avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Semnez fara sa cunosc statutul asociatiei?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Semnez fara sa cunosc statutul asociatiei?

Buna ziua,

Astazi va veni pentru strangerea semnaturilor de infiintare a asociatiei o persoana.
Nici eu nici alti membri ai asociatiei in curs de constituire (momentan de locatari) nu cunoastem statutul facut de aceasta. Nu a fost aprobat sau discutat in adunarea generala.
Ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: natalias_111 , utilizator 10:05, 7 Martie 2009
....ca de exemplu?
Dana Marin a scris:

Buna ziua,

Astazi va veni pentru strangerea semnaturilor de infiintare a asociatiei o persoana.
Nici eu nici alti membri ai asociatiei in curs de constituire (momentan de locatari) nu cunoastem statutul facut de aceasta. Nu a fost aprobat sau discutat in adunarea generala.
Ce sa fac?

Pentru infiintarea asociatiei de proprietari este normal ca un grup de initiativa sa stranga semnaturi de la proprietari. Este primul pas si nu trebuie sa aiba nimeni statut sau alte documente. Daca semnati un document pe care scrie ca dv sunteti deacord cu infiintarea asociatiei e legal si nu va obliga sa acceptati un statut, un presedinte, un comitet, etc. Acestea vin dupa aceea. Dupa ce s-au strans destule semnaturi , in baza acestora se convoaca o adunare generala de costituire a asociatiei. La aceasta adunare se poate ca cineva din grupul de initiativa sa prezinte un proiect de statut sau sa se delege atunci un grup sau o persoana care sa intocmeasca acel proiect. In acea adunare sau in alta adunare care se va convoca se va dezbate statutul. Acolo puteti interveni, propune, schimba ce credeti dv ca este normal conform legii. Propunerile aprobate in adunare vor fi incluse in proiectul de statut. Statutul aprobat in adunarea generala , insotit de procesul verbal al adunarii generale de constituire, de acordul de asociere semnat de fiecare proprietar, se fac in 3 exemplare si se duc la judecatorie. Judecatoria da hotararea de infiintare a asociatiei nuimai daca se intrunesc toate conditiile legale.
Daca am ami omis cate ceva rog pe forumistii cu experienta sa completeze.
Doamna zice ca deja este statut. Probabil s-a sarit peste etape. Cineva mai cu initiativa s-o fi apucat sa intocmeasca dosarul si acum e la faza de luat de semnaturi. Dar era interesant sa ne spuna doamna ce anume nu e in regula in statut.
Da , asa se pare. E posibil sa fi avut loc adunarea generala!? Dar cred ca este obligatoriu si acordul de asociere care are pe el semnatura , date din actele de identitate.
Multumesc pentru ajutor.
Judecatoria a respins odata cererea noastra de infiintare, anul trecut.
Acum s-a apelat la alta firma si aceasta a venit cu acest statut nou fara sa-l prezinte nimanui. Noi am avut sedinta de constituire/asociere anul trecut prin primavara. Nu s-a discuta vreodata vreun statut. Avem comitet, presedinte, tot ce ne trebuie. Pina si cenzori avem dar lucrurile cu adevarat importante, cum e statutul nu s-au discutat sau aprobat niciodata de catre AG. Azi vine dupa semnaturi si gata cu dosarul la judecatorie. Nu trebuia intai AG si apoi semnaturile?
Problema mea este ca vreau sa evit abuzurile de putere. Spre exemplu, nu stiu de ce nu e trecut in statut faptul ca comitetul executiv afiseaza la avizier deciziile luate. Iarasi in statut comitetul executiv poate negocia cu proprietarii privind folosirea proprietatii comune. Adica, daca un vecin vrea sa faca pe hol ceva atunci CE decide? Eu nu am nici un cuvint de spus? Cam ... aiurea.
AG = adunarea generala

Alte discuții în legătură

Modificare numar membri comitet executiv emilia160189 emilia160189 Buna ziua, Un comitet executiv este format din 5 membri inca de la infiintarea Asociatiei de proprietari. Numarul membrilor nu figureaza in statut sau in ... (vezi toată discuția)
Cum se aplica legea aici? Costin Savescu Costin Savescu Suntem in stadiul de strangere de semnaturi pentru infiintarea asociatiei de proprietari. Exista un comitet din 6 membri si un presedinte care iau decizii de ... (vezi toată discuția)
Durata mandat comitet executiv asociatii de proprietari mihaela nedelea mihaela nedelea La adunarea generala de constiuire a asociatiei de proprietari s-a hotarat ca durata mandatului comitetului executiv sa fie de 2 ani. Daca aceasta ... (vezi toată discuția)