avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cit poate fi suplinit administratorul demisionar ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cit poate fi suplinit administratorul demisionar ?

in urma demisiei administratorului, incasarile sint facute de catre unul dintre membrii comitetului executiv.
1. cit timp poate fi mentinuta legal aceasta situatie de provizorat in administrare ?
2. este legal ca un membru al CE sa faca incasarile ?
3. demisia administratorului trebuia sa fie anuntata la avizier, pentru informarea proprietarilor si/sau locatarilor ?
4. care sint masurile legale impotriva presedintelui si comitetului executiv pentru neconvocarea adunarii generale in decursul primului trimestru, cf reglementarilor L230/2007 si HG1588/2007 ?
Cel mai recent răspuns: ContSters61266 , utilizator 22:19, 4 Martie 2009
D-le Felix, dar pe mine vad ca nu ma bagati in seama. Va sugerez sa aplicati cu incredere punctul 4 din raspunsul meu . L-am aplicat eu acum 7 ani , am schimbat tot costituind un comitet de initiativa si-am convocat adunarea in 2 saptamani cu participare masiva si acum am ajuns sa fiu sluga vecinilor.
Cat despre raspunsul d-nei Elga trebuie sa avem si simtul umorului (eu am citit textul si se uitau cei din familie la mine ca radeam singur cu lacrimi), dar poate fi si adevarat.
Tineti cont de Art. 17 (8) Comitetul executiv preia toate obligaţiile şi răspunderile privind activitatea de management stabilite la art. 22 din prezentele norme metodologice pe perioada cât asociaţia nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze."

Scuzati!
In timp ce scriam am fost sunat la telefon si a aparut si interventia dv de mai sus. Am vazut acum .
Mai discutam .
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2009
Adriantot, moderator
D-le Felix, probabil ca intamplarea Dv. cu presedintele care n-a vrut in ruptul capului sa va primeasca contestatia este de natura sa va faca sa pierdeti si simtul umorului. Evident ca am glumit. Cat despre cat de bun sau prost administrator sunt e o discutie pe care oricum nu o pot avea cu Dv. fie si pentru faptul ca nu ne cunoastem, iar Dv. nu stiti despre mine mai nimic. Eu pot sa fiu sau nu administrator, aici pe forum imi dau cu parerea. N-am vazut nicaieri ca ar scrie ca n-am voie sa glumesc. E un forum, nu cabinet de consultatii juridice in sensul strict al cuvantului. Bun.....acum, in speranta ca ne-am lamurit, sa va raspund si eu ce cred despre temele puse in discutie.
1. In logica pe care si Dv. o acceptati, intrebandu-va asupra termenului limita a provizoratului, nu a legalitatii provizoratului in sine, eu nu stiu sa existe un termen limita si stiti de ce? Pentru ca nu exista obligativitatea expresa pentru comitet de a angaja o persoana desemnata de vreo autoritate. E ca la piata: vrei sa pregatesti o friptura de miel, ai promis asta, inviti musafirii, toata lumea stie ca va manca miel si te duci in piata sa cumperi....si in piata nu gasesti...si te duci si in hipermarket ...si nici acolo nu gasesti. Si tot asa....cauti carne de miel si nu gasesti...sau gasesti pana la urma, dar la un pret exorbitant. O cumperi sau nu, asta o faci daca ai sau nu bani, daca consideri ca musafirii merita sau nu s.a.m.d.
2. Comitetul executiv este in prima linie dupa administrator in privinta incasarilor, platilor si impartirii cheltuielilor. Deci daca nu se gaseste un administrator, sigur ca acest comitet trebuie sa-si organizeze activitatea de administrare, astfel incat sa fie platiti furnizorii si Dv. sa aveti ce va trebuie in casa, apa, caldura, gaze etc. Ca presedintele nu se da in vant sa caute administrator e treaba lui, dar si proprietarii sunt de vina pentru ca intr-o atare situatie ar trebui sa \"puna mana de la mana\" si sa caute toti un administrator. Deci provizoratul dureaza si poa\' sa dureze la nesfarsit atata timp cat interesul pentru acest aspect nu e general si nici expres.
3. Anuntul despre demisia administratorului poate fi pus la avizier, dar eu zic ca, dupa cateva zile, se poate vedea si cu ochiul liber ca lipseste de la incasari. Mai degraba as zice ca anuntul sa cuprinda conditii pretinse de comitet pentru eventualii candidati la functia de administrator, astfel incat locatarii interesati, cum ati fi si Dv, de exemplu, sa stie ce sa caute pentru functia de administrator. Ofertele de candidati pot veni din partea oricarui proprietar, parerea mea! Comitetul face alegerea, dar nu e neaparat obligat sa alerge in cele patru puncte cardinale dupa administrator, ca am mai spus si altadata, acestia nu stau atarnati in pomi, la drumul mare, gata sa fie culesi de presedintii de asociatii.
4. AG trebuie convocata o data pe an pentru darea de seama si propuneri pentru bugetul de venituri si cheltuieli. Dar, d-le Felix, oamenii sunt atat de dispusi sa-si piarda vremea la sedinte de la care pleaca cu dureri de cap si de stomac si de ce mai au ei organ beteag, iar \"mi-se-rupismul\" presedintelui de asociatie si al comitetului atat de mare, incat in mod real aceste AG nu sunt nici pe departe ce ar trebui sa fie si de aceea in multe asociatii nici nu se tin cu anii.
Legea 230 / 2007 la care faceti referire atat de mult Dv. si care este intr-adevar \"constitutia blocurilor\" ar putea fi respectata daca presedintele si comitetul ar fi platiti consistent, astfel incat pe masura platii sa si poata fi sanctionati, dar asa....o munca voluntara este o munca in \"doru-lelii\" si daca li se pune pata.... isi dau demisia unul, mai multi sau toti si lasa asociatia de izbeliste. Am intalnit o asemenea situatie in care nimeni din bloc n-a vrut sa faca parte din comitet, au adus un administrator care pe o perioada de cativa ani a tinut toata asociatia in spate, el suta, el centra, el datea cu capul, el arbitra.
Legii 230 / 2007 ii lipseste exact sangele, adica plata acestui comitet si presedinte, plata facuta dupa normative stabilite, nu dupa ureche. In rest, obligatiile presedintelui, ale comitetului executiv sunt nefunctionale....pe gratis sau cu o plata derizorie.....
Referitor la relatia dintre Dv. si presedinte ale carui ilegalitati i le contorizati, ziceti Dv,. nu credeti ca ar mai trebui si decontate? Ca daca tot se-nvarte motorasul "contorului" si plata nu se face.....'geaba contorul'. Eficientizati contorizarea. Adunati 20% din locatari, puneti de-o AG, alegeti alt comitet, eventual alegeti-va Dv. presedinte si in final, angajati administrator pe care sa-l tineti in scurt si aplicati legea 230/2007. Ca asa.....de pe margine, numai cu "contorizarea", nu vad sa faceti mare lucru ....decat nervi. Si cu ocazia alegerii Dv. ca presedinte, pus in postura sa aplice legile poate-poate, undeva, intr-un coltisor al mintii, ne veti da dreptate si noua, astora care ne mai dam cu parerea pe acest forum, mie, d-lui adriantot, d-lui Adam Grecu....Ce ziceti? Va incumetati sa porniti la drum, sa gustati din painea amara a presedentiei de bloc sau preferati gustul dulce al fluieratului de pe margine?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
elga50, moderator
@cora2006
Cu tot respectul pentru profesia de avocat, doamna, demisia este un act unilateral pe care orice administrator si-o poate depune la angajatorul lui, oricand, cu respectarea unui preaviz de cel putin 15 zile. Descarcarea de gestiune se face dupa acest termen la comisia de cenzori a asociatiei. Din momentul in care a predat gestiunea, in urma unui PV in care se constata ca nu are lipsuri in gestiune, este liber de contract, ca sa zic asa. Din acest moment comisia de cenzori in sedinta comuna cu comitetul executiv al asociatiei isi organizeaza activitatea de administrare provizorie. Si din acest moment incepe calvarul provizoratului si al amatorismului....dar aiasta-i alta poveste.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
elga50, moderator
cora2006 a scris:

In primul rand demisia administratorului nu poate fi valabila decat in momentul in care are loc descarcarea sa de gestiune. Aceasta nu poate avea loc decat in Adunarea generala a proprietarilor (convocata legal) si daca este indeplinit cvorumul pentru a fi statutara, se va lua act de demisia administratorului pentru motivele ...., se va asculta raportul administratorului si va decide cu privire la alegerea unui nou administrator si cu privire la data intrarii in vigoare a demisiei vechiului administrator, raportat la data predarii-primirii gestiunii asociatiei.
Demisia vechiului administrator nu poate intra in vigoare decat la data la care are loc predarea-primirea gestiunii noului administrator ales de Adunarea generala sau de comitetul executiv.
Administrator al unei asociatii de proprietari nu poate fi oricine, iar Legea nr. 230/2007 precizeaza in mod expres acest lucru:
Art. 35. - (1) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplica in mod corespunzator prevederile art. 21 alin. (2) si ale art. 22.
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.
(3) Candidatii pentru functia de administrator de imobile trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele solicitate, garantiile profesionale si materiale prevazute de lege si trebuie sa nu fi suferit nicio condamnare.
(4) Comitetul executiv adopta decizii asupra cuantumului salariilor, al indemnizatiilor si al eventualelor premieri care se acorda personalului incadrat cu contract individual de munca, precum si asupra valorii si a modalitatilor de contractare, in cazul in care administrarea cladirii este asigurata de persoane juridice, in limita bugetului de venituri si cheltuieli adoptat de adunarea generala a proprietarilor.
(5) De asemenea, comitetul executiv decide si asupra acordarii unor drepturi banesti membrilor asociatiei de proprietari care desfasoara activitati lucrative folositoare acesteia, in limita bugetului de venituri si cheltuieli adoptat de adunarea generala a proprietarilor.

Conform dispozitiilor art. 55 din acelasi act normativ:
Art. 55. - Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.
Pe cale de consecinta, ceea ce se intampla in cadrul asociatiei dv. este o ILEGALITATE, iar cine a semnat demisia vechiului administrator si cine a preluat gestiunea acestuia, daca nu este atestat de Primarie ca administrator, va raspunde conform dispozitiilor art. 56 alin. 1 lit. b din acelasi act normativ, cu sanctiunea prevazuta la art. 56 alin. 2, respectiv cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei. ;)


Ia mai lasa-ne cu textele astea despre sanctiuni si mai stiu eu ce. Primaria zice ca nu are norme de aplicare a sanctiunilor si voi aici le bagati oamenilor in cap ca da. Administratora din blocul meu nu este atestata. Cei din bloc au reclamat la primarie, d-na de la biroul respectiv le-a zis ca le da hartie ca nu e atestata si AG sa o demita pentru ca ei nu pot da amenzi. A mai zis ca,singurul lucru pe care il poate face este sa o cheme la primarie si sa o sperie putin. Asa ca sfatul meu este, sa nu ii mai stresati pe cei de la primarie cu "prostiile" voastre si cora2006...
anyme a scris:

Ia mai lasa-ne cu textele astea despre sanctiuni si mai stiu eu ce. Primaria zice ca nu are norme de aplicare a sanctiunilor si voi aici le bagati oamenilor in cap ca da. Administratora din blocul meu nu este atestata. Cei din bloc au reclamat la primarie, d-na de la biroul respectiv le-a zis ca le da hartie ca nu e atestata si AG sa o demita pentru ca ei nu pot da amenzi. A mai zis ca,singurul lucru pe care il poate face este sa o cheme la primarie si sa o sperie putin. Asa ca sfatul meu este, sa nu ii mai stresati pe cei de la primarie cu "prostiile" voastre si cora2006...

Va inteleg supararea dar confundati si dv problemele si "adrisantii". Daca administratora din bloc nu este atestata este treaba comitetului si a presedintelui sa o ajute sa se atesteze sau sa caute alt administrator. Adunarea generala nu demite administratorul ci demite presedintele si comitetul.
Apoi daca primaria ar amenda asociatia pentru ca nu are administrator atestat, amenda o primeste presedintele.
Mult mai important pentru proprietarii dintr-o asociatie este daca administratorul face ceea ce trebuie conform legii, daca administreaza bine treburile asociatiei, ca atestatul se poate obtine si in timp ce munceste ca administrator. Ce te faci cu un administrator care are atestat si nu-si face treaba si e total nepriceput!?
Reclamati-l pentru ce face rau, pentru lipsuri, greseli concrete in activitatea sa.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Angajarea administratorului titisha titisha Este conform legii ca presedintele sa demita un administrator si sa angajeze altul fara a convoca adunarea generala? In art 27 legea 230/2007este stipulat ca ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedam? kuriaky kuriaky La adunarea generala reconvocata a membrilor asociatiei de locatari, am dorit demiterea actualului presedinte al asociatiei. Acesta nu vrea sa demisioneze ... (vezi toată discuția)
Demis din comitetul executiv al unei asociatii absentnemotivat absentnemotivat Buna ziua, Azi am fost instiintat telefonic de catre presedinta asociatiei ca voi fi demis din Comitetul executiv pe motiv ca nu imi indeplinesc ... (vezi toată discuția)