avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... program de vizita minor- nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

program de vizita minor- nelamurire

Buna ziua,
Nu inteleg un aspect al deciziei privind modalitatea de pastrare a legaturilor personale a tatalui cu fetita noastra, in perioada vacantelor.
Specific faptul ca am divortat. Avand un copil minor s-a stabilit si un program de vizita pentru tata si anume: in saptamanile 1 si 3 in fiecare miercuri de la ora 16:30 pana la ora 20, in saptamanile 2 si 4 de vineri pana duminica. In perioada vacantei de vara - 1 luna.
Intrebarea mea este daca dupa perioada in care o luna va locui la el, in celelalte aproape 2 luni ramase din vacanta va avea un program de vizita?
Nu mi s-ar parea corect sau egal ca el sa aiba o perioada de o luna singur cu copilul, perioada in care poate sa-si ia un concediu si eu sa nu pot sa plec niciunde in vacanta fiind legata de programul saptamanal decis de instanta.
Mai mult, prin Hotărârea din 8 iulie 2003, pronunţată în Cauza Sahin împotriva Germaniei, aceeaşi instanţă a reţinut că jurisdicţiile naţionale pot chiar să refuze acordarea dreptului la vizitarea copilului, atunci când intervin motive pertinente, cum ar fi gravele tensiuni dintre părinţi, situaţie ce ar avea repercusiuni negative asupra copilului, existând riscul ca vizitele să afecteze dezvoltarea sa normală în familia în care se află.
Prin urmare, scopul reglementării criticate este acela de a proteja interesele superioare ale copilului, în acord cu reglementările internaţionale în materie.

"Se cunoaşte deja că destrămarea unei relaţii de familie şi tensiunea rezultantă sunt detrimentale pentru copii şi au efecte devastatoare asupra copiilor cu vârste mici. Cercetări recente au pus în evidenţă cât de mult sunt afectaţi copiii de violenţa la care sunt martori
şi au demonstrat că pentru copiii cu vârste mici,ameninţările îndreptate împotriva persoanei care îi îngrijeşte au consecinţe în plan psihologic mai grave decât atacurile îndreptate împotriva copiilor."

[ link extern ]

si cu toate astea (fisier INM) aberatii de tipul urmatorului "rationament" se regasesc in continuare in deciziile instantelor: nu conteaza ca tatal a batut-o pe mama, el nu a batut copilul, deci e un tata bun, deci hai cu programul de vizitare.
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
proastasatului, utilizator
Citesc , citesc si avand o situatie similara -divort cu refuz de execitare drept vizita - mi se pare tot mai clar ca cine nu are copil , nu se va gandi cu adevarat la interesul copilului . ar trebui sa fie in fisa postului judecatorilor si avocatilor din dosarele de divort cu minori sa aiba macar un copil . Sa nu mai judece la rece .da , da , da , stiu , justita e legata prin definitie la ochi , insa ar trebui sa isi dea carpa jos cand hotaraste pt un copil a carui dezvoltare emotionala si psihica va fi afectata pe vecie de decizii luate fara a sti efectiv daca un copil de 2 sau 3 ani se simte bine cand se trezeste noaptea si nu o gaseste pe mama langa el . Asa e simplu de supus , doarme cand la unul , cand la altul si nu are decat sa se acomodeze . Cu ce pret ? Traumatizati-l de mic , de dragul relatonarii aberante si facuta cu toporul .
Nu as lua copilul de langa mama lui peste noapte si nici nu as tine-o prea tarziu , daca are deja o rutina serile , pt nimic in lume , desi pe mama-sa o urasc . Copila nu trb sa sufere .
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
razvanmi, utilizator
Instantele se gandesc la copii mai mult decat parintii lor, din pacate.
Din pacate, trauma majoritara a vizitelor e mentinuta deseori de parintele rezident.

Oricum, nu se poate sa discriminam la extrem, pe ideea nu te poti ocupa de copii daca nu ai copii proprii; nu poti fi asistent maternal, social, educator, magistrat etc. pentru ca nu ai prunci. Persoanele cu o astfel de gandire ar trebui sa-si realalizeze modul in care si-au aranjat prioritatile in viata, caci vor transmite copiilor lor valori considerate gresite de societatea prezenta.

Si in speta 1, din cate il cunosc, tatal s-a axat in mod gresit pe programul de vizita, cand copilul sau era crescut de o bona!!
Dealtfel, a gresit si cand a uitat de copilul sau si nu a cerut programe diferite pentru diferite etape din viata copilului sau.

In speta 2 confundam violenta intre parinti de care vorbim aici cu violenta care raneste copilul, cazuri diferite. Daca o parte dovedeste ca violenta celeilalte parti afecteaza minorul, e una; dar partile vin sa presupuna ca orice neintelegere dintre parti trebuie sa aiba ca efect lipsa vizitelor si asta e gresit.
Instantele cu siguranta nu se gandesc la copii, atata timp, cat la aceiasi judecatorie, acelasi judecator, spune in 2 hotarari diferite, cu referire la 2 copii, ambii sub 1 an, ca: "minorul trebuie sa se obisnuiasca si intr-un alt mediu decat al mamei" si ii da tatalui drept de vizitare cu luarea copilului, iar in alta: "minorul, avand in vedere varsta frageda, nu poate fi luat din domiciliul tatalui"!!! anchetele tutelare, toti cei 4 parinti conditii bune, toti cei 4 parinti intelectuali cu locuri stabile de munca, copiii 8 luni respectiv 6 luni. Singura diferenta: tatal poate lua copilul din domiciliul mamei, mama insa nu poate lua copilul din domiciliul tatalui. Quod licet Jovi, non licet bovi. O judecatoare cuprinsa de "febra" drepturilor tatilor. Mie astfel de hotarari, la care adaug celebra hotarare prin care tatalui ii se permite in continuare program de vizitare cu luare, probandu-se ca si-a batut copilul cu furtunul, l-a culcat pe jos si l-a tinut in baruri, nu-mi dovedesc ca instantele s-ar gandi la copii, cu atat mai putin, ca ar face-o mai mult decat parintiii.
Ati folosit insa un termen excelent ales, si anume cu referire la parinti, "a se ocupa de copii". Dar sa ramanem consecventi cu acest termen, care zugraveste intr-adevar realitatea "functiei" de parinte. Ati vazut vreun tata pe aici pe forum sau prin vreo sala de judecata care sa ceara inteleptei instante sa i se permita sa se ocupe de copilul sau? caci rolul de tata nu e unul de loisir, ci de munca cu carca pentru copilul tau. Se plange vreunul ca nu e lasat sa munceasca pentru copilul lui?Toti vor sa fie musafiri, sa-si viziteze copiii, sa-i ia in vacante, in week-enduri. Ati auzit vreunul ca se plange ca nu are ocazia sa spele sau sa calce pentru copilul lui, sau sa gateasca? sau aici nu se mai aplica egalitatea dintre mama si tata? Cere vreunul sa duca copilul la sport sau sa faca o zi da una nu, alternativ cu mama, lectii cu copilul sau? Solicita vreunul sa fie el cel care se interneaza cu copilul? Vedeti la coada la usa medicului, majoritar tati sau mame? se ofera vreunul sa faca piata si e alungat cu sacosa in mana de la usa copilului sau? sau acest tip de activitati e rezervat doar mamelor, tatilor revenindu-le doar distractia???
Eu, din ce citesc si vad, tatii au 2 tipuri de actiuni, program de vizitare si cerere de reducere a pensiei de intretinere. in care din aceste cereri se regaseste responsabilitatea de ceasornic a muncii de zi cu zi a unui parinte?
In rest... de teorii e plina lumea, cat si de studii, muncitori "cu gura" cat vezi cu ochii, dar cu dusul greului in timpul asta cine ramane responsabil?
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2013
proastasatului, utilizator
Da, doamna, am clienti din acestia.

toti cei 4 parinti intelectuali cu locuri stabile de munca

Asta ii face parinti buni? Intelectualitatea? Aoleuuuuu, discriminare, discriminare. Ma ia cu dureri de cap.

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie alimentara mariejean mariejean Am doi copii si pana de curand am primit prin posta o pensie de 200 lei pt ambii . Am aflat ca fostul sot e doctorand cu bursa de studii POS DRU in valoare de ... (vezi toată discuția)
stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Actiune pentru drept la vizita pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua tuturor In urma cu 4 luni am avut un proces pentru stabilire pensie intretinere minor ,stabilire domiciliu si acord cu privire la vacante in ... (vezi toată discuția)