avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Indemnizatie/ pensie handicap gradul II din Romania in ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Indemnizatie/ pensie handicap gradul II din Romania in Olanda

Buna seara,

sunt o persoana cu handicap gradul II, accentuat si permanent pentru care primesc o indemnizatie lunara de la Guvern.

Urmeaza sa ma mut in Olanda si as dori sa aflu daca se poate ca indemnizatia de handicap sa imi fie livrata in continuare din Romania in Olanda, chiar daca imi mut resedinta?

In Olanda nu pot aplica pentru ajutor de acest gen decat dupa ce primesc cetatenia (3-5 ani). Presupun ca nu se poate ca indemnizatia sa vina si din tara, si din Olanda (dupa ce primesc cetatenia).

Multumesc mult pentru raspuns :)
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 20:26, 7 Octombrie 2013
Eu m-a referit in principal la a primi ajutor social. Aveti dreptul sa primiti anumite plati de la stat (toeslag-uri), ca orice alt locuitor al Olandei. Daca pensia de handicap va va fi platita de statul roman, ea poate fi transferata in Olanda. Nu cunosc acordurile de pensii europene, asa ca nu stiu daca puteti transfera pensia romaneasca intr-o pensie platita de statul olandez. Oricum, regula generala ramane valabila: un strain trebuie sa dispuna de mijloace de trai proprii (sau ale sotului/sotiei/parintilor) pentru a avea drept de sedere in Olanda.
beneficiati de indemnizatie nu depensie, indemnizatia e un ajutor social si se poate acorda doar cat timp rezidati in Romania
Doamnele de la Directia Gen. dee Asistenta Sociala si Protecţia Copilului m-au informat, relativ, cu privire la faptul ca atata timp cat raman cetatean roman, nu pierd aceasta indemnizatie. Practic, prin casatorie cu prietenul meu olandez, nu va trebui sa renunt la indemnizatia primita din Romania, aceasta find livrata in continuare in contul bancar. Cel putin asa sustine dansa.
Daca ramaneti inscrisa cu domiciliul in Romania pentru a primi in continuare indemnizatie poate fi vorba de frauda. Cand ajungeti in Olanda va trebui sa va inscrieti drept cetatean roman cu domiciliul in strainatate prin Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Haga pentru a evita orice suspiciune de frauda. Atunci in mod clar nu ar mai fi vina dumneavoastra ca primiti bani de la stat in mod ilegal. Altfel, riscati sa va treziti cu un proces penal contra dvs.
Ca si cetatean roman cu domiciliul in strainatate, mai pot aplica pentru cetatenia olandeza (primind in acest caz, in continuare, indemnizatia)? Nu stiu cum sa fac, poate ar fi mai simplu sa renunt la ea definitiv. In fond, ultimul lucru pe care mi l-as dori ar fi frauda rezultata din lipsa concreta de informatii.

Alte discuții în legătură

Divort in olanda ContSters211095 ContSters211095 Buna Ziua, Doresc si eu disperata ajutorul d-voastra ! M-am casatorit in anul 2009 / 3 ianuarie cu cetatean olandez in Romania, Jud. Hunedoara (resedinta ... (vezi toată discuția)
Azil politic in eu tariq tariq buna ziua sunt cetetean straiin casatorit cu o romanca am permis de sedere valabil 5 ani pot eu impreuna cu sotia sa mergem in danemarca si cerem azil acolo? ... (vezi toată discuția)
Parinte al unui copil cu cetatenie irlandeza florin196527 florin196527 sant parintele unui copil cu cetatenie irlandeza ,eu am cetatenie romana vreau sa ma mut intr_o alta tara europeana ,primesc dreptul de sedere si dreptul de ... (vezi toată discuția)