avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldurii degajate de la tevile de caldura ce ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldurii degajate de la tevile de caldura ce trec prin apartament.

Buna ziua.
Am apartament proprietate personala, detin centrala termica de apartament. Prin partament trec tevile de caldura ale agentului termic (calor) pentru apartamentele care sunt inca bransate, (mentionez ca exista contor de energie termica pe scara).Am fost pusa la plata caldurii pe motiv ca ele degaja caldura in apartament si ma incalzesc cu ele. Asociatia de locatari au hotarat un anume procent ca trebuie sa-l platesc si eu.!!!!!!!!!
Ce pot sa fac?
Pe langa gazul metan folosit dealungul iernii, acum mai trebuie sa platesc si caldura de la incalzirea comuna din apartament. Mentionez ca partile comune subsol,uscatorie si hol le-am platit.
Fiind apartament proprietate, existand ceas de energie termica pe scara, firma de distributie termica raspunde doar pana la contor, resul instalatiei dupa contor este proprietatea asociatiei de locatari.
Am dreptul sa cer:
- chirie lunara pe tevile ce traverseaza apartamentul?
- sa nu platesc caldura in compensatie cu trecerea tevilor?
- sa le scot din apartament si sa le sudez capetele la intrarea in apartament?
Sub ce forma pot face aceste lucruri?
Dati-mi o solutie va rog.
va multumesc anticipat,
Silvia Curuta
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 17:40, 4 Iunie 2015
V-am atras atentia ca ajungem la alte discutii...
Sloganul despre care faceti vorbire a fost si va fi foarte bun, numai ca acum nu mai avem flota, iar conservele la care mai apelam sunt achizitionate de catre noi, cei din partea de nord-est a tzarii - pe filiera Moldova & Ucraina...
..................
@cosdep, daca ati platit asa cum spuneti - si nu am nicun motiv sa nu va cred, ca cei de la as. prop. + firma ISTA nu au facut inventarierea corecta a SET-urilor, iar cetateanul care ziceti ca a platit doar 60 lei, inseamna ca a fost plecat de-acasa si a inchis complet robinetii termostatici.
Oricum, v-am mai spus ca aberatia aceasta provine si dintr-o proasta legislatie. Nu poti pleca de-acasa, sa inchizi robinetii sa nu platesti. V-am dat exemplu cu tarile civilizate, unde chiar daca inchizi robinetii, in casa temperatura poate fi de 15-18 gr. C, ori la noi robinetii sunt setati sa inchida agentul termic la temperatura de 3-6 gr. C.
Chiar nu am ineles cum este posibi asa ceva - acesti robineti sunt facuti de firme de prestigiu in domeniu, cum la nemti au o setare, iar la noi folosesc o setare de coliba? Probabil ca asa a fost comanda. Am sa ma interesez si in masura in care obti rezultate, am sa vi le comunic, aici pe forum.
Acum, sper ca glumiti cu pazarea tevilor in exterior... Este momentul sa stati serios de vorba cu reprezentantii as. prop. si ai firmei Ista, sa se procedeze la o inventariere foarte serioasa a tuturor SET-urilor si sa stabiliti un procent de repartizare pe suprafetele comune.
Va rog sa ma credeti pe cuvant ca si eu ca administrator am discutii cu vecinii mei, exact la aceleasi probleme, numai ca diferentele despre care vorbiti in cazul dvs., aici sunt mult mai mici. Noi am facut inventariere (am respectat legea), calculele le efectuiaza firma si Dumnezeu cu mila, ce sa zic, firma este responsabila pentru toate derapajele. Oricum, unde "se vede din avion" cate o ciudatenie, luam legatura cu firma, verificam si noi si ei si nu facem repartizarea costurilor pana ce totul este bine calculat.

Va doresc toate cele bune!
Tevile verticale au si ele o putere termica exprimata in wati, stabilita la INCERC. Pt fiecare metru liniar de teava, in functie de diametru, exista un anumit SET, reglementat prin STAS -uri, sau normative, ultimul fiind GP 67/2002.
Tevile nu consuma in mod normal ata de mult.
Problema e ca SET-ul se stabileste in anumiti parametrii, conditii de referinta: debit, presiune, temperatura agentului termic. Simpla inventariere a instalatiei este doar o frectie la picior de lemn, daca instalatia este dereglata hidraulic. Costurile partii comune, la acelasi SET, difera mult daca este sau nu efectuata echilibrarea.

In cazul montarii de centrale de apartament sau a repartitoarelor, se produce o debransare a caloriferelor de la sistemul initial. In restul instalatiei (inclusiv tevi), apare un surplus de agent termic fata de cel proiectat, surplus care se inregistreaza pe contorul de bloc si va umfla inutil costurile la repartizare. De aceea este obligatorie echilibrarea hidraulica a instalatiei, pentru a elimina surplusul de agent termic.
Asa ca si dvs sunteti vinovat de costul umflat al partii comune.

Faceti echilibrarea hidraulica (montarea de regulatoare de presiune in subsol si la bransament) si veti vedea cum va scadea factura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa mai platesc caldura. Nikia Nikia Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu conductele de distributie si conducte de incalzire la inventarierea caloriferelor? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Am studiat subiectele despre inventarierea caloriferelor din bloc, dar din pacate nu a reiesit cum ramane cu conductele. La noi au inventariat ... (vezi toată discuția)