avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale donatia facuta de un SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

donatia facuta de un SRL

Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Popescu , Avocat 13:54, 12 Octombrie 2012
Donatia de un milion de euro este intr-adevar un act de administrare.

Dar este un act de administrare ilegal.

Alberto Kurtyan
Buna ziua

Am si eu o intrebare.
O firma doreste sa sponsorizeze o echipa de fotbal. Sponsorizarea ar consta in echipament sportiv.
Pe aceste echipamente urmeaza sa fie imprimat numele firmei care face sponsorizarea. Deci sponsorizarea ar urma sa fie facuta cu scopul de asi face publicitate.

Intrebarea ar fi daca aceasta sponsorizare ar fi legala fiindca am vazut mai sus ca sponsorizarile se pot face doar in anumite conditii.

Si inca o intrebare. Acest echipament urmeaza sa fie executat de catre o firma si tot aceea firma urmeaza sa faca personalizarea acelor echipamente in sensul ca imprima numele firmei pe echipament. Pentru acest echipament vor elibera desigur factura. Intrebarea este urmatoarea: daca pe factura sau pe alt document ar trebui mentionat si faptul ca echipamentul a fost imprimat cu numele firmei, asta pentru a avea o evidenta ca sponsorizarea s-a facut cu scopul de publicitate.?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2009
alina240, utilizator
Conform dispozitiilor art. 34 din Decretul 31/1954 privitor la persoanele fizice si juridice, societatea comerciala nu are capacitate de folosinta pentru a putea incheia acte juridice cu titlu gratuit.

„Persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut. Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul.”

O societate comerciala este constituita in vederea efectuarii de acte de comert si obtinerii unui profit. Raportat la specificul actului de donatie, in sensul ca acesta este cu titlu gratuit, este evident faptul o societate comerciala nu poate incheia un astfel de act juridic, intrucat ar incalca principiul conform caruia societatea comerciala trebuie sa obtina avantaje materiale de pe urma fiecarui act juridic incheiat de aceasta.

Interzicerea incheierii unui act juridic de donatie este un impediment impus de legiuitor in scopul de a nu se produce reducerea patrimoniul societatii comerciale in vederea prejudicierii creditorilor societatii, precum si pentru a se evita disimularea anumitor activitati ilicite avand drept tel diminuarea patrimoniului societatii.

Societatile comerciale pot incheia contracte de sponsorizare, in baza carora si partea cocontractanta se obliga sa respecte anumite conditii impuse de sponsor, considerandu-se ca acest gen de contracte sunt valide in conditiile in care nu ar prejudicia interesele creditorilor societatii, precum si in conditiile in care prin acest act nu s-ar reduce activele societatii, cu intentia de a se crea in mod fraudulos imposibilitatea de plata.

In ceea ce priveste actele de donatie, exista doua opinii in sensul ca aceste contracte pot fi incheiate intre o societate si o persoana juridica sau fizica in conditiile mai sus amintite, iar a doua opinie sustine faptul ca acest gen de contracte sunt contrarii interesului pentru care s-a constituit societatea, fiind lovite de nulitate absoluta. Totusi, in practica se admite ca societatea comerciala poate incheia contracte de donatie cu ONG-uri.
tin sa va contrazic. Decretul 34/1954 este in prezent abrogat de NCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie catre persoana fizica mari.a mari.a Buna seara, Spuneti-mi va rog daca este ok ca firma sa doneze un autoturism unei persoane fizice. Firma este pe profit, cum ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare GEORADU1971 GEORADU1971 cum pot beneficia de o sponsorizare pentru achizitionarea de proteze auditive pentru un copil minor,prin contract de sponsorizare sau de mecenat ? M-i s-a ... (vezi toată discuția)
Donatie ella2389 ella2389 Am nevoie urgent sa stiu daca donatiile sunt impozitate in vreun fel...in speta in care o firma doneaza o suma de bani unei persoane cu dizabilitati? Va rog ... (vezi toată discuția)