Stiu ca un act aditional se poate intocmi in termen de 20 de zile lucratoare, conform Codului muncii, dar in Revisal se poate inregistra doar in 19 zile lucratoare, conform HG 500/2011. Mi se pare ca hotararea de guvern reduce termenul prevazut de Codul muncii care e o lege, totusi.
E posibil? Care dintre ele are o forta juridica mai mare?
Daca fac actul adtional in a 20-a zi lucratoare si ma amendeaza ITM ca nu l-am inreg si transmis in Revisal in 19 zile lucratoare, ce pot invoca in fata instantei de judecata?
Ma repet:
Salariatul si angajatorul vor sa semneze CIM sambata, pt ca doar atunci pot (din diverse motive) si sa inceapa sa lucreze de duminica, sau de luni. Conf legislatiei in vigoare, CIM ar trebui inregistrat si transmis in Revisal pana vineri (deci si semnat). Insa nu pot din diverse motive. Acest lucru impiedeca salariatul sa isi desfasoare activitatea duminica sau luni, desi angajatorul are lipsa de personal. Nu e o incalcare a dreptului la munca? Eu cred ca da. (E caz concret).
Pai nu nu se poate inregistra si transmite in Revisal in orice data, ci doar intr-o zi lucratoare.
Asa am mentionat mai sus: nu pot incheia CIM vineri (diverse motive), ci doar sambata (zi nelucratoare). Dar daca il incheie sambata nu il pot inregistra si transmite in Revisal. E obligatoriu sa fie intr-o zi lucratoare. Deci va trebui inregistrat luni in Revisal. Dar cum in Revisal se inreg cu o zi anterior inceperii activ, daca il inreg luni, atunci prima zi de lucru poate fi marti.
Rezulta ca nu poate munci duminica si luni.
1.A fost vorba ca interpretam corelat dipozitiile.prin urmare nu in orice zi doresc partile (asa pot dori si in a 20 zi), ci intr-o zi , a.i sa se permita si respectarea disp art. 4 alin 1 din HG 500/2011.
Este cunoscut faptul ca hotararile de guvern sunt date in organizarea si aplicarea legii,
ori tocmai acest lucru face HG 500/2011 in raport de art. in discutie.
A se vedea si art. 34 alin 7 din codul muncii in sensul celor afirmate mai sus.
2.Ideea pe care insista actul normativ este ca la momentul in care sala riatul va incepe desfasurarea muncii, va trebui sa o faca in baza unui c,i.m semnat, inrgistrat si transmis.Prin urmare, daca se va stabili prima zi de lucru efectiv, atunci se va calcula cu usurinta si data cand trebuie incheiat contractul si completa si transmis, pentru ca aceste operatiuni trebuie sa stea sub semnul anterioritatii inceperii activitatii.Astfel incat daca salariatul va trebui sa munceasca in prima zi de lucru sambata, cel tarziu vineri cim trebuie sa fie completat si transmis.