avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament atestat de avocat - valabilitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament atestat de avocat - valabilitate

cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar?
@avocat_lascoschi valabil intocmit la avocat inseamna scris datat si semnat de testator! Atat! In rest floricelele si chenarele si alte minuni facute de avocat pe testament valoreaza fix O.
Bineinteles ca avocatul I'l poate consilia pe testator, aici nu avem nicio indoiala. Avocatul in dreptul civil roman si in general in dreptul Latin sau Romano Germanic nu are competentele avocatului din sistemul Anglo Saxon care redacteaza testamentul si poate fi si pastratorul lui. Cel mult avocatul in sistemul nostru de drept poate consilia testatorul sin daca acesta decide poate fi numit executor testamentar.
Pana la urma testamentul reprezinta ultima vointa a testatorului.


Interventie moderator
Va rog sa nu mai folositi citate.
Multumesc pentru intelegere
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2013
ContSters250994, utilizator
Joha a scris:


Bineinteles ca avocatul I'l poate consilia pe testator, aici nu avem nicio indoiala.



Pot amenda afirmaţia?

Îl poate consilia, dar (mereu există un dar) numai şi numai dacă are suficiente cunoştinţe. Cunoştinţe de drept civil, că doar despre ele vorbeam. ªi (încă un dar), dacă probitatea profesională îl împiedică să abuzeze de posibila sa influenţă asupra testatorului, astfel încît să nu se ajungă fie la sfaturi aberante (deşi date cu bună credinţă) fie la sfaturi al căror scop este acela de a servi nu interesele clientului, ci pe cele proprii.
Interventie moderator

Va rog insistent sa nu mai folositi citate. Multumesc.

Revenind la ce ati spus domnule avocat, asa este aveti dreptate! In speta expusa de userul care a deschis acest topic cred ca avem de a face nu cu lipsa de cunostinte juridice ale domnului avocat ci cu o rea credinta a acestuia si un scop care nu I onoreaza profesia.
Parerea mea...a omului de pe zebra..:)
Sa emită notarul incheierea pt. Instanta si veti rezolva problema in urma unui proces. Regula este ca cel care nu accepta mostenirea in termen va fi strain de aceasta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situatia este simpla si clara.
Testamentul scris si semnat de testator este valabil.
Atestarea datei si identitatea partii se poate face de avocat.
Data este importanta in raport de existenta unor alte testamente.

Problema prezinta importanta in situatia in care notarul va dori sa efectueze o expertiza grafoscopica.

In caz de testament olograf notarul refuza dezbaterea succesiunii daca nu se efectueaza o expertiza grafoscopica.
Testamentul prin care avocatul atesta identitatea persoanei scuteste succesorii de o expertiza grafoscopica.

Acesta este avantajul testamentului facut la avocat ( testament olograf).

In alti termeni, din moment ce avocatul atesta identitatea persoanei nu mai este nevoie de efectuarea unei expertize.
Notarul nu poate contesta testamentul din moment ce intruneste conditiile impuse de lege si de asemenea, din moment ce persoana a fost identificata de avocat nu mai exista nici alte probleme.

Probabil ca cei care nu prea au practica judiciara la baza nu prea au cum sa inteleaga in concret problemele care pot surveni in astfel de cazuri.

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Legat cu titlu particular. are valoare juridică înregistrarea video? alinapopa2009 alinapopa2009 Buna seara daca din ultima dorinta a unei persoane am fost aleasa sa mostenesc o parte din ce detine, dar din cauza ca nu ma asteptam sa moară nu am facut ... (vezi toată discuția)
Testament alina_vi alina_vi Am auzit ca in noul cod civil testamentul nu mai poate fi atacat. Eu nu am gasit asa ceva. Chiar nu mai sunt recunoscuti mostenitorii rezervatari? Poate fi ... (vezi toată discuția)