avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare ca programator - diploma inginer- cerinte ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare ca programator - diploma inginer- cerinte legale

Buna ziua.
As dori sa ma ajutati in aceasta privinta.Sint inginer IT, cu studii in strainatae, in Belgia.Imi caut un job ca programator in Romania.
Dilema mea este : am diploma de inginer IT , obtinuta la o facultate in Belgia.Din pacate aceasta diploma este inca nelegalizata/ echivalata in Romania.
Unele persoane-mi spun ca nu e necesar sa o echivalez, ca e de ajuns doar sa vin cu originalul .Altele mi spun ca trebuie sa o echivalez in Romania pentru a putea fi angajat.
Mentionez ca ultimii 4 ani am lucrat ca programator in Belgia.
As dori sa ma pot angaja fara sa o echvalez , deoarece echialarea este un proces care dureaza luni de zile iar eu am ,evoie de un job acum.
Cum ma pot angaja?Imi este de ajuns diploma pe care o am?
Sau altfel ma pot angaja o vreme ca ajutor programator, pina se termina procesul de egalizare?
Sau nu e nici o problema?
Multumesc anticipat...


Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:45, 24 Aprilie 2013
@Petre36:
In Romania exista o nomenclator al ocupatiilor, in limbaj uzual, COR.
Aceasta clasificare este consfiintita / transformata in lege printr-un ordin de aprobare.
In aceasta clasificare sunt descrise atributiile pentru diferite functii, precum si cerintele de studii.

Aceasta clasificare trebuie respectata.
In interpretarea mai rigida, clasificarea trebuie respectata in totalitate (denumirile de functii exact de acolo, dar si atributiile si nivelul de studii). In trecut, cand ITM-ul inregistra contractele de munca, erau dese cazurile in care refuzau inregistrarea unui contract pentru un programator pentru ca nu avea diploma de studii superioare, cum zice COR.
De aceea, cea mai extinsa practica este de a corela nivelul de pregatire cu functia.

In interpretarea mai relaxata (pe care o sustin personale), COR trebuie respectat numai in privinta folosorii denumirilor de functii (nu si in privinta respectarii nivelului de educatie cerut de COR). Sustin aceasta interpretare pentru ca nu exista in nici o lege sanctiune pentru cazul in care se incadreaza un programator chiar daca nu are licenta in IT.
Sa presupunem ca se intampla acest lucru, din greseala. Care este sanctiunea? Ce facem, anulam contractul ala numai pentu ca nu s-a respectata nivelul de studii trecut in clasificare?? In baza carui text de lege?
Dam o amenda unitatii? Cat si in ce baza?
Sublniez ca nu exista text de lege care sa spuna ca trebuie respectat nivelul de studii, ci numai ca trebuie utilizat COR.

Am intalnit firme unde s-au facut incadrari gresite (persoana nu avea nivelul de educatie cerut de COR) (de obicei din graba sau nestiinta), si nu au avut nici un fel de consecinte. (persoana ocupa bine-mersi acea functie).
Am intalnit persoane care faceu munca de programator fiind incadrati ca "ajutor programator", "tehnician" sau ca alt fel de inginer, deoarece fie aveau diploma de licenta in alt domeniu decat IT, fie nu aveau deloc studii universitare.

In cazul dvs., sa fiu angajator, v-as angaja ca programator doar pe baza diplomei belgiene traduse.Cel mai important este sa gasiti un angajator care sa aiba nevoie de serviciile dvs. Impreuna cu acesta veti alege o solutie de incadrare, din multitudinea de solutii posibile.


Observatii colaterale
1. In Romania, in anumite conditii stricte, programatorii pot beneficia de o scutire de impozit pentru veniturile salariale. Baza legala este ordinul 250/2004. Daca indepliniti toate conditiile de acolo (inclusiv absolvirea unei specializari dintre cele enumerate, ca traducere a denumirii vreau sa zic), veti avea nevoie de diploma echivalata ca sa fiti scutit.
2. Tot ce am scris mai sus este valabil doar pentru meseria de programator, si nu se aplica unor profesii strict reglementate (cum ar fi medic, consilier juridic, judecator etc.). In plus, corelarea intre educatie si incadrare trebuie pastrata la meserii care au risc de accidentare mai crescut (in constructii, de ex.) (nu pentru ca este obligatoriu se respectam toate punctele din COR, ci din motive de siguranta in munca)
3. Eu inteleg ca dorinta celor care lucreaza cu legislatia muncii este sa fie respectat COR in totalitate, pana la virgula. Asa ar fi normal. Poate si dorinta legiutorului o fi fost tot asta, insa nu a transpus-o prea bine in lege, adica nu a creat textul legal si mecanismul care sa o impuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit it confuzii Stefan131 Stefan131 Buna Ziua, As dori sa știu dacă am dreptul la scutire dacă: 1. Am terminat Facultatea de Mecanica. 2. Profesez în domeniul IT de mai bine de 6 ... (vezi toată discuția)
Obligativitate respectare nivel studii indicat in cor pentru functia respectiva radumititean radumititean Este obligatorie respectarea nivelului minim de studii mentionat de COR pentru o anumita ocupatie, in conditiile in care nu este una pentru care exista ... (vezi toată discuția)
Va supun atentiei urmatoarea speta: fratele meu a absolvit universitatea ... Oana1812 Oana1812 Va supun atentiei urmatoarea speta: Fratele meu a absolvit Universitatea de Stiinte Agronimice si Medicina Veterinara, -absolvent al Facultatii de Inginerie ... (vezi toată discuția)