avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale donatia facuta de un SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

donatia facuta de un SRL

Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Popescu , Avocat 13:54, 12 Octombrie 2012
In primul rand o donatie nu reprezinta o sponsorizare. In legatura cu incalcarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice ( art. 34 Decretul 31/1954), sanctionat cu nulitate absoluta, exista doua conditii care trebuiesc indeplinite pentru a se considera ca acest principiu nu e incalcat. Caracterul ocazional si legatura cu activitatea economica. In doctrina si in jurisprudenta este unanim acceptat ca desi scopul societatii comercial este acela de a realiza profituri, ea poate efectua ace cu titlu gratuit, dar doar daca acestea sunt in legatura cu obiectul de activitate al societatii si servesc realizarii acestuia. daca sunt intrunite aceste conditii donatia este valabila.
Ok. Sa fortam un pic mai mult pentru a intelege limitele. Sa presupunem ca Societatea X are profit de EUR 1,000,001 si face o donatie de EUR 1,000,000. Overall societatea are profit, operatiunea e ocazionala (sa spunem da e singura in decursul a 10 exercitii financiare), deci totul ar trebui sa fie ok, nu?
M-a preocupat la un moment dat problema dar ce nu am reusit sa imaginez este un exemplu in care o operatiune cu caracter gratuit este in legatura cu realizarea scopului societatii. Poate raspunde cineva?
Este foarte simplu, de ex fac o donatie unui partener de afaceri pentru a-l ajuta sa produca acele bunuri de care eu am nevoie in procesul meu de productie.
In fond, actele cu titlu gratuit se impart in liberalitati si acte dezinteresate. Legatura cu scopul societatii ne poate duce la concluzia ca o SC poate face numai liberalitati, nu si acte dezinteresate, dar asta tot e mai mult decat o interdictie generala.
...mie mi se pare ca e taman invers...ca de obicei...in ce sens...mi se pare mult mai grav un act de liberalitate din partea unei sc decat un act dezinteresat...primul ii diminueaza patrimoniul...al 2-lea nu...doar nu il mareste...adicatelea...un act de comodat cu partenerul meu de afaceri e acceptat...insa o donatie de la firna mea catre el ridica probleme...

Alte discuții în legătură

Donatie catre persoana fizica mari.a mari.a Buna seara, Spuneti-mi va rog daca este ok ca firma sa doneze un autoturism unei persoane fizice. Firma este pe profit, cum ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare GEORADU1971 GEORADU1971 cum pot beneficia de o sponsorizare pentru achizitionarea de proteze auditive pentru un copil minor,prin contract de sponsorizare sau de mecenat ? M-i s-a ... (vezi toată discuția)
Donatie ella2389 ella2389 Am nevoie urgent sa stiu daca donatiile sunt impozitate in vreun fel...in speta in care o firma doneaza o suma de bani unei persoane cu dizabilitati? Va rog ... (vezi toată discuția)