Suntem mai multi mostenitori pe un titllu de proprietate, printre care si Statul Roman.
Fiecare stie care este cota sa din tiltlu. Titlul de proprietate cuprinde 5 terenuri in suprafata totale de aproximativ 22500 mp. Tot titlu este inscris in cartea funciara.
In acest moment se doreste iesirea din indiviziune.
Pret de evaluare al titlului este 10 euro/mp.
Suntem interesati sa stim:
1. care ar fi cheltuielile (taxele de timbru, taxa de inscriere in cartea funciara, cheltuieli cu alte taxe, etc) din momentul introduceri actiuni in instanta pana in momentul inscrieri in cartea funciara. O evaluare cat mai apropiata de realitate avand ca baza de calcul datele date.
2. daca in acest caz taxa de timbru se calculeaza la pretul din evaluare sau la o suma propusa de noi.
3. daca exista o alta posibilitate de a iesi din indiviziune.
Nu stiu cum si in ce baza se calculeaza taxele pentru iesirea din indiviziune dar va pot da un caz concret. intr-o curte stau trei familii avind titluri de proprietate. S-a obtinut sentinta de judecata cu iesirea din indiviziune, stabilindu-se toate detaliile printr-o expertiza judiciara cu care au fost de acord toate partile. Suprafata totala este de 1700 mp. cu 3 case, curte comuna. S-au prezentat cu sentinta civila la Cartea funciara unde li s-a refuzat intabularea pina la efectuarea unei documentatii cadastrale, iar din calculele facute a rezultat taxe in jur de 50 milioane lei vechi pentru inscriere in CF( fara onorariul pentru documentatia cadastrala). Nu a costat atit tot procesul cu expertiza, cu avocat cu tot. Nu este o hotie ?
Colegii mei v-au informat ce aveti de facut.
Pentru a va clarifica, punctez urmatoarele: angajati avocat, daca va intelegeti cu privire la impartire nu va plati nimeni nimic in afara de taxa fixa de 19 lei plus eventual capat de cerere constatare (asa cum va fomula avocatul), puteti face si exepertiza extrajudiciar inainte de a formula actiunea, apoi in timpul procesului faceti tranzactie si instanta ia act de ea. Sfatul meu este sa faceti petit separat(in cadrul actiunii) ca instanta sa dispuna si rectificarea CF in functie de lotizare. Ati spus ca exista cadastru, motiv pentru care nici poveste sa fiti obligat la alte taxe.
Da, terenurile au cadastru si intabulare. Fiecare din cele 5 terenuri are cadastru separat. 4 terenuri au suprafete de 500 de mp fiecare, iar dimensiunile lor nu permit o noua impartire. Terenul in suprafata de 20500 trebuie lotizat conform intelegerii intre parti sau a hotararii instantei.
Suntem 8 mostenitori de drept.
In acest caz se plateste taxa de timbru numai pentru aceasta lotizare sau pentru tot titlul ?
Depinde ce anume solicitati...
Depinde daca va puneti de acord cu privire la valoarea terenurilor... Nu avem de unde sti.
Cat despre timbrare, eu aproape niciodata nu timbrez la intreaga valoare pana la primul termen de judecata... Nu vad de ce sa nu mai foloseasca partea o luna banii, de ce sa stea sa adune 3 luni o taxa de timbru daca legea imi spune ca acest calcul la valoare va fi comunicat de instanta (prin urmare, nu sunt obligat sa-mi fac eu calcule) si abia atunci mi se poate pune in vedere taxarea cu acea valoare calculata.
Mai mult, uneori solicit plata in transe, conform 74 CPC, alteori platesc dupa primul termen, sub sanctiunea anularii cererii... Ca doar achit o parte mica din ea...
Iar pana la legal sau nu, eu ma folosesc de lege si de planul clientului, cum ii e mai favorabil. De cele mai multe ori, prefera sa plateasca mai tarziu, evident.
Daca vreun legiuitor ar dori ca sa fie achitata taxa de timbru pana la depunerea actiunii, integral, nu ar impune ca un jude sa calculeze taxele la valoare... ci mi-ar impune mie, direct. Or, Normele metodologice prevad ca judele sa calculeze.
Cat despre articolul cu pricina, el e atat de variat interpretat in practica incat cu greu as putea sa ii spun unui client o singura varianta de calcul, in cazul neintelegerilor...
Ca sa nu spun ca daca eu cer lotul 1 si partea adversa il cere si ea, care plateste la valoarea lotului, pe motiv ca nu ne intelegem cu privire la drepturile fiecaruia de a-i fi atribuit acel lot in natura? Eu? El? Care contesta ce? Ca sa fii obligat la plata taxa doar pentru ca s-a nimerit sa ai calitatea de parat, nu-i tocmai legal, nu?
Sau daca eu solicit, ca reclamant, atribuirea singurului lot de impartit in totalitate, nefiind partajabil in natura si eu avand sulta de dat efectiv, cealalta parte fiind fara posibilitati materiale, cine ce plateste aici?
PLatesc eu la valoarea contestata, in sensul ca, desi am cota de 1/2, vreau intreg bunul in natura? Sau la jumatate din valoarea lotului, ca aia e partea care nu i-o las paratului? Sau la ce?
Am vazut situatii atat de diferite de taxare, atat pe iesiri din indiviziune, cat si din devalmasie...
1. Scopul reglementarii din art. 3 lit. c Legea nr. 146/1997 este, i.m.h.o. (dupa umila mea parere) acela de a impiedica partile sa vina cu pretentii fanteziste care ar complica inutil judecata. Altfel multa lume ar putea incerca sa ajunga "mai sus" vezi 282 ind. 1 Cod proc civ, insa in aceste conditii costa cam mult.
2. Taxa la valoare se plateste in trei ipoteze:
2.1 daca partile contesta bunurile de impartit, (exempli gratia, cand reclamantul vine si spune ca trebuie sa se imparta si bunul x iar paratul vine si spune ca bunul x ii apartine doar lui, cel din urma va plati o taxa de timbru calculata la valoarea lui x);
2.2 daca partile contesta valoarea bunurilor de impartit (reclamantul arata ca bunul x face 100 lei iar paratul sustine ca acesta face 150 lei cel din urma plateste taxa de tb. pentru cei 50 lei;
2.3 daca partile contesta drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor. (la fel ca mai sus)
(niciuna dintre ipoteze nu are nici o legatura cu binecunoscutul lot nr. 1, :) si nici cu plata sultei care e o varianta de partajare nu o contestatie cu privire la drepturi, intinderea acestora, valoarea bunurilor ori masa de impartit.
3. La formarea loturilor instanta ar trebui sa tina seama de sustinerile partilor in ceea ce priveste valoarea bunurilor de impartit (adica daca ai zis ca 50 de lei face cu 50 de lei il vei primi in lot sau la 50 de lei iti stabilesc sulta) insa in practica ce zice expertul aia e (ca nu e treaba noastra sa ne intrebam de ce - adica e, dar e prea grea asa ca o lasam la "iexperti").
4. Avlil are dreptate in privinta practicii, fiecare interpreteaza norma dupa cum are chef, iar in perioade de criza ca aceasta (apropos, cum stati cu procedurile ?) cum dicteaza golurile din buget.
Cat costa ?
molita
as dori sa stiu cam cat costa o iesire din indiviziune prin instanta ptr 4 coopr care nu au inca expertiza topo ? si daca taxele se platesc anticipat de cel ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj
diana22
va rog frumos lamuriti-ma si pe mine: cine cat plateste? se introduce o cerere de partaj bunuri comune, reclamantul sustine ca are contributie 70%, iar parata ... (vezi toată discuția)
Expertiza
Ana Maria Ionescu
Buna ziua. Intr-un proces de iesire din indiviziune s-a propus efectuarea expertizei in constructii pentru lotizare. Unul din obiective este stabilirea valorii ... (vezi toată discuția)