Buna seara.
Stiu ca s-a tot discutat problema somajului dar dupa cum am observat , cazurile difera .De aceea v-as ruga sa ma sfatuiti daca se poate si pe mine.Problema e urmatoarea:Lucrez de trei ani si jumatate la aceeasi societate si din motive personale ( patronul imi face zilele un cosmar, mi-a scazut din salariu , ma ameninta ca imi voi pierde locul de munca si lucrez peste 200 de ore lunar).Vreau sa plec de la aceasta societate dar daca nu beneficiez de ajutor de somaaj , imi va fi extrem de greu ,pt ca nu am alte venituri si un minor de intretinut iar patronul m-a avertizat ca nu-mi semneaza cererea de somaj daca plec pe motiv ca va angaja oricum pe altcineva in locul meu si legea nu-i permite.Intrebarea mea este , daca exista vreo posibilitate de a-mi obtine dreptul la somaj fara a fi nevoie de acordul lui.Doar am platit atata timp catre stat taxe peste taxe si mi se pare nedrept sa raman total descoperita pana imi gasesc alt loc de munca
Va multumesc .
Modificarea salariului nu se poate face decat in baza acordului ambelor parti, prin incheierea unui act aditional la c.i.m.
Intr-adevar, sunt foarte multi angajatori care din cauza crizei financiare nu mai pot sustine salariul minim brut pe economie si , prin urmare, recurg la tot felul de sicane.
De la 01.01.2009, salariul minim brut de incadrare pentru un muncitor calificat este de 720 lei (art.2 din HG nr.1051/2008 coroborat cu art.40 alin.1 din CCMN)
Ok ,multumesc dar ramane intrebarea , cum procedez, merg drect la AJOFM , cu toata documentatia , fac cerere , invoc legea respectiva si apoi ma prezint direct la sef si doar ii pun in vedere ca intru in somaj sau intai imi desface contractul de munca si in functie de ceea ce scrie pe el , voi putea sau nu sa intru in somaj?
Pt ca eu tot nu stiu pana la urma daca el mai are vreun cuvant de spus in privinta deciziei mele sau nu , ca sa stiu daca mai ,,tremur" in fata lui cand imi explica cat de mult se ,,sacrifica" el platindu-mi asigurarile sociale pe banii mei cei taiati din salariu.
Pentru a putea beneficia de somaj trebuie sa aveti contractul individual de munca incheiat in baza unui articol mentionat de Elis.
Deci nu va puteti prezenta la AJOFM fara a avea cartea de munca incheiata.
In cazul dumneavoastra, in situatia in care faceti ore suplimentare care nu va sunt platite aveti posibilitatea sa sesizati ITM-ul despre aceste nereguli.