avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie Titlu Executoriu
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie Titlu Executoriu

Este posibil sa se conteste in instanta un titlu executoriu?Daca da care ar fi procedura care trebuie urmata.Multumesc anticipat celor care vor raspunde la intrebare.
ps.Daca intrebarea nu este destul de clara pot reveni cu amanunte despre titlu executoriu la care fac referire.
Cel mai recent răspuns: DanielSochiriac , utilizator 00:36, 24 Aprilie 2013
gerberga a scris:

Poate fi vorba fie despre o contestatie la executare propriu-zisa, fie despre o contestatie la titlu.

Contestatia la titlu se poate referi fie la o hotarare judecatoreasca, fie la un titlu executoriu neemis de o instanta. In ambele cazuri nu se mai pune in discutie continutul hotararii/ actului, ci doar eventuale nelamuriri privind intinderea, aplicarea titlului.




NCPC - art.712

(2) In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica pentru desfiintarea lui.


Vechiul cod:

Art. 399

În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanţă judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare apărări de fond împotriva titlului executoriu, dacă legea nu prevede în acest scop o altă cale de atac.


OG nr.5/2001:

Art. 10. - (1) Cel interesat poate face contestatie la executare, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
(2) Prin contestatia la executare debitorul poate invoca aparari de fond impotriva titlului executoriu, cu exceptia cazului in care a formulat, potrivit art. 8, cerere in anulare impotriva ordonantei de admitere a cererii creditorului.


Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
themis, utilizator
Si care ar fi posibilitate de a ajunge la rejudecarea cauzei?Dupa cum am scris la inceput atunci cand s-a desfasurat procesul in urma caruia a rezultat titlul executoriu nu am stiut nefiind in tara in perioada respectiva.Daca asi fi fost la domiciliu puteam sa merg la proces cu notificarea trimisa catre societate si nu se ajungea pana aici,dar faptul fiind implinit trebuie sa caut posibilitatea de a rejudeca cazul pentru ca nu este dreptate.CEDO ar fi o solutie?Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie executare loredana24 loredana24 buna seara. va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea speta. prin contestatia la executare, contestatorul x a solicitat anularea formelor de executare ... (vezi toată discuția)
Contestatie la titlu executoriu marymary marymary Daca am calitatea de debitor, am depus contestatie la executare considerand ca am executat dispozitiile titlului executoriu, dar consider in acelasi timp ca ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa contest valabilitatea titlului executoriu in contestatie la executare? nicoleta_85 nicoleta_85 Mi sa facut o poprire pe banii pe care ii primesc lunar de la o societate. Am facut contestatie la executare[u] (titlu fiind un contract de asistenta ... (vezi toată discuția)