avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lege vs HG
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lege vs HG

Stiu ca un act aditional se poate intocmi in termen de 20 de zile lucratoare, conform Codului muncii, dar in Revisal se poate inregistra doar in 19 zile lucratoare, conform HG 500/2011. Mi se pare ca hotararea de guvern reduce termenul prevazut de Codul muncii care e o lege, totusi.
E posibil? Care dintre ele are o forta juridica mai mare?
Daca fac actul adtional in a 20-a zi lucratoare si ma amendeaza ITM ca nu l-am inreg si transmis in Revisal in 19 zile lucratoare, ce pot invoca in fata instantei de judecata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 7 Iunie 2013
Sunt situatii cand nu se pot astepta cate 2-3 zile pentru a incepe sa muncesti, doar pt ca vine o HG sa introduca restrictii asupra unor acte normative adoptate de parlament.
E caz concret si am specificat clar ca nu poate incheia CIM vineri ci doar sambata (diverse motive), ceea ce inseamna ca nu poate lucra duminica si luni, in sensul explicat mai sus.
Angajatul si angajatorul nu isi pot desfasura activitatea legal, ceea ce cred eu ca le impiedeca dreptul la munca.
Daca iti pleaca din salariati de pe zi pe alta, ce faci? Cum poti angaja rapid salariati? Activitatea iti este afectata, salariatii existenti vor trebui sa faca ore suplimentare, pentru ca o HG nu iti da dreptul, INDIRECT, sa aduci la munca personal in week-end.
In ce priveste cealalta problema, de ce nu ar dori in cea de-a 20-a zi, daca au dreptul?
Eu cred ca, cu privire la ambele probleme ridicate, ar trebui modificata HG. A fost prost intocmita de la inceput.
Astept si opiniile altor juristi.
freeelis a scris:

Avand in vedere ca cele doua acte normative reglementeaza situatii diferite, nu prea aveti ce sa invocati in fata instantei de judecata .. HG nr.500/2011 nu reduce termenul prevazut de art.17 alin.5 C.mun.

Nu reduce termenul in mod direct ci indirect, pentru ca daca intocmesti actul adit in a 20a zi nu il mai poti inregistra in Revisal in termen si esti pasibil de contraventie. Daca legea iti ofera 20 de zile atunci sa te lase sa intocmesti actul oricand in cele 20 de zile.

@adistanca
sa nu uitam ca HG a aparut in peisajul legislativ dupa Codul Muncii. Deci a limitat drepturile prev de cod, ceea ce nu mi se pare chiar in regula. De ce nu au corelat ei HG cu Codul muncii, daca tot au emis HG dupa aparitia codului?
popam90 a scris:

Nu reduce termenul in mod direct ci indirect, pentru ca daca intocmesti actul adit in a 20a zi nu il mai poti inregistra in Revisal in termen si esti pasibil de contraventie. Daca legea iti ofera 20 de zile atunci sa te lase sa intocmesti actul oricand in cele 20 de zile.
...

Legea te lasa sa intcmesti actul in perioada de 20 de zile lucratoare , in schimb HG te lasa sa-l transmiti numai in termen de 19 zile lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional si contract de munca gya_b_81 gya_b_81 Buna ziua, am 2 intrebari 1)pot incheia un act aditional pt. modific salariu si functie salariat la contr. de munca pe 14.09.2011 pe care sa-l completez ... (vezi toată discuția)
Urgent - cim perioada determinata care expira duminica cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va rog mult de tot sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am un cim care expira duminica, si doresc sa-i fac prelungire. Cum se opereaza in ... (vezi toată discuția)
Termen transmitere incetare suspendare in revisal Herra_ Herra_ Buna ziua, Stiu ca termenul de transmitere al incetarii suspendarii este de 20 zile lucratoare de la data faptului generator. Rog confirmare sau infirmare ... (vezi toată discuția)