Buna ziua,
Daca am o curatela data de primaria municipiului in care locuiesc ,in care este stipulat faptul ca reprezint ineresele minorului(adica al nepotului meu pe linie materna) dar este si specificat ca mi-afost data pentru a ridica alocatia de stat
o pot folosi si pentru ai face buletin nepotului fara a mai fi inplicata si mama lui?
Eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Minorul trebuie sa fie insotit de unul dintre parinti sau de reprezentantul sau legal.
Mergeti la primarie la Asistenta Sociala si explicati situatia, in mod sigur se va gasi o solutie.
Buna ziua,
Imi puteti spune daca pentru a-mi fi dat minorul in plasament tinand cont ca are 13 ani vom fi nevoiti sa ne prezentam si la tribunal pentru a obtine acceptul minorului?
Va multumesc.
Minorul fiind prezent , fiind in grija dvs. poate fii insotit de dvs.la serv.de evidenta doar daca unul dintre parinti , daca acestia sunt casatoriti, va face aceasta imputernicire speciala la notar, ambasada sau consulat. In imputernicire trebuie sa fie facuta mentiunea expresa ca va imputerniceste pentru a reprezenta minorul la SPCLEP in vederea depunerii actelor si ridicarii de catre acesta a primului buletin, pentru motivul ca a implinit varsta de 14 ani. Problema in acest caz (daca nu aveti plasament) este ca minorul trebuie sa aiba domiciliul la parintii sai, deci pe langa certif. de nastere al copilului, certif.de casatorie al parintilor, aveti nevoie de actul de spatiu ale parintilor. Pentru plasament adresati-va la Serv. de Asistenta sociala,acestia va vor ajuta in vederea obtinerii dispozitiei. Daca minorul este lipsit de grija ambilor parinti puteti apela la instanta de tutela pentru un plasament in regim de urgenta. Sa intelegem ca minorul nu vrea sa locuiasca la dvs?
HGR 1375//2006
Art. 14
[...]
(2) Minorul depune cererea pentru eliberarea actului de identitate, insotit de unul dintre parinti sau, dupa caz, de reprezentantul sau legal, de persoana desemnata din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenta sociala sau de persoana careia i-a fost incredintat in plasament.
ART. 53
(1) La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul, însoţit de unul dintre parinţi sau dupa caz, de reprezentantul sau legal, de persoana desemnata din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenta sociala ori de persoana careia i-a fost încredinţat în plasament, are obligaţia sa solicite, în termenul prevazut de lege, eliberarea carţii de identitate, prezentând la ghiseul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor urmatoarele documente: [...]
OUG 972005 republicata:
Art. 15
(1) In termen de 15 zile de la implinirea varstei de 14 ani, minorul are obligatia sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea actului de identitate, prezentand, dupa caz, documentele mentionate la art. 14 alin. (3) si (4).
Eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala.
Nu scrie niciunde ca prezenta parintelui sau a reprezentantului legal poate fi suplinita prin procura speciala.