avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Carte de identitate romaneasca, domiciliul in SUA
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in SUA

Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in Timisoara si am vrut azi sa-mi reinnoiesc Cartea de identitate care expira in Nov.2013.M-au pus sa semnez retragerea Cererii de eliberare a Cartii pe motiv ca am domiciliul in America?! Care este adevarul despre aceasta situatie? Am venit in Romania dupa 6 ani sa-mi vizitez familia si plec cu un gust amar ca m-au acuzat de fals.Cartea(care acum 10 ani am facut-o la Arad la socrii)se numea Buletin de identitate,mi-au retinut-o si nu mai am alt document valabil cu care sa dovedesc cetatenia romana,cu aceasta am intrat in tara,iar saptamina viitoare plec in SUA.Mi-au spus ca nu pot avea doua domicilii!
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
rodiea10, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:52, 13 Mai 2013
Domnule Justitiarul7,daca ati fi urmarit de la inceput cele explicate de mine,probabil ca mi-ati fi raspuns la subiet.Eu am aratat Cartea de identitate la intrarea in Romania,Pasaportul american l-am aratat la sosirea din SUA pe aeroportul din Munich.Pasaportul romanesc ce-l detin este expirat.Eu am completat Formularul primit de la intrarea in cladirea dat de un functionar,formular care nu avea nici o rubrica cu - ce alta cetatenie detin - ceea ce am intentionat sa fac a fost sa prelungesc valabilitatea Cartii de ident.care expira in nov.2013,am prezentat o copie si originalul Contractului de domiciliu a fiicei mele care ma lua in spatiul lor locativ,fiind de fata si a semnat ptr.aceasta(sau e nevoie sa am eu o proprietate pe teritoriul Romaniei?).Functionarii ar fi procedat corect daca imi explicau calm,fara sa tipe la mine ca am facut fals,uz de fals si sint pasibil de pedeapsa,cuvinte care le-au auzit toti care stateau la cele 4 rinduri sa fie serviti.Vreau sa stiu care este uzul de fals care l-am facut eu in aceasta situatie?!Va multumesc ptr.explicatiile date,acum stiu ce trebuie sa fac ptr.a fi legala in Romania,dar oare de ce functionarii au asa o atitudine fata de clienti?Sint in pragul pensionarii si doresc sa vin in Romania,dar contactul cu functionarii publici m-au dezamagit.Eu continui sa cred ca mai sint si oameni de buna credinta in Romania si chiar sa luptam ptr.aceasta,cu toate greutatile traiului existent.Inca odata numai bine va doresc la toti romanii.
Domnule avocat,un lucru am uitat sa va spun,insistenta functionarilor Timis de a ma face sa renunt la Cetatenia americana a fost stresanta,spunindu-mi ca numai in conditiile renuntarii la cetatenia americana pot avea o Carte de identitate romaneasca,In loc sa-mi spuna clar ce sa fac in aceasta situatie.Va multumesc.
Poate nu ati inteles bine, obtinerea cartii de identitate nu poate fi conditionata de renuntarea la cetatenia americana ci de renuntarea la domiciliul din SUA.

Cand veti dori sa va restabiliti domiciliul in Romania veniti in tara si urmati pasii descrisi in acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...

Imi vine foarte greu sa cred ca un functionar de la evidenta si in special de la evidentele mari cum este cel de la Timisoara sa conditioneze cetateanul sa renunte la o cetatenie in favoarea obtinerii unui domiciliu in Romania. Si oricum renuntarea la cetatenia romana nu este obiectul de activitate al functionarului de la ghiseul de evidenta a persoanelor. Probabil ca figurati in baza ca fiind CRDS si de aceea vi s-a facut observatia de catre functionar cu privire la fals, deoarece celor care au domiciliul stabil intr-un alt stat, la obtinerea acestuia, cartea de identitate este nula de drept, ea trebuind predata autoritatilor romane, odata cu obtinerea pasaportului CRDS. Sunt multi care nu le depun, de teama ori in amintirea taramului stramosesc, cert este ca acea serie si nr.de buletin nu mai sunt valabile.Se pare ca dvs. aveati un pasaport normal, din cate relatati dvs. pasaport care expirase intre timp, deci nu este cazul sa fiti luata ca cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Oricum in America nu ati facut uz de buletinul romanesc pentru ca nu cred sa va fi fost necesar la ceva, deci nu aveti cum sa fiti acuzata de fals. In alta ordine de idei este foarte posibil sa fiti doar un cetatean roman, si american, cu o cartea de identiate expirata si atat, adica sa nu fi renuntat la domiciliul din Romania. Eventual vi se aplica o amenda intre40-80 lei si gata. Sa ne scrieti cum ati rezolvat situatia. Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt din rep. moldova, dar am cetatenie romana si ... cata-11 cata-11 Buna ziua, sunt din Rep. Moldova, dar am cetatenie romana si pasaport romanesc cu domiciliu in strainatate. Pot obtine buletin romanesc permanent (adica pe 7 ... (vezi toată discuția)
Repatriere din sua Anca Ducu Anca Ducu Buna seara, Mătușa și unchiul meu doresc sa locuiască in România, după 27 de ani de domiciliu in SUA. Sunt cetățeni americani și au pașaport ... (vezi toată discuția)
Pot cumpara teren ca cetatean american? cheloo03 cheloo03 Buna ziua, incerc sa dau de niste raspunsuri concrete de ceva vreme, si am zis poate aici am mai mult noroc. Sunt stabilit in state de 15 ani, sunt cetatean ... (vezi toată discuția)