avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil - absolventa de liceu in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil - absolventa de liceu in somaj

Buna ziua. Sunt absolventa de liceu in anul 23.10.2012, am intrat in somaj in 26.11.2012, in ianuarie am ramas insarcinat si data probabila la care trebuie sa nasc ar fi 30 octombrie 2013. As putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani? daca nu, ar putea sa beneficieze tatal de ajutorul de 500 lei mergand la munca in continuare. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:17, 22 Noiembrie 2013
1.luna septembrie se pune la socoteala daca data stabilirii dreptului de somaj este 30.09.2013 anterior fiind incadrata ca persoana in cautarea unui loc de munca dupa terminarea facultatii?
2.daca semnez un contract de agent, se incadreaza la activitati independente?stiu ca veniturile rezultate in urma acestui contract sunt impozabile

Va multumesc!
1. Luna septembrie este eligibila pentru a fi luata in calculul celor 12 luni deoarece face parte din perioadele asimilate celor de obtinere de venituri profesionale impozabile asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

t) se afla in perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor invatamantului obligatoriu sau, dupa caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta sau de master si postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, cu sau fara examen de absolvire, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare finalizarii studiilor;
...

2. - Veniturile obtinute inn baza unui contract de agent sunt venituri profesionale impozabile si sunt luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.
- Dar, atentie: pe perioada cat beneficiati de indemnizatie de somaj nu puteti sa obtineti astfel de venituri deoarece se va suspenda plata indemnizatiei de somaj.
Daca in baza acestui contract nu realizez venituri in fiecare luna sau sunt foarte mici se ia in calcul pt ccc?
1. Se iau in calcul aceste venituri dar fiin foarte mici nu prea va ajuta.

2. Oricum indemnizatia pentru CCC nu poate fi mai mica de 600 lei lunar.
Multumesc mult!Important e sa se ia in calcul si sa nu raman descoperita

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal andraan andraan Buna ziua.eu lucrez de 9 luni si sunt insarcinata in 5 luni iar pe 31.08.2014 expira contractul.Am dreptul la concediu prenatal fara sa pierd indemnizatia? (vezi toată discuția)
Indemnizatie/insertie crestere copil szasza szasza Buna ziua! Cristos a Inviat! Va rog sa ma lamuriti in problema ICC: La nasterea celui de al doilea copil, putem beneficia de vreo indemnizatie? Nu stiu ... (vezi toată discuția)
Se poate prelungi somajul cu prenatal ? MadalinaK MadalinaK Buna seara! Sunt mamica unui baietel ce va implini in iulie 2 ani. Momentan primesc indemnizatie de crestere copil, si dupa aceea nu ma voi intoarce la fostul ... (vezi toată discuția)