va rog din suflet sa-mi dati un sfat!vreau sa va expun o situatie si va rog sa-mi iertati inadvertentele pt ca nu cunosc situatia exacta.bunica mea are o casa si un teren in jurul casei de 22 arii.nu are titlu de proprietate pe niciuna din ele.in anul 1997 bunica mi-a facut acte prin notariat prin care parte bunicului imi revenea mie..mentionez ca bunicul si mama mea(fiica lor)au decedat in 1997.eu sunt unicul mostenitor.problema este ca cei de la primarie nu au nicio explicaite pt lipsa acestui titlu de proprietate.mi-au spus ca aceste propriatati figureaza in actele lor,dar ca ar fi vina lor ca nu am titlu.ei m-au sfatuit sa dau primaria in judecata.precizez ca bunica mea a platit impozit si pe casa si pe terenul din curte timp de aproape 50 de ani(si-l plateste in continuare).eu nu inteleg unde s-a strecurat greseala.pe de alta parte am inteles ca in cazul in care as castiga acest proces cu primaria nu pot sa obtin si despagubiri de judecata si ca s-ar mai plati si o taxa de timbru care e uriasa.va rog sa ma lamuriti si imi cer inca o data scuze daca nu am fost destul de clara in prezentare.va multumesc!
Daca in certificatul de mostenitor se precizeaza ca terenul este stapinit de fapt de catre bunica prin aplicarea art 22 din Legea 18/91 inseamna ca la sediul notarului unde s-a incheiat actul exixta (ar trebui sa exixte) in acel dosar succesoral o adeverinta eliberata de primarie care sa ateste acest fapt. Incercati sa o obtineti si pe baza ei solicitati titlul de proprietate. In lipsa se intocmeste documentatia cadastrala pe terenul aferent casei si a gradinii si ve-ti solicita prin cerere la OCPI sa va comunice situatia juridica a terenului respectiv la 01 01 1990 . Apoi functie de acest raspuns ve-ti solicita fie ordinul prefectului daca terenul a fost proprietate de stat fie ve-ti promova alta cale functie de situatie. In principiu bunica trebuia sa formuleze cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legii 19/91 sau a celorlalte legi ale fondului funciar si sa obtina un titlu de proprietate.
este adevarat ca taxa de timbru ce urmeaza sa o platesti va fi in functie de valoarea imobilului- casa si teren, in cazul in care se va investi instanta cu o actiune in constatarea dreptului de proprietate. Se poate obtine si o reducere/ scutire a taxei de timbru.
Trebuie sa aflati daca bunica sau bunicul au formulat o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate.
Daca aveti drum prin Oltenita contactati-ma si va voi explica procedura uzucapiunii daca nu va fi o alta solutie.