avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... program de vizita minor- nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

program de vizita minor- nelamurire

Buna ziua,
Nu inteleg un aspect al deciziei privind modalitatea de pastrare a legaturilor personale a tatalui cu fetita noastra, in perioada vacantelor.
Specific faptul ca am divortat. Avand un copil minor s-a stabilit si un program de vizita pentru tata si anume: in saptamanile 1 si 3 in fiecare miercuri de la ora 16:30 pana la ora 20, in saptamanile 2 si 4 de vineri pana duminica. In perioada vacantei de vara - 1 luna.
Intrebarea mea este daca dupa perioada in care o luna va locui la el, in celelalte aproape 2 luni ramase din vacanta va avea un program de vizita?
Nu mi s-ar parea corect sau egal ca el sa aiba o perioada de o luna singur cu copilul, perioada in care poate sa-si ia un concediu si eu sa nu pot sa plec niciunde in vacanta fiind legata de programul saptamanal decis de instanta.
@AVLIL

Propunerea mea era ca fetita sa nu doarma deocamdata peste noapte, avand in vedere varsta copilului, atasamentul fata de mama, faptul ca fetita (si conform depozitiilor martorilor) nu doarme fara mama dar am fost deacord cu pastrarea legaturilor personale dupa urmatorul program: in sapt. 2- 4, sambata si duminica de la ora 10 pana la ora 19, in timpul vacantei de vara 1 luna in intervalul orar 10-20, de ziua de nastere a copilului precum si de sarbatorile de iarna si de Pasti petrecerea intr-o locatie stabilita de comun acord a unui interval de 3 ore. Nu am fost deacord cu programul din timpul saptamanii deoarece ar interveni in programul saptamanal cu care fetita este obisnuita, tatal copilu;lui tinand cont doar de propriul interes si nicidecum de faptul ca acest copil ar fi mult prea obosit avand in vedere ca aceasta incepe cursurile la gradinita la ora 8. Dupa programul solicitat de el, copilul ar ajunge acasa la ora 8 seara, pana mancam, baita, mai mancam ( am mentionat ca nu e hranita corespunzator mai sus ), povestim putin, etc ora de culcare ar fi mult prea tarzie avand in vedere programul de gradi pentru a doua zi. Programul de vizita propus de mine a fost motivat cu faptul ca eu am fost cea care s-a ocupat de copil si o scoatere brusca din mediul cunoscut, ar putea avea repercursiuni asupra copilului. In linii mari cam asta a fost ...
Stimata dna avocat,
Cu tot respectul, faptul ca aceste complete de minori si familie nu au decat o eticheta si nu o specializare in spate, ca asa-zisele anchete psihosociale iti mentioneaza la sfarsit ca nu au psiholog angajat (desi ancheta se numeste pompos psihosociala si iti vorbeste doar despre sistemul de incalzire al casei), ca s-a copiat orbeste o lege, fara sa existe nici educatia sociala si nici infrastructura tarilor, de unde s-a copiat, ca s-au creat mai multe conflicte si mai multe procese decat anterior intrarii in vigoare a ncc, ca sunt si mai multi oameni oameni nemultumiti, eu nu le-as numi preocuparile mele! De altfel, ca officer of the Court, ar trebui sa va preocupe pe dvs mult mai mult decat pe mine! Daca nu ar ocupa atat spatiu v-as trimite o astfel de ancheta efectuata in Canada, de unde am copiat noi legea, sa analizati dvs personal diferenta.
In rest, daca atentia dvs a fost retinuta de eventualitatea ca tatal nu ar fi asortat hainutele celei mici....ok, ce sa zic. Mie mi s-a parut mai relevant ca, dupa spusele mamei, tatal a lipsit 1 an si jumatate din viata copilului, care raportat la varsta de ei de 3 ani, inseamna JUMATATE. Asta va pare o chestiune "minora...aruncata"?
Eu i-am raspuns doamnei sa-si vada de viata, iar asta nu e offtopic de loc. Dupa 2 ani de procese, singurul lucru care s-a modificat in realitatea din jurul meu, este unul de ordin patrimonial. Am mai putini bani. In rest...putem spera liber ca a merge in justitie vom intalni dreptatea sau ni se vor rezolva problemele.
Va veti pierde timpul doamna si va macinati nervii fara ca ceva sa se schimbe substantial. Intre timp anii vor curge si nimeni nu va v-a da timpul inapoi. Mergeti in vacante si eventual, daca sunteti de aceiasi parere, ganditi-va ca asa cum si cainele are locul lui de dormit, la fel il are si copilul. Daca tatal doreste poate astepta varsta la care fetita va cere singura sa ramana in weekend la el. Ca doar nu ne-am smintit cu totii incat sa acceptam ca un copil trebuie sa fie pe drumuri 12 ore pe zi.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
proastasatului, utilizator
in primul rand si fara legatura directa cu cazul dvs: atasamentul mai pronuntat fata de unul dintre parinti este un motiv pentru a aloca mai mult timp celuilalt parinte.
Atasamentul mai pronuntat catre unul dintre parinti nu este o situatie de dorit si nici una normala.
in al doilea rand si tot fara legatura cu cazul dvs ci cu o situatie ideala: legatura dintre tata si copil in timpul saptamanii nu este in interesul tatalui (ce interes o fi avand tatal sa-si piarda serile cu copilul lui??) ci este in interesul copilului.
Daca vi se pare ora prea tarzie puteti sa-i cereti tatalui sa o si hraneasca (eventual ii si spuneti cu ce sau chiar ii dati cu ce) si cand vine acasa o spalati si o bagati direct in pat si sariti peste restul momentelor.

Aici insa intra in scena educatia profund romaneasca/balcanica din care rezulta ca un tata (un barbat in general) nu poate sa hraneasca/imbrace ca lumea un copil. Si in familiile in care parintii nu sunt despartiti (adica in situatiile ideale) tatal este "scutit" de grija de a hrani si imbraca odrasla pe motiv ca mama stie mai bine si tatal o imbraca nepotrivit.
Vreau sa amintesc (si o voi face de cate ori am ocazia, chiar daca in cazul de fata poate nu are nici un rost, dar nu se stie cine citeste) ca si mamele au imbracat copiii nepotrivit cu vremea de afara si mamele au avut mese refuzate de copil, si s-au adaptat (tot incercand variante). Tatilor nu prea li se ofera ocazia sa exerseze, insa la o adica li se reproseaza ca nu se pricep.
Pe de alta parte puneti-va si problema in felul urmator: daca dvs, Doamne fereste, muriti sau deveniti incapabila sa va ingrijiti copilul, copilul va trece in grija tatalui (si atunci sa va tineti schimbare brusca). Este mai bine pentru copil ca tatal sa invete sa comunice cu copilul (chiar daca nu o va face la fel de bine ca dvs).

Strict pe intrebarea dvs, incercati sa propuneti tatalui o "schimbare" de program. Adica va cedeaza we-ul lui (ca sa mergeti in concediu) in schimbul urmatorului we. De altfel, astfel de schimbari o sa tot faceti pentru ca viata are darul de a fi imprevizibila si a nu tine seama de hotararile judecatoresti.

Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
mirebire, utilizator
Buna ziua,
Fara suparare, fetita are 3 ani. Pana acum cred ca a avut destule sanse sa "exerseze" unele chestiuni de baza. L-am rugat de nenumarate ori sa ma ajute sau macar sa stea cu noi. In schimb, cand a avut sansa de a avea o familie ( exact ce cere in instanta, sau ce a cerut ) a preferat sa faca orice altceva decat sa stea cu copilul sau ma rog, cu noi.
Cand am discutat despre divort si am luat copilul si-am plecat nu a dat nici un semn de viata, timp de aproape 3 saptamani, adica in momentul cand a primit in posta cererea de divort. Abia apoi a inceput sa ma streseze in fiecare zi ca vrea copil, a luat-o de la gradinita fara sa m-anunte, a inceput sa-mi viziteze rudele la serviciu s.a.m.d. Ma simteam hartuita. Nu incerc sa ma justific si sunt de acord cu implicarea ambilor parinti in cresterea si educarea copilului dar daca in timpul casniciei cresterea copilului a fost responsabilitatea mea pentru ca "el este barbat si asta-i treaba de femeie" mi se pare putin ciudat ca abia acum sa vrea sa fie "daddy cool".
Multumesc pentru informatii. Voi gasi o solutie pe perioada vacantei.
Cat pe mai departe ne vom obisnui, ne vom adapta, vom avea rabdare si pana la urma atunci cand si fetita va fi suficient de mare stiu ca nu vom mai fi atat de legate de programul stabilit de instanta. Isi va face singura programul.
O zi frumoasa tuturor.

Motivul pentru care am subliniat ca nu are legatura directa cu cazul dvs a fost acela ca eu nu cunosc cazul dvs. Am incercat doar sa subliniez niste aspecte generale.
Pentru cazul dvs am vrut doar sa aduc in discutie un alt punct de vedere, probabil cel pe care l-a avut judecatorul cand, in ciuda argumentelor dvs, i-a aprobat programul actual.

Banuiesc (din cele spuse de dvs) ca daca ar fi un tata ideal ati fi impreuna in continuare. Situatia fiind insa de alta natura, trebuie sa va descurcati cu el asa cum este, tinand cont de ce e mai bun pentru fetita dvs.

Multa rabdare va doresc.!

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie alimentara mariejean mariejean Am doi copii si pana de curand am primit prin posta o pensie de 200 lei pt ambii . Am aflat ca fostul sot e doctorand cu bursa de studii POS DRU in valoare de ... (vezi toată discuția)
stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Actiune pentru drept la vizita pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua tuturor In urma cu 4 luni am avut un proces pentru stabilire pensie intretinere minor ,stabilire domiciliu si acord cu privire la vacante in ... (vezi toată discuția)