avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Carte de identitate romaneasca, domiciliul in SUA
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in SUA

Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in Timisoara si am vrut azi sa-mi reinnoiesc Cartea de identitate care expira in Nov.2013.M-au pus sa semnez retragerea Cererii de eliberare a Cartii pe motiv ca am domiciliul in America?! Care este adevarul despre aceasta situatie? Am venit in Romania dupa 6 ani sa-mi vizitez familia si plec cu un gust amar ca m-au acuzat de fals.Cartea(care acum 10 ani am facut-o la Arad la socrii)se numea Buletin de identitate,mi-au retinut-o si nu mai am alt document valabil cu care sa dovedesc cetatenia romana,cu aceasta am intrat in tara,iar saptamina viitoare plec in SUA.Mi-au spus ca nu pot avea doua domicilii!
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
rodiea10, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:52, 13 Mai 2013
Eu am intrat cu acea Carte de identitate in tara ptr.ca sint si cetatean roman,dar am si Pasaportul american cu care am calatorit din USA la Munich valabil.Pasaportul roman este expirat din 2009 si nu l-am refacut ptr.ca aveam Cartea de identitate valabila si stiam ca nu mai e nevoie de Pasaport romanesc.Acum sint si mai derutata de Dvs.Pot totusi iesii cu Pasaportul american fara probleme,sau iar ma acuza de ceva.Legile astea nu stiu de ce sint asa complicate ptr.noi oamenii simplii.Va multumesc anticipat.
Sigur ca puteti calatori cu pasaportul american.
Imi pare rau ca sunteti derutata, spuneti ce nu intelegeti si va explic :)
daca la intrarea in Romania prezint Pasaportul american si nu cel romanesc,este restrictie la perioada de sedere pe teritoriul Romaniei,sau se percepe plata dupa 30 de zile?asa cum era in anii trecuti?Va multumesc.
Ca cetatean american aveti dreptul sa stati 90 de zile in Romania fara viza (intr-un interval de 6 luni).

Sa fim seriosi, dvs. nu ati intrat cu buletinul in Romania. Probabil ca il aveati la purtator dar avand in vedere ca ati venit din America si nu de la vecini este clar ca ati fost legitimata, si ati prezentat si pasaportul american iar functionarii nu au avut de ce sa va opreasca intrarea in Romania intrucat sunteti cetatean roman. Dvs. in America nu ati avut nevoie de acte romanesti de aceea sunteti nedumerita. Fiind plecata de mai multa vreme, este de la sine inteles ca ati renuntat la domiciliul din Romania de aceea functionarii v-au retinut buletinul, numai ca trebuia sa-i intrebati cum figurati in baza de date ca CRDS(adica cetatean roman cu domiciliul in strainatate) sau ca cetatean roman, aveti acest drept. Iar daca figurati ca CRDS puteti solicita eliberarea unei carti de identitate provizorii numai daca faceti dovada unui domiciliu in Romania. De aici probabil si refuzul functionarului de a va elibera un act de identitate. De asemenea Dvs, puteti solicita pasaport romanesc CRDS in care vi se inscrie domiciliul din America. Asta numai daca doriti un act de identitate romanesc. Daca nu, puteti intra si iesi din Romania ca cetatean american, aveti acest drept. Functionarii au procedat corect. CRDS istii nu au buletin si nici carte de identitate, doar pasaport CRDS si CIP.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt din rep. moldova, dar am cetatenie romana si ... cata-11 cata-11 Buna ziua, sunt din Rep. Moldova, dar am cetatenie romana si pasaport romanesc cu domiciliu in strainatate. Pot obtine buletin romanesc permanent (adica pe 7 ... (vezi toată discuția)
Repatriere din sua Anca Ducu Anca Ducu Buna seara, Mătușa și unchiul meu doresc sa locuiască in România, după 27 de ani de domiciliu in SUA. Sunt cetățeni americani și au pașaport ... (vezi toată discuția)
Pot cumpara teren ca cetatean american? cheloo03 cheloo03 Buna ziua, incerc sa dau de niste raspunsuri concrete de ceva vreme, si am zis poate aici am mai mult noroc. Sunt stabilit in state de 15 ani, sunt cetatean ... (vezi toată discuția)