avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil - absolventa de liceu in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil - absolventa de liceu in somaj

Buna ziua. Sunt absolventa de liceu in anul 23.10.2012, am intrat in somaj in 26.11.2012, in ianuarie am ramas insarcinat si data probabila la care trebuie sa nasc ar fi 30 octombrie 2013. As putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani? daca nu, ar putea sa beneficieze tatal de ajutorul de 500 lei mergand la munca in continuare. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:17, 22 Noiembrie 2013
1. Nu duceti nimic de la Agentia de Somaj la angajator.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii. (n.m. Indicatorul social de referinta = 500 lei)

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.
...

3. Luati legatura cu Agentia de Somaj in legatura cu prima de incadrare, sa vada daca indepliniti conditiile.
M-am angajat de la 1.06.2013, am avut ultima viza la somaj pe 13 mai. Am intrat in somaj din 26.11.2012. Am terminat liceul tot in 2012. Cand pot sa-mi bag concediu prenatal? La sfarsitul lunii octombrie ar trebui sa nasc? Iau si indemnizatia pentru cresterea copilului daca se acumuleaza somajul si locul de munca? Specific ca lucrez cu 2 ore pe zi. Va multumesc!
1. - Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se acorda de catre medicul ginecolog sau medicul de familie, prin certificate medicale.
- Certificatele medicale le duceti la angajator care le calculeaza si le plateste si recupereaza intreaga sums de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

2. - Beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau eprioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de m,aternitate etc.).
- Daca nasteti in octombrie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnziatie pentru CCC sunt noiembrie 2012 - octombrie 2013.
- Beneficiati de indemnizatie pentru CCC chiar daca ati lucrat cu mai putin de 8 ore pe zi.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...
Buna ziua! Am si eu o nelamurere: in iulie 2013 mi-am dat licenta, dupa care m-am inregistrat la AJOFM pt somaj.Somajul l-am primit prima data luna aceasta,in noiembrie, luna in care am si ramas insarcinata, urmand sa nasc in august 2014.Intrebarea mea este: as putea primii indemnizatie daca dupa terminarea somajului pana la nastere ma angajez sau imi platesc contributiile din mana? Va rog lamuriti-ma, astept un raspuns!
Va multumesc anticipat si va urez o zi buna!
1. Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crester copil (CCC) deci nu va ajuta la asa ceva.

2. Daca veti naste in august 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt septembrie 2013 - august 2014.

3. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

4. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

5. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

6. - Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care
se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- Asadar puteti "prelungi" perioada de somaj prin concedii medicale macar pana veti intra in concediu de maternitate dupa care veti intra in CCC.

7. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

8. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

9. Daca nu veti putea beneficia de concedii medical care sa va permita sa intrati in concediu de maternitate cat timp sunteti in somaj atunci va trebui ca dupa incetarea somajului sa va gasiti un loc de munca chiar si cu o ora pe zi sau pe saptamana, numai sa aveti un contract individual de munca.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal andraan andraan Buna ziua.eu lucrez de 9 luni si sunt insarcinata in 5 luni iar pe 31.08.2014 expira contractul.Am dreptul la concediu prenatal fara sa pierd indemnizatia? (vezi toată discuția)
Indemnizatie/insertie crestere copil szasza szasza Buna ziua! Cristos a Inviat! Va rog sa ma lamuriti in problema ICC: La nasterea celui de al doilea copil, putem beneficia de vreo indemnizatie? Nu stiu ... (vezi toată discuția)
Se poate prelungi somajul cu prenatal ? MadalinaK MadalinaK Buna seara! Sunt mamica unui baietel ce va implini in iulie 2 ani. Momentan primesc indemnizatie de crestere copil, si dupa aceea nu ma voi intoarce la fostul ... (vezi toată discuția)