mdidan a scris:
din ce mi s-a scris pana acum inteleg urmatoarele.
- angajez un avocat (contra cost)
- pornesc actiunea de iesire din indiviziune pentru care se plateste o taxa fixa de 19 lei.
- o sa faca o expertiza tehnica (contra cost). Expertiza va contine o evaluare a terenului? Conform raportului de expertiza rezulta o lotizare acceptata de parti sau impusa de instanta. Se plateste o taxa de timbru daca partile accepta una din propunerile de lotizare din raportul de expertiza ?
- cu hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila si documentatia cadastrala pe fiecare lot in parte (contra cost), fiecare propritar isi inscrie proprietatea in cartea funciara. La ce valoare are loc taxarea si ce alte taxe se mai platesc pentru inscrierea in cartea funciara ?
1. corect!
2. corect!
3. expertiza tehnica va consta in lotizarea terenului, stabilind variante de impartire conform cotelor de proprietate detinute de coindivizari, iar in cazul in care terenul nu poate fi lotizat fix conform cotelor, se vor stabili sulte ce trebuie achitate de coindivizarul care va lua mai mult catre cel care va lua mai putin. Oricum, reclamantul sau partea care a propus aceasta proba, trebuie sa propuna obiectivele expertizei ce urmeaza a se efectua, respectiv ce trebuie sa faca expertul. Aceste obiective se pun in discutia tuturor partilor, iar instanta le va admite numai daca sunt utile solutionarii cauzei. Expertul este obligat a instiinta partile litigante cu privire la data si ora efectuarii masuratorilor terenurilor in litigiu, iar dupa efectuarea lucrarii, expertul va depune raportul de expertiza tehnica si se va comunica un exemplar fiecarei parti care poate formula obiectiuni cu privire la acesta. Obiectiunile se pun in discutia partilor, iar instanta le va admite daca sunt pertinente, dispunand fie completarea raportului de expertiza, fie refacerea acestuia in conformitate cu obiectivele admise de instanta. Partile pot fi de acord cu modul de impartire propus de expert sau nu, caz in care vor formula obiectiuni ce vor fi admise sau nu de instanta. In final, instanta va alege varianta de partaj din variantele propuse de expert, functie de probatoriul administrat. Daca una din parti nu este multumita de hotararea pronuntata, poate apela la caile de atac.
4. in baza hotararii irevocabile, va veti intabula dreptul de proprietate fara alte costuri in afara taxei de 60 de lei pentru fiecare imobil ce se va intabula pe fiecare proprietar. ;)