avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldurii degajate de la tevile de caldura ce ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldurii degajate de la tevile de caldura ce trec prin apartament.

Buna ziua.
Am apartament proprietate personala, detin centrala termica de apartament. Prin partament trec tevile de caldura ale agentului termic (calor) pentru apartamentele care sunt inca bransate, (mentionez ca exista contor de energie termica pe scara).Am fost pusa la plata caldurii pe motiv ca ele degaja caldura in apartament si ma incalzesc cu ele. Asociatia de locatari au hotarat un anume procent ca trebuie sa-l platesc si eu.!!!!!!!!!
Ce pot sa fac?
Pe langa gazul metan folosit dealungul iernii, acum mai trebuie sa platesc si caldura de la incalzirea comuna din apartament. Mentionez ca partile comune subsol,uscatorie si hol le-am platit.
Fiind apartament proprietate, existand ceas de energie termica pe scara, firma de distributie termica raspunde doar pana la contor, resul instalatiei dupa contor este proprietatea asociatiei de locatari.
Am dreptul sa cer:
- chirie lunara pe tevile ce traverseaza apartamentul?
- sa nu platesc caldura in compensatie cu trecerea tevilor?
- sa le scot din apartament si sa le sudez capetele la intrarea in apartament?
Sub ce forma pot face aceste lucruri?
Dati-mi o solutie va rog.
va multumesc anticipat,
Silvia Curuta
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 17:40, 4 Iunie 2015
Scara este contorizata, dar caloriferele nu au repartitoare, cel putin asta am inteles de la dv.
Cat priveste lasatul in casa ca sa se repare o teava comuna sunteti obligata s-o faceti prin legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:

Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
...............
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor


Cat priveste plata pentru partile comune HG 1588 cu normele de aplicare a legii de mai sus prevede:
Art.32
...............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
SET ul exista inca de la inceputul constructiei...
Este o incalcare a legii prin neefectuarea inventarului ..plateste presedintele si ceilalti membri ,in frunte cu administratorul
Daca asta este legatura intre SET si contorizare..se poate considera si legatura de leustean si SET
Sigur ca SET-ul exista de cand s-a nascut constructia, numai ca trebuie si botezat, adica numit, adica inventariat, daca vrei sa-l cunosti.
Daca nu se cunoaste si nu s-a inventariat, poate ne spuneti si noua legea in care se prevede raspunderea presedintelui si comitetului ca nu s-a efectuat inventarul la un bloc fara repartitoare.
Da, presedintele raspunde pentru toate cele,inclusiv pentru pretul leusteanului...
Serviciile impuse si a caror plata se impune/cere, pentru care nu exista contract, comanda sau orice alt document de solicitare sau accept reprezinta "servicii nesolicitate" si nu au voie sa vi le impuna!!! asta in conformitate cu : art. 1341, 1344, 1357, 1359, 1369, 1523 pct.2 lit e) si 1534, Noul Cod civil, art.4 si pana la art.9 inclusiv al Legii 363/21.12.2007, art.4 si pana la art.8 inclusiv si art. 23, art. 25 din OUG 34/2014. De asemenea, art. 148 alin.2 din Constitutia Romaniei care mentioneaza ca se aplica prioritar legislatia europeana si abia apoi cea romaneasca.
Practicile comerciale incorecte, inselatoare si/sau agresive sunt prezentate in Capitolul II incepand cu art.4 si pana la art.9 inclusiv al Legii 363/21.12.2007 iar masurile ce pot fi luate pentru stoparea acestora sunt prezentate incepand cu art.12 din Legea 363/21.12.2007.

Pana la intrarea in vigoare a OUG 34/04.06.2014, oricum trebuiau respectate Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului şi Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivei 85/577/CEE a Consiliului şi a Directivei 97/7/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, legi ce aveau prioritate in aplicare fata de legile romane abuzive.
@cosdep: Un raspuns foarte bine documentat. Multumim!

Cum era si evident, exista multe alte acte normative care ne protejeaza drepturile cetatenesti in fata unor abuzuri. ANRSC(si ANRE etc.) este o cloaca de imbuibati politic iar asociatiile fie de locatari, fie de proprietari paravanul in spatele caruia se comite un furt national. De ce? Pentru ca majoritatea cetatenilor acestei tari sunt prosti. De cele mai multe ori nu ai cu cine discuta, sunt manipulati electoral cu subventiile la caldura sau se duc repede sa plateasca pe motiv "ca sa nu se adune la intretinere" - desi au centrala termica proprie!

De ce pana la emiterea acelui vestit ordin nu se platea caldura degajata de aceste tevi? Pentru ca se sufocau in pragul falimentului toate CET-urile din tara cu ultimii rai platnici care au ramas bransati si ce s-au gandit, sa mulga ce se mai poate de la cei corecti care se saturasera de ei si si-au montat centrala de apartament. Ex: In orasul Botosani, iarna trecuta, factura celor debransati era mai mare cu 20% decat a celor bransati la CET. :))

Tevile cu agent termic care trec prin apartament: aceste instalatii pot fi modificate usor cu contorizare pe orizontala - nu sunt elemente critice ale condominiului(pereti, casa scarii, subsol, acoperis, etc.) - nu se poate pretinde "ca asa e blocul hai pa plateste ca nu putem face nimic". Sunt doar niste instalatii cum este si cablul de internet sau cel de TV prin care un furnizor vrea sa-si distribuie "marfa" catre clienti.

Concluzie: va sugerez sa faceti cum fac eu si altii in situatia de fata: refuzati plata acestor sume pretinse, puneti banii deoparte pentru un avocat bun, in cazul in care sunteti chemati in instanta de catre asociatie - daca aveti timp si chef. In cazul meu, ma rog de AL, in modul cel mai serios, de 3 ani sa ma cheme in instanta si AL nu vrea... :) Oare de ce?

Alte discuții în legătură

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa mai platesc caldura. Nikia Nikia Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)