Buna ziua,
Nu inteleg un aspect al deciziei privind modalitatea de pastrare a legaturilor personale a tatalui cu fetita noastra, in perioada vacantelor.
Specific faptul ca am divortat. Avand un copil minor s-a stabilit si un program de vizita pentru tata si anume: in saptamanile 1 si 3 in fiecare miercuri de la ora 16:30 pana la ora 20, in saptamanile 2 si 4 de vineri pana duminica. In perioada vacantei de vara - 1 luna.
Intrebarea mea este daca dupa perioada in care o luna va locui la el, in celelalte aproape 2 luni ramase din vacanta va avea un program de vizita?
Nu mi s-ar parea corect sau egal ca el sa aiba o perioada de o luna singur cu copilul, perioada in care poate sa-si ia un concediu si eu sa nu pot sa plec niciunde in vacanta fiind legata de programul saptamanal decis de instanta.
Referitor la dilema dvs. stimata doamna Anamaria, sunt de acord cu o antepostatoare, care va sfatuia sa va vedeti de viata si de programul de vacanta propriu.
Asa cum un parinte care domiciliaza in strainatate si are autoritate parinteasca comuna are datoria sa indice adresa din tara de rezidenta, unde are domiciliul si minorul, si dumneavoastra puteti sa-i indicati domnului ca din data de ...pana in data de...., poate beneficia de dreptul la vizita la Amara(ex), vila X camera Y.
Nu m-am referit la Halkodili sau la Varna, fiindca pentru a pleca acolo, aveti nevoie de aprobarea domnului.
Varsta copilului e un criteriu subiectiv fata de care nicio instanta nu poate face o clasificare: pana la varsta x nu poate dormi in tabere, dupa da. Argumentul nu poate sa tina in fata instantei, stiu copii de 2 ani, de 3,5 ani care dorm alternativ si care nu au astfel de dificultati.
Programul propus de dv. are dezavantajul de a nu da o limita, de exemplu: program fara somn peste noapte pentru o perioada de adaptare de circa 6 luni. Asta arata ca va doriti acest program sa fie oarecum definitiv si nu ajuta la relatia tata-copil.
Sa dovediti ca fata doarme numai cu dv. arata crearea unei dependente a fetei fata de mama la varsta la care este necesar ca ea sa dezvolte un atasament special fata de parintele de sex opus; inabusirea lui Oedip nu ajuta in dezvoltarea copilului.
Mai mult, intre 2 si 4 ani copiii isi exploreaza independenta, este perioada crizelor, cand isi afirma, in modul lor, dorintele proprii. Iar, dependenta nu e indicata, amana dezvoltarea identitatii de sine ca persoana separata de mama sa. Pur si simplu e o inapoiere de ordin psihologic si relational.
Daca doriti sa stabiliti un program care sa ajute copilul in trecerea asta, il stabiliti in prima saptamana de la 10 la 19, in a treia de la 6 la 19, in a cincea de la 6 la 22, asa incat, incet-incet, copilul sa se trezeasca si apoi sa adoarma, in mediul ei, dar cu alta persoana: tatal.
Apoi se putea trece la ducerea copilului la domiciliul tatalui.
Va mai intreb ceva: pe timpul fondului cum a decurs programul de vizitare? Cat a durat fondul? Care au fost progresele facute? Unde s-a manifestat bunavointa dv.?
Ce inseamna petrecerea timpului intr-o locatie stabilita de comun acord? Adica tatal mergea la mall daca asa doreati si dv.? Cu ce ajuta asta copilul? Sa nu-mi spuneti ca voiati sa fiti si dv. prezenta, caci asta nu mai e relationare copil – tata. Respins din start.
Nu-i schimbati ora de culcare ca aveti dv. nevoie sa mai povestiti, copilul e obosit, mancare si somn; da, o baie pe zi, dar e mai important sa relationeze cu tatal decat sa fie smotruita. Il puteti ruga pe tata sa ii faca el baia in timpul programului lui. La ce ora se culca copilul, mai devreme de 9:30? Ca ar fi jumatate de ora linistirea, jumatate igiena partiala, jumatate mancarea si hop! In pat.
Pana adoarme o intrebati daca vrea ea sa va povesteasca ceva sau daca vrea sa ii povestiti dv. ceva sau cititi o poveste. LINISTIREA copilului ii poate amana acestuia si cu o ora culcarea si e mai importanta decat somnul in sine.
Baia, extrem de importanta, e prea obositoare pentru un copil plecat de 12-13 ore de acasa, devine un chin si trebuie inlocuita. Doua servetele umede, un spalat pe maini si pe dinti.
Este o cerere care pare facuta cu rea-credinta daca argumenteaza ca nu se poate sa stea copilul cu tatal in timpul saptamanii ca apoi e prea obosit sa povesteasca cu mama; pai cu mama povesteste lunea, martea, joia...
Pentru hrana la tata: ii dati pachetel. :D
L-ati rugat pe tata sa va ajute sau sa stea cu dv. si fata... Nu este desre dv.!!! Tatal nu va vrea pe dv., vrea copilul si atat! Nu veniti la pachet.
Nu stiu cate sanse i-ati dat tatalui, cat ati inteles ca hormonii dv. sunt diferiti de ai lui, ca barbatii reactioneaza la varste mai mari ale copiilor lor, ca emotionalul e diferit dezvoltat la barbat si femeie. Nu stiu daca i-ati luat mereu copilul din brate ca stiati dv. ce e mai bine, daca ati putut pleca de acasa 3 ore lasandu-l sa se descurce, habar nu am, nu cunosc ce sanse a avut acest om.
Dar copilul e bine sa aiba un tata; nu e vina lui ca a stat numai cu mama, dar acum se va adapta, ca altfel il schilodim emotional. Cat de repede se va adapta? Pai eu cred ca in timpul dosarului de fond adaptarea se putea termina, mai ales ca merge deja la gradinita.
Relationarea tata copil inseamna absenta mamei. Astfel ajung aberatiile sa devina adevaruri, prin simpla repetare. Dar cand copilul creste normal cu ambii parinti, care e programul? El invata sa-si iubeasca cei doi parinti prin faptul ca ii vede impreuna sau separat? Copiii care cresc cu mama si tata nu-si iubesc unul dintre cei doi parinti pentru ca il stanjeneste prezenta celuilalt?
Folosim servetele umede ca baia ar fi prea obositoare dupa un program de 12-13 ore al unui copil de 3 ani. Doamne fereste! oare normalitatea n-ar fi sa nu existe un program atat de obositor pentru un copil atat de mic? Si mancarea la pachet e drept ca e o idee buna, putina hrana rece la 3 ani nu strica, sa invete copilul ca viata e grea. Si daca insistati cu baia, i-o poate face si tata si dupa baie o scoate din casa si v-o aduce dvs. Cum or fi crescut generatii si generatii ne schilodite fara minunea astea de ncc, sau suntem copiii unor parinti sau bunici schiloditi?
Doamna, sustineti in orice instanta ca baia e mai importanta decat relationarea cu un parinte si o sa pierdeti cu brio! Eu asta spun.
Eu stiu parinti care isi iau copilul de la gradi si-l tin in parc pana la 8 si peste, or fi nebuni? Si cei care il iau de la gradinita si merg cu el la locuri de joaca, in supermarketuri, la film, ca-s pline locurile de joaca seara!
N-am zis mancare rece, o avea tatal un aragaz, ca nu-i da mama sunca si ceapa la pachet, tocmai asta era ideea, mancare gatita.
Cand copilul sta cu ambii parinti se relationeaza ca familie, ceea ce presupune ca fiecare parinte petrece si timp singur cu copilul: fie ca il adoarme la pranz azi, ca-l spala maine, ca-l duce si aduce de la scoala sau cursuri... Se interactioneaza copil-mama, copil-tata si familia impreuna.
N-am zis-o eu asta cu lipsa unei prezente constante si continue in relationarea copilului cu un parinte, au zis-o aia de studiaza psihologii infantile.
Vis a vis de cercetatori, stiti stirea de anul trecut:
"Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca apa nu hidrateaza" :)
Si alta:
"Cercetatorii europeni au ajuns la concluzia ca prunele nu sunt laxative" :)
Astea sunt stirile din presa.
Dar sa revenim la site-ul gazda: 1.Anul trecut, un editorial ne lamurea, textual si audiovizlal, ca:"Copiii isi imita parintii"
Un filmulet arata un baietel, care, vazandu-si tatal ca o bate pe mama, i-a sarit in ajutor, a dat si el in mama.
2.Am citit niste studii psihologice in care se facea vorbire despre mediul armonios in care trebuie crescut minorul, minorul trebuie ferit de stari conflictuale si trebuie sa i se asigure continuitatea mediului inconjurator. 3.Alte studii aratau cat de necesar este somnul de dupa amiaza pentru copilul mic.
Deci un copil care si-a vazut mama agresata fizic si verbal de catre tata (1) primeste dreptul de a lua copilul in"vizita" la o locatie"din Romania aleasa de el" peste noapte(2) sau zilnic de la orele 14-18 cateva saptamani.(3)