avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... legalizare hotarare divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

legalizare hotarare divort

A dat Dumnezeu si mi-a venit prin posta hotararea de divort insa am observat ca nu este definitiva si irevocabila, ba dimpotiva se precizeaza ca se poate ataca cu apel in 30 zile de la comunicare. Fostul sot e nemultumit pentru ca el are o pensie de 300 ron iar instanta a stabilit ca pentru cei 2 copii sa plateasca o suma de 200 ron lunar incepand cu data depunerii actiunii de divort, iar el vrea sa atace hotararea. Ce sanse de reusita are? Cum sa procedez pentru ca hotararea sa devina definitiva si irevocabila?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:34, 28 Februarie 2009
Codul familiei prevede:
Art. 94. - Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.
Instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau a hotărî, încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
Când întreţinerea este datorată de părinte sau de cel care înfiază, ea se stabileşte până la o pătrime din câştigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii.


Astfel, daca acesta are ca mijloace de trai doar pensia de boala, atunci cuantumul pensiei de intretinere nu poate depasi 1/3 din veniturile sale nete, adica 100 lei.
Instanta de fond s-a pronuntat probabil stabilind o pensie de intretinere raportata la salariul minim net pe tara, deoarece la dosarul cauzei nu au fost depuse inscrisuri cu privire la veniturile paratului sau, la acea data, acesta nu beneficia de pensie de boala.
Pe cale de consecinta, hotararea instantei de fond este executorie, astfel ca dispozitivul acestuia trebuie trimis de instanta la Casa de Pensii de la domiciliul pârâtului pentru poprirea sumelor.
In cazul in care, urmare apelului declarat de pârât, instanta va reveni asupra hotararii instantei de fond in sensul ca va reduce cunatumul pensiei de intretinere, dispozitivul se va trimite la Casa de Pensii si se va face regularizarea, compensandu-se sumele achitate deja cu sumele viitoare.
De retinut este ca, daca ulterior ramanerii definitive si irevocabile a acestei hotarari, veti avea dovezi certe ca pârâtul are venituri mai mari, veti putea introduce o noua actiune pentru majorarea cuantumului pensiei de intretinere in favoarea minorilor. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere raportata la salariul minim pe economie  Loredana Puscasu Loredana Puscasu In urma divortului s-a stabilit in sarcina sotului suma de 200 ron lunar raportata la nivelul salariului nimim pe economie insa el a facut apel si instanta de ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara vsandu vsandu BUNA ZIUA! AM UN COLEG CARE A DIVORTAT DE SOTIE SI PANA ACUM A PLATIT PENSIE ALIMENTARA IN PROCENT DE 25% DIN VENITURI. ACUM SOTIA L-A DAT IN JUDECATA PENTRU ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara !!!! urgent! addrienne90 addrienne90 Buna ziua, apelez la dvs pt ca am o nelamurire. Parintii mei au divortat in 2000 si de atunci pana in 2008 am primit pensie alimentara de la tatal meu. Dupa ... (vezi toată discuția)