SPETA: In 1973 moare X. 2 mostenitori - Y si Z ... copiii. Se face iesirea din indiviziune, masa succesorala 2 case si teren curte se imparte "frateste"... nu sunt probleme. In 1974 amandoi cumpara IN BAZA UNEI CHITANTE DE MANA semnata de 3 martori un teren de 1000 m.p. de langa casele lor... In 1980 se insoara amandoi ... fac cate 2 copii... in 1999 moare unul dintre ei... sa zicem Y. In ziua de azi Z si mostenitorii lui Y (sotia si copii) vor sa construiasca ceva pe terenul pe care l-au cumparat in 1974 dar nu pot pt. ca nu este al lor... reamintesc... a fost CUMPARAT IN BAZA UNEI CHITANTE DE MANA... toate impozitele au fost platite pe numele celui care a vandut (exista chitantele)... Azi si vanzatorul si cei 3 martori sunt morti... Pot obtine in instanta Z si mostenitorii lui Y recunoasterea dreptului de proprietate?
Daca exista cineva care se incumeta sa promoveze actiunea astept raspuns... Onorariu se ofera NUMAI in caz de reusita si este foarte "consistent" ... un jur de 5-6000 euro.
Va astept.
As avea nevoie de chitanta de mana sa o vad si de chitantele de plata a impozitului. Vanzatorul are mostenitori? Consider ca speta are sanse de reusita si eu ma incumet sa intentez actiunea dar am nevoie sa stiu , asa cum am spus, daca vanzatorul are mostenitori si in ce masura masura acestia recunosc semnatura autorului lor. La fel si in cazul martorilor.
Cu privire la onorariu, asa cum au spus si colegii, nu se poate percepe onorariu numai in caz de castig. Se poate cere un bonus dar nu face nimeni munca voluntara. Nimeni nu poate garanta succesul ci se poate garanta ca se face tot ce e posibil pentru a castiga.
- Pot obtine in instanta Z si mostenitorii lui Y recunoasterea dreptului de proprietate?-
Daca se poate dovedi posesia utila incepand din 1974 posesorii pot invoca uzucapiunea
irina m
parerea mea este ca in speta sunt incidente legile 58 si 59 din 1974 care paralizeaza uzucapiunea. in baza acestor legi terenul nu putea fi instrainat decat pe cale de mostenire legala, adica prin succesiune, alte acte de instrainare nefiind permise! Dupa cum se stie practica instantelor in momentul ridicarii exceptiei uzucapiunii este de respingere a acesteia intrucat pe durata acestor legi (din 1974 si pana in decembrie 1989) orice uzucapiune a fost intrerupta. Mai mult, succesiunea fiind singura modalitate de transmitere a terenului, tocmai de aceea plata impozitelor s-a facut pe numele asa-zisului vanzator pentru ca nu putea fi inregistrat actul de vanzare-cumparare, despre care am spus ca nici nu era permis.
la ce moment din anul 1974 este datat chitanta de mana?
Chitanta e datata 15 sau 16 martie 1974... oricum multumesc pentru raspunsuri... "proprietarii" au apelat deja la o soc civ de avocati... o sa incerc sa va tin la curent cu tipul actiunii introduse si solutia instantelor...
Inca o data multumesc
Lipi :)
Uzucapiune ii
Anca Floares
Va prezint o speta, pe care va rog, sa o cititi si apoi sa-mi dati un sfat:
- dupa o decedata, ramin 2 copii Y si Z care mostenesc o suprafata de 1000 mp. ... (vezi toată discuția)