avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau contract vanzare cumparare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau contract vanzare cumparare ?

Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire
-mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii si nici impreuna nu au copii are insa 4 frati .Dansii nu prea au fost de acord cu casatoria asa ca nu au mai tinut legatura cu tata. Acum ca tata e bolnav si la pat si singurul ajutor a ramas mama a decis ca sa facem cumva sa vindem sau sa lase casa mamei mele. Acum ca mai are (zile) ca e bolnav rau au aparut si fratii pe care nu il vrea sa-o vada da si mama crede ca e ceva la mijloc pentru avere .Am fost la notar si am inteles ca mama are numai 1/4 parte din casa in care locuiesc.
Intrebarea mea ar fi cum se poate proceda drept si legal ca mama sa ramana cu dreptul de a primi casa deci dreptul ei ce se cuvine (pentru ca nu inteleg nici legea esti casatorit cu cineva si traiesti cu cineva dupa care apar altii care cer partea lor de avere pentru care nu au facut nimic )deci sa se faca un contract de vanzare cumparare ? donatie ?sau un testament stiu ca totul e e contestabil dar care ar fii solutia in cazul nostru . Va multumesc frumos pentru raspunsuri!!!
@Hill si @lovemetender de cine sa fie atacata donatia sau testamentul?! Fratii domnului nu sunt rezervatari! Nu pot cere reductiunea! Asa cum fratii ar ataca donatia sau testamentul pe motiv ca tatal nu avea capacitate de exercitiu deplina la data semnarii actelor asa poate ataca vanzarea. In plus la vanzare in acest caz nu se da pret, deci raportul juridic real este cel pentru o liberalitate.

Sa ne gandim zic...

Nicio speta nu se aseamana cu alta...
Atunci Primul Lucru Sa se faca test ca este in deplinatatea facultatilor mintale, inainte de oricare din variante.

Apoi In toate cele 3 variante este de luat in calcul care costa mai putin, ( pentru ca deja ne intindem la cheltuieli cu testul de deplinatate a facultatilor mintale), dar in primul rand care este mai sigura.

1) donatia ...cam cati lei?
2) testamentul (putin,) dar mai mult costa succesiunea..pe care o plateste mama...cati lei?
3) contractul de vanzare cumparare ...cam cati lei ?

( peste ani si ani mostenirea ta de la mama ta iarasi e inevitabila)


Tu de fapt vrei sa nu se dubleze succesiunea, adica tu mostenesti de la mama, mama de la tata.


In mod normal donatia, testamentul si contractul de v.c. sunt toate forme legale uzuale. Nu cred ca se poate spune care e mai buna, ci doar care costa mai putin si te avantajeaza.

S-ar deduce in mod absurd ca nimeni nu mai trebuie sa faca donatii si testamente, ci numai contracte de vanzare cumparare, pentru ca donatiile si testamentele nu sunt "ok" ....E o discriminare intre forme legale care difera doar la pret. Sa ma contrazica un notar.
Cel mai simplu este un testament olograf (scris de mana) de tatal vitreg, datat si semnat tot de el. ATENTIE MARE trebuie sa fie scris, semnat si datat doar de el - nu il poate scrie altcineva sau altcineva sa adauge ceva, altfel e nul.
@Liliana, Nu este vorba de nicio discriminare! Depinde de situatia reala de fapt, de raportul juridic real si de cine ar putea contesta un act. Daca nu exista mostenitori rezervatari se poate intocmi testament sau donatie, daca exista mostenitori rezervatari se intocmeste vanzare cumparare , cu pret real sincer si serios ca sa evitam o actiune in simulatie si sa nu ajungem pana la urma la donatie, supusa reductiunii liberalitatilor excesive.
Costurile nu se pot spune ca nu suntem la piata, depinde de valoarea imobilului din expertiza imobiliara notariala, la donatie nu se percepe impozit pana la rude si afini de grad 3 inclusiv, la vanzare se percepe impozit indiferent de gradul de rudenie, donatia si vanzarea isi produc efectele de la autentificarea lor, sunt acte translative intre vii, testamentul produce efecte la decesul testatorului, urmand a se dezbate succesiunea pe baza acestuia sau nu....depinde de mostenitori daca sunt sau nu rezervatari daca cer sau nu reductiunea testamentului. Testamentul este ieftin..
Pt actele translative intre vii trebuie cadastru si intabulare pt testament si in final succesiune nu trebuie!

Sa mai continui.....

@german Alex testamentul olograf nu e bun!
La dezbaterea succesiunii, cand se va prezenta testamentul olograf, notarul este obligat sa citeze mostenitorii legali adica in aceasta speta fratii domnului, care vor trebui sa se declare de acord u el sau nu, sa spuna daca I'l contesta sau nu...in caz ca I'l contesta se face expertiza grafoscopica..etc....
Este sfat Prost! Atentie...
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
ContSters250994, utilizator
Din moment ce esti in deplinatatea facultatilor mintale
De donat donez cui vrei tu,
De vandut vinzi cui vrei tu,
De lasat mostenirea prin testament o lasi cui vrei tu. (urmand sa achite onorariu pentru mosternire)

(Doar la testament, s-ar ridica problema daca fratii au vreun drept prevazut de lege si in ce lege?" care sa intre in "contradictie" cu vointa celui care si-a scris testamentul si unora nu le-a lasat nimic.

Cu ce drept ar revendica fratii ceva? Articol de lege.






Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Mostenire simionbudeanu simionbudeanu tatal vitreg a decedat anul trecut,si m-a lasat legatar universal fara descendenti,deasemeni i-a lasat mamei mele,legatar cu titlu particular,comform art 899 ... (vezi toată discuția)