avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare la locul de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare la locul de munca?

Am revenit in campul muncii dupa ce am castigat procesul cu firma (care ma concediase disciplinar). Cum am si banuit au reaparut probleme vechi.... Bineinteles ca d-nul Director imi poarta pica. Doar urmeaza sa-mi plateasca salarii din perioada concedierii si nu numai. Doar 3 zile a durat linistea. Astazi (lucrez ca agent/sofer de interventie) , la un moment dat mi-am cerut permisiunea sefului de echipa (lucram 3 pe masina) sa ma duc la cel mai apropiat grup sanitar pentru necesitati fiziologice. A fost de acord dar s-a intamplat ca atunci a sunat telefonul pentru o interventie la un obiectiv din oras. Colegii nu m-au anuntat si au plecat fara mine la alarma. Iesind de la grupul sanitar si vazand ca masina nu mai este unde am lasat-o, l-am sunat pe seful de echipaj iar el mi-a spus sa astept in locul unde ma gaseam, ca de fapt a fost o alarma falsa. A aflat si d-nul Director despre incident si in cateva minute s-a prezentat pe ,,teren" sa-mi reproseze faptul ca n-am participat la interventie fara sa-l intereseze de fapt motivul. M-a pus sa dau nota explicativa, dar jenat de situatie am refuzat sa o dau pe loc spunandu-i ca o s-o aduc maine. Ceilalti doi colegi au dat si ei declaratii, dar nu stiu daca au spus adevarul sau nu. Am respectat totusi una dintre regulile specifice postului (din fisa postului) si anume sa nu parasesc postul fara aprobarea sefului ierarhic, adica a sefului de echipa. I-am spus d-ului Director ca am respectat regulile specifice postului dar nu m-a ascultat si mi-a zis ca maine nu primeste nici o nota explicativa.
Mentionez ca de cand m-am reintegrat in munca mi s-a spus ca desi sunt agent de securitate/sofer de interventie am sa stau doar pe bancheta din spate, neavand voie sa conduc, sa raspund la telefonul prin care suntem anuntati ca exista o alarma pe undeva si vad ca mi se interzice sa citesc si procesele verbale ale interventiilor de pe teren. Spunandu-i d-ului director sa-mi dea in scris faptul ca nu am voie cele mentionate mai sus... a refuzat. Se pare ca nu am aceleasi drepturi ca si ceilalti colegi la locul de munca (aceleasi atributii)...
Ce este de facut?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 26 Iunie 2013
@gabipotcovaru
Angajatorul are voie sa terorizeze salariatul dupa ce instanta a dispus reintegrarea? Salariatul nu are voie sa-l terorizeze pe angajator?
Eu daca as fi in locul dumneavoastra, ca tot ma vada afara angajatorul, i-as face o plangere penala pentru neexecutarea drepturilor salariale in termen de 15 zile de la data la care am depus cerere de executare a acestor drepturi, as cere suspendarea recursului (in cazul in care angajatorul a afacut recurs) pentru faptul ca exista o plangere penala (sau s-a inceput urmarirea penala a angajatorului), as pornii o executare silita a angajatorului pentru a-mi recupera banii, as depune dovada executarii silite la plangerea penala, iar dupa sanctionarea penala a angajatorului as cere anularea recursului pentru autoritate de lucru judecat.
Si sa vedem dupa aceea daca acest director mai are curajul sa faca nazuri.
Succesc.
codulmuncii a scris:

as cere suspendarea recursului (in cazul in care angajatorul a afacut recurs)

Angajatorul nu a facut recurs in termenul stabilit iar decizia este definitiva si irevocabila.


Dar sa va relatez ce s-a mai intamplat, in continuare, ceva de ordinul inimaginabilului. Va rog sa-mi dati sugestii.....
Dupa faza cu alarma la care nu am participat pentru ca am fost la toillet, la incheierea programului am fost la obiectivul unde a fost alarma falsa chiar cand eu eram la grupul sanitar si la care au participat colegii mei fara mine (vezi povestea in mesajele anterioare). Pentru ca obiectivul este dotat cu camere de luat vederi eu si sefa obiectivului am urmarit filmul din ziua si ora cu pricina... si ce sa vezi, era pe tura chiar amanta colegului meu care era la volan. Din film rezulta ca ea a primit un mesaj (pt. ca butona telefonul) apoi se vede clar cum apasa butonul de panica intentionat.
Dominisoara era pe tura si cand m-am dus sa vorbesc cu sefa ei dar ei nu i-am spus nimic, decat am salutat-o pentru ca o stiam din vedere.
N-am spus nimic nici conducerii pt. ca mi s-a promis inegistarea pe CD si am asteptat sa am in mana dovada.
Astazi a venit din nou d-nul Director sa-mi reprozeze ca am fost la acel obiectiv (bineinteles ca a aflat ca am fost acolo de la altii) si mi-a facut un referat ca eram imbracat cu echipamentul din dotare si cu insemnele firmei atunci cand am facut-o. Nu am semnat nimic.
Ce ziceti de asta?
trebuie sa intrati in mod legal in posesia inregistrarii pe CD, altfel nu poate fi considerat proba intr-un eventual proces.
iar in mod legal nu se poate intra decat printr-o dispozitie a procurorului in urma unei plangeri depuse impotriva conducerii firmei/directorului sau a unei actiuni in instanta ca urmare a contestarii masurilor dispuse de o comisie de disciplina.
in caz contrar sunt sigur ca nu veti primi inregistrarea video doar printr-o simpla cerere, daca se va face vreo comisie de disciplina trebuie sa dati o nota explicativa inainte si in care puteti solicita prezentarea inregistrarii din locatia respectiva unde a fost alarma falsa precum si motivele alarmei false/raportul de alarma sau cum ii spune..
Multumesc pentru raspuns.
Si daca directorul asteapta sa imi mai faca referate (pentru ca cum decurg lucrurile este pornit in a-mi gasi ,,hibe") si numai dupa 2 luni imi face o ancheta disciplinara atunci cand inregistrarea nu v-a mai exista ? Am inteles ca la aceasta societate (obiectiv al firmei) casetele raman doar 20 de zile. Asa am inteles.
Pot sa fac o cerere la procuratura pentru a mi se da o copie cu pricina pentru a demonstra o nedreptate la locul de munca?
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
gabipotcovaru, utilizator
conflictul cred ca nu are legatura cu parchetul fiind vorba de un conflict de munca.

in acest caz banuiesc ca se poate introduce o actiune in instanta pe motiv de hartuire sau ceva asemanator iar in plangere se poate cere ca instanta sa solicite firmei inregistrarea respectiva. din pacate termenul procesului va fi foarte tarziu, poate un an, iar inregistrarea cel mai probabil stearsa.

daca primiti vreo sanctiune, cu exceptia avertismentului scris, reducerea salariului sau desfacerea c.i.m, aceasta trebuie data doar in urma unei cercetari disciplinare si in baza unei decizii a comisiei de disciplina.

decizia de sanctionare poate fi atacata in termen de 30 de zile la tribunal, in decizie trebuie sa se precizeze termenul de contestare si autoritatea unde poate fi contestata decizia de sanctionare.

cand se primeste adresa de convocare la comisia de disciplina in aceasta se precizeaza motivul convocarii si se solicita o nota explicativa din partea angajatului. in acea nota explicativa puteti solcita prezentarea tuturor probelor impotriva dvs. si puteti solicita inregistrarea video si raportul alarmei false. probabil in acel raport se inregistreaza si agentii care au participat la actiune iar daca echipajul era format din 3 persoane probabil trebuie sa se explice de ce au participat doar doi, ma gandesc ca nu au scris ca al treilea nu a vrut sa mearga sau se afla la buda.

cu exceptia avertismentului scris, orice alta sanctiune fara o cercetare prealabila de catre o comisie de disciplina este fara temei legal si poate fi atacata cu succes in instanta.

chiar daca avertismentul este dat fara efectuarea cercetarii prealabile (art. 267/1) si aceasta sanctiune poate fi contestata in instanta iar decizia de sanctionare trebuie sa cuprinda obligatoriu cele mentionate la art. 268/2


Codul Muncii

Art. 264
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul savârseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
b) abrogata;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1–3 luni cu 5–10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1–3 luni cu 5–10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept în termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara în acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa în forma scrisa.

Art. 267
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai înainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora si locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta în conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile în favoarea sa si sa ofere persoanei împuternicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 268
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa în forma scrisa, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savârsirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data savârsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost încalcate de salariat;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost încalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlaturate apararile formulate de salariat în timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept în baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul în care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara tavitatavita tavitatavita Este adevarat ca nu ma poate concedia pe motiv disciplinar decat daca s-au respectat niste etape? Ei au facut lucrul acesta si m au concediat pe motiv de ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara mircea.stoica mircea.stoica Persoana supusa cercetari a primit doar o convocare la biroul resurse umane in vederea cercetari disciplinare. In convocare era trecut doar motivul cercetari ... (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)