avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmembrare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmembrare teren

Buna ziua.As dori sa va intreb ce acte sunt necesare pt.dezmembrarea unui teren ,teren care apartin unui nr.de 4 mostenitori?Mentionez faptul ca toti suntem de acord cu dezmembrarea, pt.a ne vinde fiecare partea,suprafatele mai mici vanzandu-se mai repede.Va multumesc.Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Ciprian Maftei , Consilier juridic 14:33, 9 Aprilie 2013
daca nu este vorba de conflict stimate domn mediator, nu vad de ce sa se mai traca pe la mediator....inainte notar. Notarul are procedura amiabila! Adica....ce face mediatorul , face notarul care oricum va autentifica actul!

Stiti domnule mediator in procedura dvs nu aveti cum sa emiteti acte autentice, iar intabularea se face in baza de acte autentice snotariale sau sentinte judecatoresti. Daca dvs aveti sau nu veleitati de cadastrist nu pot contesta...insa propunerea de dezmembraare se face de cadastrist , cu acces cu delimitare de looturi, mergeti dvs si luati numere cadastrale provizorii si notati propunerea la CF?
Sau sa pun altfel problema , ati facut un astfel de act pana acum sau doar vorbiti din teorie?

Eu pun aici capat discutiei si fiecare intelege ce doreste, insa mi se pare o pierdere de timp si o inducere in eroare a userului care pana la urma tot la notar va apela daca este amiabil....
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
ContSters250994, utilizator
Nu contest ce spuneti dumneavoastra si nu am contestat. Ce vreau eu sa arat, este ca se poate si altfel, si nu implica neaparat costuri mai ridicate. Partile in functie de acest aspect vor alege unde se duc si ce fac. Da, si corect, de preferat sa existe un conflict dar nu e o conditie.Cat despre daca partile vor apela la notar sau la instanta dupa acord, ramane de vazut, nu este obligatoriu sa se prezinte la un notar chiar daca este amiabil. Nu cred ca e corect spus ca e vorba de o inducere in eroare, ca nu este asa, intaleg ca nu va convine interventia mea dar asta este realitatea.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
Cristian Raduta - Birou de Mediator, Mediator
mediere a scris:

(Dupa cum puteti vedea orice fel de transfer de drepturi reale se poate face la mediator, cu respectarea conditiilor de prezentare a acordului la notar sau la instanta, pentru autentificare sau emiterea unei hotarari, notarul sau instanta putandu-le modifica doar cu acordul partilor.
Mai mult, de rezolvarea corecta a problemei din punct de vedere juritic se ocupa notarul sau instanta, mediatorul rezolva o cu totul alta parte din aceasta procedura.
Nu a zis nimeni ca mediatorul poate da numere cadastrale, dar nici nu are nevoie de ele pentru a intocmi corect acordul.
Cat despre bani, ce vreti sa va spun, cred ca pretul este incomparabil mai mic decat in celelalte proceduri.
Daca din punct de vedere juridic partajul si dezmembrarea sunt doua proceduri diferite, si nu neg asta, din punctul de vedere al medierii, tot o imparteala este, si cred ca nici dumneavoastra nu puteti nega acest aspect.
Ca sa ne lamurim noi nu gandim juridic. #-oTocmai de acea sunt profesii diferite.
Pai, sa va explic, de ce credeti ca mediatorul ar acea nevoie de o schita, ca sa imparta un bun, cind partile declara si toate sunt de acord ca declaratia este corecta, credeti ca partile au interesul sa-si saboteze acordul?
Ce face schita, intareste declaratile partilor, corect? Cat despre intabulare, da se poate face o schita cadastrala conforma cu vointa partilor si nu una de dezmemvrare care presupune costuri mai mari.
De ce credeti ca alti pot decide mai bine in baza unor hartii cu privire la imparteala decat partile insele.



Stimate domn Mediator, tot respectul!!! Medierea este una din pasiunile mele insa dati-mi voie sa va contrazic.
Este o foarte mare diferenta intre transferul dreptului de proprietate si realizarea unei dezlipiri. Cred totusi ca ar fi cazul ca unii mediatori sa mai gandeasca si juridic, ca altfel se duce de rapa institutia in sine, moare in fasa.
Hai sa ne fim intelesi, mediatorul nu da numere cadastrale si nu poate face dezlipirea fara o documentatie cadastrala, oricat de binevoitoare ar fi partile si orice ar declara dumnealor.
Sincer... incerc sa va mai contrazic dar nu stiu de unde sa incep, m-am pierdut. Intr-un cuvant (de fapt mai multe): mediatorul ar trebui sa aibe minime cunostinte juridice, daca nu chiar avansate (cum ar fi de preferat) si nu poate face chiar tot ce vor partile (teoretic poate, dar asta nu inseamna ca sunt si corecte actele respective).
Inafara de legea medierii (pe care observ ca o stapaniti), consider ca ar trebui stapanite, sau macar cunoscute intr-o cat de mica masura, multe alte legi.
Consider ca atunci cand ne jucam cu acte juridice ar trebui macar sa gandim juridic, parerea mea,
Nu va suparati pe mine, dar nu m-am putut abtine.
Succes!!!
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
Ciprian Maftei, Consilier juridic
nu, nu ati inteles.....induceti in eroare prin faptul ca sustineti ca avand o schita intocmita pe genunchi faceti dezmembrarea!
Scuzati dar ....croitorul face haine, cofetarul prajituri si tampplarul bate cuie....
eu zic sa mai citit si alte legi in afar de a dvs a mediatorilor si sa mai studiem zic.....
nu am nimic cu aceasta nobila profesie insa ....sa judecam....
Nu ma supar pe dumneavoastra, de loc. Imi pare bine ca imi dati ocazia sa lamuresc unele lucruri. Bineintales ca studiile juridice ajuta pe oricine in viata de zi cu zi si adevarat este ca ar ajuta mult un mediator, insa acestea nu sunt o conditie, mediatorul poate angaja avocati, consilieri, poate face parteneriate cu traducatori, notari etc, pentru rezolvarea problemelor juridice, sau de alta natura din speta. Ce conteaza este produsul finit, si daca produsul finit, corect intocmit, este mai ieftin decat in alta parte, atunci treaba este mai mult decat rezolvata.

Dezlipirea ce este, dar nu din punc de vedere juridic, caci asa cum am zis in mediere nu se gandeste juridic, dezlipirea ce este daca nu o imparteala. Cine decide in primul rand cu privire la dezlipire? Pai cine daca nu proprietarii.

Ok dupa ce intalegerea are loc si lucrul este impartit, partile pot merge in instanta si pot obtine numar cadastral in baza hotararii emisa in instanta.

Un exemplu in acest sens este urmatoarea speta:

\" Eu am avut de impartit o casa, care a fost construita de mine pe un teren detinut in cota parte cu o alta persoana, m-am intales cu persoana cum impartim casa si cand am ajuns, in cadrul altei proceduri, ghiciti ce nii s-a spus, ca nu se poate sa impartim cum vrem noi, de parca partea cealalta nu are dreptul sa renunte la un drept. Nu domnule este in autorizatia de constructie deci trebuie sa impartiti casa dupa cota parte ca asa prevede legea si altfel nu se poate.\"

Acum sa-mi spuneti dumneavoastra de ce mediatorul ar trebui sa dea numere cadastrale?

Cat despre exemplul dat, a fost solutionat la mediator si ulterior in instanta.

aa sa nu uit mediatorul poate si trebuie sa faca numai exact ce vor partile.


Nu eu fac imparteala, imparteala o fac partile, si da, o pot face din imaginatie este bunul lor.
Judecati dumneavostra, noi nu facem asta.
Cat despre studile mele cred ca sunt suficiente.

Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
Cristian Raduta - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune- nelamuriri sflorin_1316 sflorin_1316 Buna ziua! Permiteti-mi cateva intrebari. Dupa 7 ani, sotul a divortat de sotie la notar. A lasat-o si cu un copil. A plecat de acasa de 6 luni, iar copilul ... (vezi toată discuția)
Tranzactie terenuri piffelix piffelix Dupa 2 ani de procese partile au hotarat imparteala pamantului constand din mai multe gradini in 6. Care sunt modalitatile prin care se poate face? (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune titlu legea 18/1991 emoldoveanu emoldoveanu Buna ziua Va rog sa ma ajutati In urma aplicarii legii 18/1991, a fost eliberat un titlu de proprietate celor 4 mostenitori ai bunicului meu. Dintre acestia, ... (vezi toată discuția)