avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara - restrictii de folosire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara - restrictii de folosire

Buna ziua.
Doresc sa stiu daca exista posibilitatea restrictionarii folosirii pensiei alimentare unui minor.
Adica , persoana la care este copilul poate folosii banii de pensie alimentara dupa cum doreste sau exista si posibilitatea de-a cere justificarea sumelor pe care le-a folosit din contul de pensie alimentara?
Daca exista posibilitatea cererii de justificare se poate face direct la notar sau trebuie in justitie.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:19, 26 Mai 2013
Avand in vedere Ghidul Insitutului National al Magistraturii referitor la unificarea practicii judiciare in ceea ce priveste dispozitiile Noului Cod Civil in materia Dreptului Familiei, banii din pensia alimentara, fiind destinati traiului de zi cu zi, vor fi gestionati de parintele la care minorul isi are domiciliul.

Când vorbim de autoritate părintească ne referim la orientarea generală a copilului si la ceea ce este important pentru el, iar nu la decizii care privesc viata de zi cu zi.
Atunci când judecătorul va pronunta exercitarea autoritătii părintesti de către
ambii părinti în comun, acestia nu trebuie să înteleagă că vor trebui să se ocupe amândoi zi de zi de copil; ceea ce excede actelor curente de zi cu zi intră în continutul notiunii de „autoritate părintească exercitată în comun” (de exemplu, alegerea scolii la care copilul va studia, a medicului de familie, a cursurilor extrascolare) si aceste decizii care vor organiza viata copilului apartin ambilor părinti,indiferent de părintele la care copilul va locui. Cu privire la actele curente va decide părintele la care copilul locuieste.
M_P
De cerut puteti cere, daca se admite, este un efort in plus pentru parintele la care locuieste copilul.
In general, omul se intinde cat ii este plapuma. Unii copii beneficiaza de pensie alimentara de 150 lei, altii de 1000, iar altii de 1500 euro.
Va asigur ca oricare din aceste sume se pot justifica in interesul copilului.
De exemplu, copilul poate avea o bona platita cu 1000 euro lunar, sau o "tanti" cu 800 lei lunar, care doar il duce-aduce de la gradi, scoala si ii incalzeste mancarea pana vine parintele de la serviciu, sau pur si simplu poate fi supravegheat de vecina sau sora mai mare.
Apoi, copilul poate merge in vacanta la Disneyland sau la tara, la bunici, vacanta e si una, si alta.
Unde mai pui ca la second hand, sandalutele au pretul de 10 lei, in timp ce la Kidsfashion costa 400 lei.
Totul e relativ...
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
Martonze, utilizator
daca in custodia comuna se alege scoala la care merge , oare nu este normal ca si "bona" sa fie aleasa de comun acord? si totusi chiar daca se fac aceste cheltuieli se cere /se poate cere /este undeva stipulat ca aceste cheltuieli sa se faca pe baza de documente? adica acei pantofi au o chitanta, acea bona primeste un salar ....se pot cere ca aceste sume sa fie declarabile?
Pensia de intretinere reprezinta un venit cu destinatie speciala, care trebuie sa fie folosit, in mod exclusiv, pentru asigurarea subzistentei copilului, pentru cresterea si educatia acestuia (destinatia acestei sume de bani poate fi atestata de inscrisuri , intr-o situatie conflictuala ).

Daca parintele platitor de pensie alimentara este revoltat de maniera in care sunt cheltuiti banii, atunci ar fi bine ca in locul banilor sa vina la copil cu produse/servicii care sa ii fie necesare unei cresteri frumoase si unei dezvoltari fizice, morale si spirituale. Sunt foarte multi copii (din cate am citit pe acest forum si pot vorbi si din propria experienta) care nu au vazut de la parintele langa care nu stau mai nimic sau chiar nimic. Si, de asemenea, multe mame care nici nu isi doresc pensie alimentara pentru copilul/copiii lor doar pentru a fi lasate in pace de tati agasanti si procesomani (care, apropo, nu vad ca interesul superior al copilului este de a trai intr-o armonie si chiar daca acea armonie este stricata de separarea parintilor, macar un acord in ceea ce-l priveste i-ar prinde bine mcara din punct de vedere moral). Asadar, eu as propune o modificare a legislatiei (daca nu cumva chiar exista vreun articol prin lege, cei de specialitate pot spune mai bine) in sensul ca parintele platitor de pensie sa poata face plata in produse si servicii de folos copilului si va spun eu ca nu se vor mai grabi unii spre tribunale ca sa ceara justificari ale sumelor.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli copil minor buna seara. am urmatoarea situatie. sunt ... PaulHu PaulHu Cheltuieli copil minor Buna seara. Am urmatoarea situatie. Sunt divortat si platesc o pensie alimentara, considerabila, pentru un copil de 7 ani. Mereu ... (vezi toată discuția)
2 intrebari pentru "dupa divort" elvenlied elvenlied Buna ziua am divortat de sotia mea la notar public prin comun acord,fetita noastra in varsta de 1 an jumate a ramas la mine,adica are domiciliul la adresa mea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara gygygy gygygy pensia alimentara se poate plati si in natura ? (adica sa-i cumpar haine ,rechizite scolare ,incaltaminte , etc.), si cu bonul de casa sa demonstrez ca acesti ... (vezi toată discuția)