avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldurii degajate de la tevile de caldura ce ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldurii degajate de la tevile de caldura ce trec prin apartament.

Buna ziua.
Am apartament proprietate personala, detin centrala termica de apartament. Prin partament trec tevile de caldura ale agentului termic (calor) pentru apartamentele care sunt inca bransate, (mentionez ca exista contor de energie termica pe scara).Am fost pusa la plata caldurii pe motiv ca ele degaja caldura in apartament si ma incalzesc cu ele. Asociatia de locatari au hotarat un anume procent ca trebuie sa-l platesc si eu.!!!!!!!!!
Ce pot sa fac?
Pe langa gazul metan folosit dealungul iernii, acum mai trebuie sa platesc si caldura de la incalzirea comuna din apartament. Mentionez ca partile comune subsol,uscatorie si hol le-am platit.
Fiind apartament proprietate, existand ceas de energie termica pe scara, firma de distributie termica raspunde doar pana la contor, resul instalatiei dupa contor este proprietatea asociatiei de locatari.
Am dreptul sa cer:
- chirie lunara pe tevile ce traverseaza apartamentul?
- sa nu platesc caldura in compensatie cu trecerea tevilor?
- sa le scot din apartament si sa le sudez capetele la intrarea in apartament?
Sub ce forma pot face aceste lucruri?
Dati-mi o solutie va rog.
va multumesc anticipat,
Silvia Curuta
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 17:40, 4 Iunie 2015
Instalatia de furnizare a caldurii este comuna unui condominiu, iar contractul este semnat de asociatia de proprietari / locatari cu furnizorul. Acesta livreaza un serviciu pe care nu l-a impus, ci i-a fost cerut. El factureaza ceea ce furnizeaza pana la contorul de bransament.

Mai departe de acest contor calculul caldurii este reglementat de Ordinul ANRSC 343/3010 pentru repartizarea consumurilor intre partile comune si partile individuale.
Daca un proprietar nu doreste sa i se furnizeze caldura pe instalatia individuala (calorifere) teoretic nu i se impune nimic, ci se poate deconecta.
Pentru partea comuna trebuie sa plateasca deoarece beneficiaza de caldura de la tevile verticale. Aceasta este o obligatie deoarece a acceptat sa cumpere un apartament (nu i l-a dat nimeni cu de-a sila) prin care trec parti ale proprietatii comune. Aceste conducte si tevi sunt proiectate din constructia initiala, iar tevile verticale au acelasi regim ca si conductele de evacuare sau tevile de alimentare cu apa sau gaze.
Ele se pot modifica constructiv pe orizontala, dar asta se poate face cu doua conditii:
- sa vrea si ceilalti proprietari care ar trebui sa plateasca aceasta lucrare
- sa existe bani pentru aceasta lucrare.
Unii vor eliminarea tevilor verticale de caldura pe motiv ca au CT de apartament, altii poate vor dori sa nu le mai treaca conductele de evacuare de la toata scara prin apartamentul lor si sa ceara reamplasarea acesteia pe orizontala, adica pe holuri. Fiecare poate propune orice fantezie are in legatura cu proprietatea comuna, totul e, ca sa ajunga sa-si vada visul cu ochii, sa vrea si ceilalti proprietari.

Pana acum (!?!) nu s-a platit caldura la comun pentru ca, nefiind montate repartitoare si neinventariindu-se toata instalatia de caldura, nu se stia, deci nici nu se putea aplica decat arbitrar, fara nicio baza tehnica, un procent aleatoriu. Asa cum se face si acum in cazul blocurilor si scarilor de bloc care nu si-au facut inventarierea instalatiilor de caldura. Inventarierea arata proportia intre proprietatea comuna si cea individuala si, deci, impartirea caldurii in aceste proportii.

A nu plati o suma de bani la intretinere pe motiv ca vi se impune o plata pentru partle comune fara sa o fi cerut in baza unui contract este similar cu a nu plati apa care vi se furnizeaza - tot prin conductele comune - pentru aprovizionarea centralei. Pe aceea de ce o platiti si caldura nu? Ca nici pentru apa rece nu ati facut contract separat cu furnizorul. Iar daca aveti o conducta individuala pentru apa si gaze, deoarece la constructia acestora trece pe proprietatea comuna, vi s-a impus sa aduceti acceptul asociatiei de locatari pentru ca acestea trec prin proprietatea comuna. Atunci de ce ati recunoscut autoritatea asociatiei si acum n-o mai recunoasteti? Evident pentru interesul propriu. Raspunsul este cinic si n-are nicio legatura cu dreptatea.

Argumentele dv. nu tin in instanta. Sau poate da, daca ziceti ca va strangeti bani pentru un avocat bun. Dar avocatii buni nu sunt pe toate drumurile si, cu atat mai putin, nu v-ar accepta o suma echivalenta cu cea stransa din neplata caldurii pe partile comune. Este mult prea putin pentru un avocat bun si nici nu se stie daca va va aduce succesul. Deci, din punct de vedere economic nu aveti decat de pierdut.
Si mai este un aspect pe care trebuie sa-l aveti in vedere si anume ca, daca ati vrea sa vindeti apartamentul, acum sau peste 10 ani sau peste 20 ani, nu o veti putea face decat daca va platiti restanta la asociatie.
Oricum, intr-un fel sau altul, plata restantei va ajunge la scadenta odata si-odata.



nu va suparati cred ca este o chestie similara cu islazul in devalmasie, unde se plateste impozit pe cota parte de teren dar nu se plateste ciurdarul daca nu ai vaca. Nu credeti ca este un abuz, cu tevile comune. daca ele sunt izolate si nu emana deloc caldura ce sa platesc? Pe de alta parte un operator public privat realizeaza profit ocupandu-mi spatiul de locuit. Este o hotie pentru a-le acoperi pierderile printr-o subventie mascata. Ca daca ar fi la vedere ar avea de furca cu Comisia Europeana.
Cand ati cumparat apartamentul tevile erau acolo? Le-ati acceptat? Banuiesc ca da, de vreme ce ati cumparat.
Pai daca le-ati gasit acolo si le-ati acceptat, de ce v-ati razgandit acum?

Asta seamana, ca sa va dau si eu o pilda, cu dovleacul din poveste care era numai o samanta cand a fost primit in casuta si pe masura ce crestea ii dadea pe toti afara din casuta.... :)
Iar tevile nu sunt ale furnizorului, ci ale tuturor proprietarilor. Furnizorul are limita de proprietate pana la contoarul de bransament (inclusiv).

Si ca sa fim economisti pana la capat, pierderile furnizorului nu se acopera din tevile care va trec prin apartament, ci se strecoara parsive in pretul de facturare ;)
Cred ca vorbim de doua lucruri diferite 10 tevile ce strabat apartamentul si 2) agentul termic care le strabate. Cred ca eu nu am cumparat tevile cu tot cu agent termic. Este un serviciu de care nu beneficiez (tevile sunt izolate) si in acelasi timp nu am solicitat respectivul serviciu, deci nici nu am contract. V-ar conveni sa primiti la un moment dat o factura sa platiti pentru un site de pe internet pe care nu-l accesati, dar dupa teoria d-voastra ar trebui sa-l platiti pentru ca aveti conecsiune la internet.
@cosdep,
Incerc sa clarific un pic problema.
Romania, ca Romania, dar va intreb, aveti cunostinta cum se procedeaza in Germania, Belgia, Olanda, franta sau mai stiu eu pe unde?
Nu este nici timpul si poate nici locul, dar am sa incerc sa aduc niste informatii - traduse, ca altfel ne incurcam, dar o sa vedeti ca si "pe-acolo" se procedeaza tot la fel.
Ca dvs. v-ati izolat tevile, este bine si ar trbui ca cei care au facut inventarul SET-urilor sa tzina cont de acest lucru - insa, daca nu le-ati fi izolat, per total bilant economic ati fi "iesit" mai bine.
Va mai spun un lucru si termin: aveti idee care este ce-a mai ieftina metoda de incalzire a locuintelor ? (ma refer la metodele clasice, trtaditionale, nu incalzirea de la soare sau nu stiu ce alte bazaconii)
In cazul nostru deosebim cateva sisteme de incalzire:
- de la CET, unde CET-ul este la 20Km de punctul de livrare a energiei termice sau poate fi in spatele blocului, adica o CT de cartier;
- cu CT de apartament;
- cu calorifere incalzite electric;
- cu lemne.

Care dintre ele o fi mai rentabil? Si daca il gasim pe cel mai rentabil, pai atunci sa-l adoptam toti proprietarii.
La mine in bloc s-a trecut in proportier de 99% pe CT de apartament, o singura vecina "tarie" un calorifer electri pri toata casa (cel mai rau este la baie), consuma foarte multa energie electrca, dar caldura... Noroc ca avem termosistem.
Inca o observatie: in tarile civilizate, despre care am pomeni mai sus, locatarii sunt organizati in asociatii de proprietari, au montate repartitoare de costuri pe calorifere, iar robinetii termostatici nu permit scaderea temperaturii in incapere sub 15 gr. C.
La noi, robinetul termostatic este setat sa porneasca sistemul la 4-5 gr. C.
Ei se compara? Despre ce vorbim? Ne-am "trezit" proprietari si-acum procedam ca soarecele care a "beut" o bobita de strugure si chema pisica sa-i faca nush ce...

Alte discuții în legătură

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa mai platesc caldura. Nikia Nikia Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)