avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament atestat de avocat - valabilitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament atestat de avocat - valabilitate

cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar?
dar din art.1043 codul civil reiese ca testamentul poate fi facut de catre notar sau de orice persoana autorizata.In cazul in care aveti dreptate si tind sa cred ca asa este cum de acest avocat a facut acest testament si l-a atestat?corect era sa ne spuna ca ar trebui sa margem la un notar ,cred eu.problema este cu atat mai grava cu cat domnul avocat este interesat sa cumpere acea casa si a facut cu sotul meu un fel de anteconttract care nu este inregistrat sau autentificat in notariat cu un avans .....foarte mic dar ulterior acelasi avocat a mai facut un astfel de antecontract cu altcineva ,adica el se obliga ca vinde aceeasi casa altei persoane de la care a luat el un avans.este o situatie destul de urata pt ca nu inteleg cum poate el sa vinda o casa care nu are succesiunea facuta macar.
Art. 1043

Testamentul autentic

(1) Testamentul este autentic dacă a fost autentificat de un notar public sau de o altă persoană învestită cu autoritate publică de către stat, potrivit legii.

(2) Cu ocazia autentificării, testatorul poate fi asistat de unul sau de 2 martori.

Avocatul nu este investit cu autoritate publica doamna. Este vorba de o a treia categorie de testamente privilegiate, care sunt facute in situatii exceptionale, pe mare, in timpul unor calamitati, pe front, in localitati unde nu exista notar si este localitatea in carantina.
Dvs nu va incadrati in aceast categorie.
Avocatul v a cam pacalit mai ales daca spuneti ca are si alte scopuri ascunse....

Deci testamentul valoreaza fix zero daca nu indeplineste conditiile de forma.
La notar nu va costa decat 100 de RON, acum, cand l ati facut era mai ieftin probabil. Daca va informati la timp si nu aveati atat de multa incredere in avocat, care nu cred ca nu cunostea legea, azi aveati un testament valabil incheiat.Chiar si doar o informatie la biroul notarial ceruta va lumina si daca nu doreati sa platiti onorariul notarului, acesta va indruma sa faceti unul olograf si consultatia era 0 lei si 0 bani.
Cu sau fără atestarea avocatului, testamentul despre care vorbiţi este valabil, aşa cum spunea mai sus Joha, doar dacă este scris, datat şi semnat de testator.

Dacă este scris de mîna avocatului, la maşină sau la imprimantă, nu are nicio valoare, oricît de elaborată ar fi atestarea avocatului sau semnătura acestuia.

Notă. Data poate lipsi. Se va prezuma că a fost scris cel mai tîrziu în ziua decesului. Nemaiexistînd alt testament, data nu are importanţă în speţă.

Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
themis, utilizator
Joha a scris:

testamentul trebuie sa fie ori autentic la notar, ori olograf semnat datat si scris de mana testatorului. Faptul ca e atestat de un avocat nu are nicio relevanta, daca nu este semnat scris si datat de testator.
Martorii nu sunt obligatorii si pot fi prezenti numai la testamentul autentic la cererea testatorului.
Daca testamentul facut in speta dvs nu este olograf, scris, semnat si datat de testator este usor....nul!Nu conteaza ca e atestat de avocat. Avocatul poate doar sa consilieze testatorul, insa forma tesatmentelor trebuie sa fie cea expusa mai sus .

Testamentul facut la avocat nu este testament autentic.
Este insa un testament valabil daca respecta cerintele impuse de lege.
Avocatii insa nu prea se ocupa de testamente pentru ca este prea mare deranjul in raport de banii pe care i-ar primi.
Din acest motiv si pentru ca ar fi un testament autentic este recomandabil sa mearga la notar unde este mult mai convenabil de incheiat testamentul.
Achiesez la ceea ce a postat joha, altfel nu mai este loc de discutii...punctul meu de vedere!
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Legat cu titlu particular. are valoare juridică înregistrarea video? alinapopa2009 alinapopa2009 Buna seara daca din ultima dorinta a unei persoane am fost aleasa sa mostenesc o parte din ce detine, dar din cauza ca nu ma asteptam sa moară nu am facut ... (vezi toată discuția)
Testament alina_vi alina_vi Am auzit ca in noul cod civil testamentul nu mai poate fi atacat. Eu nu am gasit asa ceva. Chiar nu mai sunt recunoscuti mostenitorii rezervatari? Poate fi ... (vezi toată discuția)