exact pe asta se bazeaza majoritatea administratorilor si presedintilor CARE INCALCA FRECVENT LEGISLATIA in vigoare ... pe faptul ca timpul este din ce in ce mai scurt pentru fiecare si nu are de gind sa si-l petreaca prin tribunale pentru a contracara efectele acestor ilegalitati decatrre conducerile asociatiilor. asta nu inseamna ca acele decizii devin legale prin semnarea proceselor verbale de catre proprietari (care nu cunosc ca au semnat documente care au la baza ilegalitati) sau prin acceptarea lor tacita datorita faptului ca nimeni nu vrea sa-si toceasca tocurile prin tribunale pentru ca justitia sa-si spuna cuvintul si sa anuleze acele hotariri si sa aplice sanctiunile prevazute in lege. iar conducerile asociatiilor se mai bazeaza si pe faptul ca primariile nu iau nici un fel de decizie impotriva lor, desi au acest drept.
Cunosc o asociatie unde s-a hotarat in adunarea generala sa se treaca la cheltuielile de intretinere o persoana acolo unde proprietarul declara ca nu locueste numeni. Nu este o hotarare conform legii dar se aplica deoarece, in afara catorva vociferari, nu a contestat nimeni la modul serios aceasta hotarare. La alta asociatie fiind necesara o reparatie majora, costisitoarea a liftului (instalatie proprietate comuna), adunarea generala a hotarat sa se repartizeze cheltuielile pe nr de persoane inscrise la intretinere in luna incheierii contractului si nu pe cota de proprietate asa cum este legal. Au fost cazuri cand in acea luna si chiar si urmatoarele 2-3 luni s-au scos unii de la intretinere, chiar cinstit, fiind efectiv plecati in vacanta, concediu, strainatate, etc. Sau altora le-a plecat sau le-au venit chiar atunci chiriasii. Au fost cateva vociferari dar nu a contestat nimeni hotararea nelegala a adunarii generale si pana la urma au platit toti pe nr de persoane.
Eu sustin ca e normal sa respectam legea si adunarea generala sa fie informata, sa fie ajutata de presedinte, administrator, comitet in cunoasterea legii si propunerea de solutii care sa fie legale. Acesta este efectiv modul de lucru in asociatia noastra ajungand pana la amenintarea in adunarea generala ca presedintele sau comitetul isi dau demisia daca nu se iau hotarari conform legii.
De aceea acolo unde cei care conduc asociatia nu se pricep, se poate ajunge ca adunarea generala sa ia o hotarare contrara prevederilor legale si chiar sa se aplice. Sigur ca pentru a opri aplicarea ei trebuie contestata de cineva, asa cum prevede legea. S-a mai intamplat ca sa se ajunga in proces cu un restantier pentru restante unde restantierul a evidentiat incalcarea legii de catre adunarea generala. Instanta a admis pretentiile asociatiei numai pentru sumele calculate conform legii si le-a respins pe cele repartizate nelegal in sarcina restantierului, chiar daca aveau la baza hotararea adunarii generale.
Scuzati-ma daca nu am fost foarte explicit, dar eu sunt pentru respectarea legii in primul rand de cei care conduc asociatia.
~ final discuție ~