avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat SSM

Buna ziua,

In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si doar cu serviciu extern? Daca nu atunci serviciul intern poate fi asigurat de catre o persoana care nu are calificarea in domeniu SSM si este doar conducatorul locului de munca? Din cate stiu eu la ambele intrebari ale mele ar fi raspunsul nu, insa nu sunt sigur. Care sunt articolele din lege care specifica acest lucru?
Va rog, sa ma ajutati ca am mare nevoie de aceste raspunsuri. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: TomaCotorogea , utilizator 08:46, 3 Mai 2013
bun, poate nu m-am exprimat eu bine insa societatea are 30 de lucratori doar in respectivul santier iar in alte santiere mai are si alti muncitori, insa in Regulamentul de santier este specificat cum ca subantreprenorii sunt obligati sa-si desemnze responsabili de SSM calificati pentru buna desfasurare a lucrarilor. Eu ca Ofiter SSM al santierului nu am cu cine sa discut in santier in cazul in care constat neconformitati, deoarece serviciul extern nu este in santier niciodata.
Ati specificat un lucru esential: subantreprenorii sunt obligati sa-si desemnze responsabili de SSM calificati pentru buna desfasurare a lucrarilor. Dvs trebuie sa aveti relatii privind SSM cu antreprenorul general, el este cel care semneaza protocolul SSM cu beneficiarul,dvs ca subantreprenor trebuie sa respectati normele SSM ale beneficiarului lucrarilor. Studiile dvs in domeniul SSM trebuie sa fie de minim 40h, cred.


Nu cunosc denumirea de ofiter ssm, nu este cuprinsa in COR si nici in legislatia ssm. Banuiesc ca este vorba de coordonator in materie de ssm din santiere temporare si mobile, in conformitate cu Cerintele minime de securitate si sanatate aprobate prin HG nr. 300/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Coordonatorul ssm trebuie sa respecte (si sa dirijeze intocmirea in mod corespunzator pentru a putea fi aplicat) planul de securitate si sanatate al santierului (sectiunea 1 art.10 - 22 la nivel de santier), resepctiv fiecare antreprenor in parte - planul propriu ssm (sectiunea 2 art. 24 - 35).
Neregulile prezentate de dvs. trebuie reglementate prin planul santierului si sa se regaseasca in sarcini asumate prin contractul incheiat cu serv. extern de prevenire si protectie.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2013
Admin, administrator
eu sunt ofiter SSM al santierului din partea beneficiarului, insa nu prea exista comunicare intre subantreprenor si antreprenorul general deoarece persoana care se ocupa si cu SSM din partea antreprenorului general mai are si alta functie, mai mult eu intervin in santier ca si ofiter SSM al beneficiarului, de aceea am adresat aceasta intrebare ca sa stiu daca ca si beneficiar pot in vreun fel sa oblig subcontractorul sa-si desemneze un responsabil SSM pentru buna desfasurare a lucrarii. Respectivul subcontractor pana acum a avut responsabil SSM insa a fost mutat pe alt santier.
Sper ca am inteles (nu sunt sigur) care este situatia acolo, asa ca am sa incerc sa va dau un raspuns argumentat cu articole din prevederi legale. Ingrijorator este faptul ca dumneavostra nu prea stiti ce rol aveti pe acel santier.
Fiind vorba de un santier unde la realizarea lucrarilor participa un antreprenor si un subantreprenor, beneficiarul sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrariilor. Coordonatorul in materie de securitate si sanatate este angajatul beneficiarul iar ce spuneti dumneavoastra ca sunteti “ofiter de SSM” nu este o functie care exista in legislatia romaneasca.
Coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii are o pregatire specifica actualizata la un interval de 3 ani.

ART. 7 din HG nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile
“Atunci când la realizarea lucrarilor pe santier participa mai multi antreprenori, un antreprenor si unul sau mai multi subantreprenori, un antreprenor si lucratori independenti ori mai multi lucratori independenti, beneficiarul si/sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii.”

In ce priveste organizarea activitatii de prevenire si protectie in unitatile care au contractat lucrarea, daca unitatea are mai mult de 50 de lucratori (la toate punctele de lucru) si tinand cont de faptul ca activitatea desfasurata in unitate este una din cele prevazute in Anexa nr. 5 din norme metodologice de aplicare a legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare, tr sa aiba organizat in unitate, obligatoriu, cel putin un serviciu intern de prevenire si protectie indiferent daca apeleaza sau nu la un serviciu extern de prevenire si protectie.
Serviciul intern de prevenire si protectei indiferent din cati lucratori este format (poate sa fie si numai unul, legea nu precizeaza un numar dar tr sa se asigure in mod corespunzator desfasurarea activitatilor SSM in toata unitatea) tr sa aiba un sef al serviciului (altfel nu mai poate fi serviciu). Seful serviciului tr sa aiba in mod obligatoriu un nivel superior de pregatire in domeniul SSM care presupune pe langa studii superioare si curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore si absolvirea unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
Serviciul poate functiona la sediul societatii, nu exista nici o obligatie legala ca la punctele de lucru sa existe prezenti reprezentanti ai serviciului intern de prevenire si protectie.
Existenta unui contract cu un serviciu extern de prevenire si protectie nu il scuteste pe angajator de obligatia organizarii serviciului intern de prevenire si protectie si implicit de existenta in unitate a unui angajat cu nivel de pregatire superior in domeniul SSM pe post de sef serviciu intern de prevenire si protectie.
Obligatia ca pe santier sa existe un coordonator de securitate este numai si numai a beneficiarul lucrarii sau antreprenorului general iar acest coordonator are un rol important in respectarea prevederilor SSM de catre toti lucratorii prezenti pe santier.
Nu tr confundat lucratorul desemnat SSM sau serviciul intern de prevenire si protectie cu coordonatorul de securitate, sunt lucratori cu pregatire si atributii total diferite.
Nu exista nici o prevedere legala care sa-l oblige pe antreprenor sau pe subantreprenor sa aiba permanent pe santier prezent un lucrator din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie. Singura obligatie a lor este sa aiba organizat serviciul intern de prevenire si protectie.la nivelul unitatii care normal tr sa indeplineasca activitatile de prevenire si protectie. .

Prevederi din NM de aplicare a Lg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare.
Anexa nr. 5 punctul 9). Activitati in constructii civile, excavatii, lucrari de puturi, terasamente subterane si tuneluri, care implica risc de surpare sau risc de cadere de la inaltime
ART. 18
(1) In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au intre 50 si 249 de lucratori, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie din cadrul intreprinderii.
(2) In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor prevazute la alin. (1) care desfasoara activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 5, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
(3) In cazul in care lucratorii desemnati, serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.
ART. 23
(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50
ART. 50
(1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.

Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Ssm elisabetty elisabetty Buna ziua La societatea noastra se face mansardare cu lucratori de la alta firma . Ce trebuie sa fac eu ca inspector ssm ( trebuie eu sa-i instruiesc sau ... (vezi toată discuția)
Coordonator în materie de securitate şi sănătate kzm kzm Bună seara. Având in vedere că potrivit art. 13 din H.G. 300/2006 privind cerinţele minime de securitate si sănătate pentru santierele temporare sau ... (vezi toată discuția)
Fisa colectica instruire Stefan stefanut Stefan stefanut BUNA ZIUA ! IN CAZUL IN CARE PE SANTIERE TEMPORAR DE MUNCA FOLOSIM SUBCONTRACTORI TIMP DE 3 LUNI DE ZILE , DIVERSE MESERII( DULGHER , FIERAR ), ACESTIA VOR ... (vezi toată discuția)