avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lege vs HG
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lege vs HG

Stiu ca un act aditional se poate intocmi in termen de 20 de zile lucratoare, conform Codului muncii, dar in Revisal se poate inregistra doar in 19 zile lucratoare, conform HG 500/2011. Mi se pare ca hotararea de guvern reduce termenul prevazut de Codul muncii care e o lege, totusi.
E posibil? Care dintre ele are o forta juridica mai mare?
Daca fac actul adtional in a 20-a zi lucratoare si ma amendeaza ITM ca nu l-am inreg si transmis in Revisal in 19 zile lucratoare, ce pot invoca in fata instantei de judecata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 7 Iunie 2013
Crae este textul de lege care impiedca incheierea unui c .i.m. in zilelel de sambata si duminica?
1.Ref la problema ridicata , tocmai de aceea am sustinut de comun acord ca interpretarea art 17 alin 5 si a art. 4 alin 1 din cele doua act normative trebuie facuta prin corelare si nu prin aplicsrea fiecarei dispozitii de sine stator.Si acest lucru rezulta si din faptul ca insusi art 4 din Hg 500face trimitere la disp. art 17 alin 4 din codul muncii, neinstituind un termen propriu ptr HG 500/2011(,19 zile) sau neutilizand sintgma ,,,prin derogare de la termenul prev in codul muncii in ceea ce priveste termenul de incheiere a actelor aditionale.
In concluzie, prin HG 500/2011 nu s-a creat un alt termen, iar aplicarea unui termen sau a altuia sa depinda de forta juridica a actului care il contine. Practic, HG 500 prin art. sau 4 alin 1 nu face altceva decat clarifice sa,precizeze momentul , in decursul celor 20 de zile lucratoare, in care trebuie incheiat actul aditil.Si acest lucuru este un lucuru pozitiv, ptr ca evita situtii de genul in care sa se amane incheierea actelor aditionale la cim pana in utima zi a termenului de 20 de zile instituit.
2.Poate salariatul sa inceapa activitatea marti, sa se transmita in Revisal luni si sa semneze cim duminica.
Unde este ilegalitatea?
Si eu sunt de parere ca nu este o nelegalitate in situatia in care salariatul incepe activitatea marti, se transmite c.i.m.a in Revisal luni si sa se semneze cim duminica/sambata.
AdiStanica a scris:

1........ Practic, HG 500 prin art. sau 4 alin 1 nu face altceva decat clarifice sa,precizeze momentul , in decursul celor 20 de zile lucratoare, in care trebuie incheiat actul aditil.Si acest lucuru este un lucuru pozitiv, ptr ca evita situtii de genul in care sa se amane incheierea actelor aditionale la cim pana in utima zi a termenului de 20 de zile instituit.
2.Poate salariatul sa inceapa activitatea marti, sa se transmita in Revisal luni si sa semneze cim duminica.
Unde este ilegalitatea?


1. Cum adica sa clarifice cand in decursul celor 20 de zile trebuie incheiat actul adit?:stunned: In orice zi doresc partile din cele 20. Daca legea iti permite sa inchei act adit in a 20-a zi, de ce vine HG, cu o forta juridica inferioara, sa te impiedice, indirect (prin termenul de 19 zile lucrat la inreg in revisal) sa faci acest lucru instituind o contraventie in acest sens?
2. Salariatul si angajatorul vor sa semneze CIM sambata, pt ca doar atunci pot (din diverse motive) si sa inceapa sa lucreze de duminica, sau de luni. Conf legislatiei in vigoare, CIM ar trebui inregistrat si transmis pana vineri (deci si semnat). Insa nu pot din diverse motive. Acest lucru impiedeca salariatul sa isi desfasoare activitatea duminica sau luni, desi angajatorul are lipsa de personal. Nu e o incalcare a dreptului la munca? Eu cred ca da. (E caz concret).
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
Nu este nicio incalcare a dreptului la munca . Conform principiului libertatii de vointa, partile pot negocia orice clauza in c.i.m. Daca au stabilit o data a inceperii activitatii , nu vad cum se poate interpreta ca o incalcare a dreptului la munca.

Alte discuții în legătură

Act aditional si contract de munca gya_b_81 gya_b_81 Buna ziua, am 2 intrebari 1)pot incheia un act aditional pt. modific salariu si functie salariat la contr. de munca pe 14.09.2011 pe care sa-l completez ... (vezi toată discuția)
Urgent - cim perioada determinata care expira duminica cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va rog mult de tot sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am un cim care expira duminica, si doresc sa-i fac prelungire. Cum se opereaza in ... (vezi toată discuția)
Termen transmitere incetare suspendare in revisal Herra_ Herra_ Buna ziua, Stiu ca termenul de transmitere al incetarii suspendarii este de 20 zile lucratoare de la data faptului generator. Rog confirmare sau infirmare ... (vezi toată discuția)