avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... trecere la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

trecere la intretinere

buna ziua
locuiesc intr-un bloc de 65 de apartamente impreuna cu sora mea .
stam aici de ceva vreme in chirie,insa intotdeauna cand trebuie sa ne platim cheltuielile la asociatia de locatari ni se creeaza probleme.
cea mai recenta a fost faptul ca ni s-a adaugat o persoana la intretinere pentru ca " i s-a spus administratorului ca iesim trei persoane din garsoniera dimineata".
am fost nevoite sa platim in plus inca o persoana pentru nu a vrut nici macar sa auda explicatiile noastre si adevarul defapt cand i-am spus sa ma caute cand are ceva nelamuriri ,administratorul mi-a spus ca el nu face pe politistul.
cum ar trebui sa procedez?
am studiat si legea 230/2007 si nu este specificat nimic in legatura cu asta.
nu ar trebui sa anunt eu in cazul in care mai apare o persoana la noi in apartament?
nu ar trebui sa se intereseze sau sa fiu anuntata ca se adauga inca o persoana?
e normal sa platesc pentru banuielile altora?

multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2009
Carmen lapuste, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 21:33, 15 Aprilie 2009
e vb de lege ..dle grecu
nu de mica intelegere
Acest fapt cu trecerea la intretinere este de pe vremea cand nu existau apometre centrale si alt dispozitive.Daca stai si urmaresti o persoana de cate ori face ..drum la un barbat,,e rusinos.Si ca divertisment...respectiva venea cu gunoiul strans zilnic,si l de pozita la asociatie?
Si cu liftul ..mai taiati...pt 2 becuri chioare pe casa scarii se plateste cate 1,7...2,6 lei lunar.Ma faceti sa mi doresc sa ma mut in asociatia dvs.Concluzie..legea prevede o perioada MAI MARE DE 15 zile...Asta e...sa vada si dl adrian,depinde de directia in care citeste..sa nu incerce de jos in sus..fiind vb de ..lift.Cu stima,pt cei oropsiti de titlu de proprietari.
@proprietaru,
[EDITAT]
Uitati ce spun eu in postarea de mai sus si ce-mi raspundeti dvs.... ca este vorba de lege, pai eu ce-am spus? [EDITAT] Am zis eu ceva de "mica intelegere"? Basca faptul ca " Acest fapt cu trecerea la intretinere este de pe vremea cand nu existau apometre centrale si alt dispozitive" Faza ca este rusinos sa urmaresti o persoana de cate ori face drum la un barbat, este de-a dreptul comica nene, nu rusinoasa. Pai tot noi sa ne rusinam? dati-mi o adresa privata sa va trimit un material autentic si mai vorbim.
Concluzia pe care o trageti in finalul postului de deasupra, este si a mea [EDITAT].

[EDITAT]

:offtopic: Primul avertisment pentru modul deplasat de a va adresa unui participant la discutie! A.L.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Catalin L a scris:
Daca in lege scrie ca o persoana trebuie trecuta la intretinere dupa 15 zile, Adunarea generala a proprietarilor poate modifica aceasta perioada la 5, de exemplu?

Nu, nu poate. Ati citit bine, dle. adriantot, numarul minim de zile este 15, iar o hotarare contrara a asociatiei este contrara legii si deci nula.
Art. 17 - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotarârii adunarii generale;

Adunare generala poate mari termenul dupa care o persoana este trecuta la intretinere, atat.

Faptul ca legea prevede un termen de contestare a deciziei AGA in instanta nu inseamna ca dupa acest termen decizia contrara legii devine legala. Termenul de 45 de zile se aplica numai in ceea ce priveste nulitatea relativa, oricum, or aici cred ca e absoluta. In tot cazul, nelegalitatea poate fi invocata pe cale de exceptie si dupa cele 45 de zile (de ex un proprietar nu plateste ceea ce considera nelegal si fiind chemat in judecata opune exceptia nelegalitatii hotararii AGA).

Hotararile Asociatiei de proprietari trebuie sa fie inregistrate undeva, la vre-un organ abilitat?...sau este suficient sa se treaca pe o bucata de hartie, eventual cu semnaturile presedintelui, si poate ale participantilor?

Nu se inregistreaza decat in registrul de hotarari al asociatiei respective. Ele trebuie afisate, insa nu pentru totdeauna. Aveti dreptul sa cereti asociatiei o copie a hotararii.

Adam Grecu a scris:
Eu am lamurit imediat o tinerica care tot facea vizite nocturne la un baietan din bloc - locuitoare cu acte, desigur la alta adresa.... Vorba doamnei elga50, doar nu a venit sa faca gunoi sau sa doarma. Pentru asta putea sa stea acasa, singura.

Mi se pare insultator ceea ce citesc mai sus. Nu este treaba nimanui de ce se viziteaza doua persoane sau daca puteau sta in alta parte "singure". Si ziceti ca "ne-am mai desteptat"? :O In ce? In a emite judecati de valoare asupra unor necunoscuti? De ce va intereseaza pentru ce vine "tinerica"? E treaba ei ce si cu cine face, pe dvs va intereseaza doar daca sta mai mult de 15 zile, nimic altceva. Si aveti pomisiunea mea ca este ultima data cand las asemenea "aprecieri" pe forum.

Trece prietena la intretinere, sa vada si dansa ca chiar dai importanta relatiei, mai mult vei fi apreciat si de amaratul de vecin, acum aflat in somaj tehnic...

Nu trece, "prietene", fata la intretinere, decat daca sta la tine mai mult de 15 zile. Oricum n-o sa te aprecieze nimeni, ca doar banii nu se duc la cel in somaj tehnic si nici nu ii profita in alt mod.
Andreea Lisievici a scris:

Catalin L a scris:
Daca in lege scrie ca o persoana trebuie trecuta la intretinere dupa 15 zile, Adunarea generala a proprietarilor poate modifica aceasta perioada la 5, de exemplu?

Nu, nu poate. Ati citit bine, dle. adriantot, numarul minim de zile este 15, iar o hotarare contrara a asociatiei este contrara legii si deci nula.
Art. 17 - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotarârii adunarii generale;

Adunare generala poate mari termenul dupa care o persoana este trecuta la intretinere, atat.

doamna andreea, un astfel de raspuns l-am asteptat acum 1/2 de an, intr-un topic lansat de mine (nu-i mai stiu exact denumirea), dar e bine si mai tirziu decit niciodata.
primele doua raspunsuri sint binevenite mai ales pentru elga50 si adriantot, care e au sustinut permanent contrariul celor spuse mai sus. sper sa inteleaga toti administratorii si presedintii de asociatii de proprietari/locatari ca legea trebuie inteleasa si respectata, nu sa fie incalcata cu regularitate.
de asemenea, ati punctat excelent ceea ce mi-am permis sa subliniez.
felicitari !=D>
Eu tin minte ca am mai spus acest lucru, dar la cate topicuri sunt pe aceasta tema... :)
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Abuz asociatie de locatari latrech latrech Se poate trimite ca proba o foto a unui afis lipit de catre administratie pe toate usile scarilor imobilului? Va copiez deja textul afisului \"Asociatia ... (vezi toată discuția)
Hotararile luate intr-o asociatie de proprietari grandanat grandanat Pentru ca nu am gasit toate informatiile singur si pentru ca unde\'s multi puterea creste as vrea sa ma lamuriti si pe mine cum se iau deciziile intr-o ... (vezi toată discuția)
O hotarare a unei a. g. intr-o a. p. poate modifica sau desfiinta un articol din l. 230/ 2007 , h.g. 1588/ 2007 ? albuemanoil albuemanoil o astfel de hotarare poate produce efecte la calcularea LISTEI DE PLATA ? Cum se poate cere recalcularea LISTELOR DE PLATA in baza prevederilor legii si nu a ... (vezi toată discuția)