avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fortarea platii intretinerii prin hotararea asociatiei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fortarea platii intretinerii prin hotararea asociatiei de proprietari

Speta, pe scurt: Furnizorul de energie CET Iasi obtine poprirea unui cont al administratorului contractat (INAAP) de catre o asociatie de proprietari. Asociatia se deconecteaza in 2012 de la serviciile administratorului si in regim autonom comitetul asociatiei in martie 2013 ia o decizie prin care nu se accepta plati decat in proportie 50% intretinere, 50% penalitati existente, altfel se refuza acceptul banilor de la locatari. Se refuza operarea prin cont bancar, presedintele declarand ca asociatia nu il mai utilizeaza. Intrebari:
1. Acest sistem de functionare al asociatiei este legal?Mai multi locatari au penalitati cumulate de 1-2 ani. Se aplica decizia comitetului in cazul in care se fac plati retroactive?
Exemplu: intretinere curenta 400 ron, restante 50 ron, penalitati 1200. Prin aplicarea deciziei, pentru a achita integral intretinerea trebuie achitata o suma de 900 ron (50% penalitati)
2.Cum trebuie procedat in cazul in care se refuza platile intretinerii la sediul asociatiei? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:47, 5 Aprilie 2013
Domnule, nu este vorba de 50% restante si 50% penalizari. Este vorba inclusiv de intretinerea in curs. Adica, daca am avut o restanta de 3000 RON pe care am stins-o, ramanand doar penalitati de 1200 RON, si acum am de achitat o intretinere de 450 RON in conditiile in care restanta e 0, va trebui sa scot 900 RON ca sa o achit integral, fiindca imi iau automat 225 pe penalitati, iar 225 se vor transforma in restanta pe luna viitoare, treaba asta cumulandu-se la nivelul unui bloc. Mi se pare un algoritm ales eronat care mai degraba pune locatarii in dificultate decat rezolva o problema. Mi se pare normal sa am o varianta prin care sa-mi pot achita intretinerea curenta integral, nu credeti?
O fi punand locatarii in dificultate, dar si locatarii au pus de-a lungul timpului asociatia in dificultate. Penalizarile sunt corecte, nu le contestati, dar contestati faptul ca va forteaza sa le platiti, asa-i?
Doreati sa nu le platiti?

Acum, ceea ce face administratorul este chiar in avantajul dv., pentru ca in NCC penalizarile si restantele se incaseaza in paralel in ordinea vechimii (art.1509).
Adica administratorul v-a lasat incasarea penalizarilor la urma, diminuandu-va suma penalizarilor deoarece penalizarile nu se penalizeaza si dv. contestati si acest lucru.
Mihnea_Vilceanu a scris:
Domnule, nu este vorba de 50% restante si 50% penalizari.

Inteleg supararea dumneavoastra din aceasta formulare dar vad ca in final ajungeti sa ne explicat ca din 450 lei pe care vreti sa-i platiti acum la casierie vi se taie chitanta pentru penalizari cu jumatate din aceasta suma.
Iar in primul mesaj dv ati scris:
comitetul asociatiei in martie 2013 ia o decizie prin care nu se accepta plati decat in proportie 50% intretinere, 50% penalitati existente

Faptul ca eu am scris penalizari in loc de "intretinere" nu cred sa fie atat de grav deoarece, de regula cei ce au penalizari au si restante. Asociatia va facut o favoare pana acum ca a incasat de la dumneavoastra numai restanta de 3000 lei si-acum cand vi se solicita sa achitati si penalizarile, va suparati. Pai acele penalizari de 1200 lei sunt aferente restantelor de 3000 lei pe care le-ati achitat dupa cum spuneti. Greseala conducerii asociatiei a fost ca a permis incasarea restantelor fara penalizarile aferente. A avut incredere in dumneavoastra ca dupa ce va ajuta sa platiti restantele o sa platiti si penalizarile stiut fiind faptul ca acestea nu mai cresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achitarea partiala a cotelor de intretinere ianlumi ianlumi Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege care obliga locatarii sa plateasca intregral intretinerea chiar daca aceasta contine si restante+penalizari Unul ... (vezi toată discuția)
"inghetare" penalizari sterod sterod Bun gasit, In Asociatia noastra, avem un restantier ce a fost actionat in judecata acum 2 ani pt restante la intretinere de aprox 16.000 lei. Intre timp, ... (vezi toată discuția)
Anulare penalizare la plata integrala a cotelor de intretinere andreeaneagu andreeaneagu Buna seara, Va rog sa-mi spuneti daca se anuleaza toata suma adunata la penalizare in momentul platii integrale a tuturor restantelor de la cotele de ... (vezi toată discuția)