Suntem mai multi mostenitori pe un titllu de proprietate, printre care si Statul Roman.
Fiecare stie care este cota sa din tiltlu. Titlul de proprietate cuprinde 5 terenuri in suprafata totale de aproximativ 22500 mp. Tot titlu este inscris in cartea funciara.
In acest moment se doreste iesirea din indiviziune.
Pret de evaluare al titlului este 10 euro/mp.
Suntem interesati sa stim:
1. care ar fi cheltuielile (taxele de timbru, taxa de inscriere in cartea funciara, cheltuieli cu alte taxe, etc) din momentul introduceri actiuni in instanta pana in momentul inscrieri in cartea funciara. O evaluare cat mai apropiata de realitate avand ca baza de calcul datele date.
2. daca in acest caz taxa de timbru se calculeaza la pretul din evaluare sau la o suma propusa de noi.
3. daca exista o alta posibilitate de a iesi din indiviziune.
Eu sunt de acord cu tine, generic...
Dar, in cazul tau 2.1, daca bunul acela e chiar proprietatea paratului? A platit el taxa de timbru degeaba?
Si ce contesta si cine? Paratul intotdeauna contesta cererea reclamantului? De ce nu s-ar lua ca reclamantul contesta realitatea?
Si sa se administreze probe pe capatul de cerere, sa se stabileasca aparenta de drept si sa se determine care plateste si care nu.
De ce sa plateasca automat paratul, ca nu a apucat el sa introduca cererea mai intai?
Pai introduce atunci o cerere principala si cere conexarea atunci... cine mai plateste? IN ce baza?
OK, exemplul poate nu a fost fericit ales... cu sulta.
La formarea loturilor nimeni nu ramane cu aprecierea initiala a bunurilor, caci partile nu sunt experti evaluatori, bunurile trebuie evaluate in dosar.
E drept ca daca valoarea bunurior nu e contestata pare ca instanta ar trebui sa tina cont de valoarea data de parti, dar nu ar fi echitabil si unii ar putea ramane in dezavantaj pentru ca nu au fost sfatuiti corespunzator in domeniul imobiliar sau mobiliar, dupa caz.
Apoi, instanta are nevoie din motive procedurale sa cunoasca si ea valoarea reala a bunurilor...
Dar sunt de acord cu ideea ta si nu am inteles niciodata de ce, daca tot nu sunt contestari, se mai admit expertize evaluatoare... :D
La ce proceduri te referi?
In cazul coproprietarilor cred ca valoarea aproximata de acestia e mai corecta decat cea oferita de experti.
Paratul, chiar daca pare injust ca trebuie sa plateasca doar pentru ca a ajuns mai tarziu la judecata, teoretic doar avanseaza o suma, putand recupera cheltuielile facute cu judecata.
Stiu ca e naspa sa fi pentru reclamantul reconventional iar instanta sa dispuna plata taxei de tb. in suma de xxxx lei in timp ce paratul reconventional ranjeste si isi zice "ma ce avocat bun am io ca ma platit numa' 19 lei" iar clientul tau isi pune (dupa puterea mintii si cunostintelor lui) seriose intrebari cu privire la tine si la instanta pentru ca din toata tarasenia asta el pricepe un singur lucru, anume ca trebuie sa dea o caruta de bani in vreme ce partea cealalta a dat 19 lei. Cu alte cuvinte a fost amendat de judecator pentru ca nu a luat pe cine trebuia ca avocat :O
Daca judele nu se poate lamuri nicicum si se mai fac si vreo doua expertize in proces iar acesta se lungeste de la 3,3 lei/euro la 4,5 lei/euro ajungi sa ai un client .... X-( ...care stie deja ca indiferent daca pierde sau castiga oricum a pierdut. Ma rog, pana la urma sunt cai de a recupera si pierderea asta insa nu cred ca e suficient.
Ai dreptate, imi pare insa ca legea imi da in cap nejustificat doar pentru ca sunt parat.
Si atunci introduc o actiune pe cale principala cu dorintele mele si... minune! Se judeca impreuna, fiecare poate face in dosar cate imtampinari vrea, iar cele doua cereri principale se timbreaza ... cu 19 lei!! :))
E o lege proasta, clienti care sa ma ia de par nu am avut, dar incerc sa evit explicatiile de genul: e legea proasta! caci as crea o magine si mai murdara sistemului in care lucrez...
Or daca nu pot decat sa critic domeniul in care muncesc, atunci mai bine ma duc frumusel acasa, ma asez intr-un colt si astept sa-mi treaca foamea si cheful de munca, daca tot nu pot ajuta la o imbunatatire a domeniului, prin orice: atitudine, respect, intelegere, explicatii logice etc.
Cat costa ?
molita
as dori sa stiu cam cat costa o iesire din indiviziune prin instanta ptr 4 coopr care nu au inca expertiza topo ? si daca taxele se platesc anticipat de cel ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj
diana22
va rog frumos lamuriti-ma si pe mine: cine cat plateste? se introduce o cerere de partaj bunuri comune, reclamantul sustine ca are contributie 70%, iar parata ... (vezi toată discuția)
Expertiza
Ana Maria Ionescu
Buna ziua. Intr-un proces de iesire din indiviziune s-a propus efectuarea expertizei in constructii pentru lotizare. Unul din obiective este stabilirea valorii ... (vezi toată discuția)