avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata cotelor de intretinere lunara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata cotelor de intretinere lunara

Buna ziua! As dori informatii cu privire la scoaterea de la cotele de intretinere lunara pentru persoanele care lipsesc de la domiciliu minimum 15 zile, dar in fiecare luna pe timp de vara.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:31, 11 Iunie 2013
H.G 1588/2007 Art. 17 -(1) r) stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care Iocuiesc temporar, minimum 15 zile pe Iuna; stabileste perioada pentru care proprietarii, nespectiv chiniasii, pot solicita in scris scutirea de Ia plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe Iuna, conform hotararii adunarii generale;
In situatia in care proprietarul are cunostiinta despre situatia ca urmeaza ca un membru al familiei sa nu locuiasca efectiv in condominiu are dreptul sa informeze oficial asociatia de proprietari,solicitand scoaterea din evidenta a unuia sau mai multor persoane din evidenta de calcul a cotelor de intretinere
Mai pe limba romana, cerere trebuie inregistrata cu cel putin 5-10 zile mai inainte de plecarea efectiva din locatie pentru a avea timp sa intre in discutia com. executiv. Daca perioada de timp este mai mare, se specifica clar ca persoana/le vor lipsi in perioada xx si yy. La revenire, in general nu este nevoie sa atentionati administratorul, dar daca o faceti, dati dovada de un bun vecin.
La noi si poate si in alte asociatii, situatia numarului de persoane este necesara in general pentru a fi comunicata la societatea de salubrizare in vederea intocmirii facturii pe asociatie, a carei valoare este proportionala cu nr. curent de persoane.
Noi am inmanat fiecarui proprietar cate un formular pe care lunar se consemneaza indexul de la apometrele individuale si numarul de persoane din apartament. Cum furnizorul citeste indexul apometrelor generale in ultima saptamana a fiecarei luni, tot in ultima saptamana a fiecarei luni trebuie sa vina proprietarii la asociatie cu acest formular. Unii transmit prin email, altii lasa biletele in cutiile de posta ale asociatiei montate la fiecare scara. Altii nu transmit nimic si aplicam un regulament proprie, verifican totusi la 3-4 luni odata.
Asadar numarul de persoane, pentru majoritatea proprietarilor, se transmite simplu pe aceste cai fara cerere, solicitare, discutie in comitetul executiv ...
Cu firma de salubritate care factureaza serviciul la numarul de persoane, nu ne complicam: avem un contract cu un numar de persoane si-acesta ramane constant mult timp. Foarte rar avem in realitate persoane mai putine decat in contract. De cele mai multe ori avem, in realitate, mai multe persoane decat in contract. Pentru toti, multi sau putini, afisam pe lista de plata luara exact tariful facturat de prestatorul de servicii. Asa apar la intocmirea situatiilor contabile mici sume incasate in plus de asociatie fata de facturile furnizorilor, dupa compensarea lunilor cu minus si a celor cu plus. Acestea le consemnam in "alte fonduri" iar semestrial le transferam in fondul de reparatii fiecarul apartament conform suprafetei utile.
Eu am incercat sa raspund punctual la intrebarea pusa de autorul topicului. Am continuat sa explic de ce este necesar sa se declare corect nr. de persoane, avand in vedere ca sunt mai multe cheltuieli care se fac pe aceasta directie. Ma rog, una dintre ele este cheltuiala privind salubritatea... Daca nu am fi in acelasi oras, as putea sa accept ceea ce ziceti @adriantot, dar trebuie sa va spun ca in urma cu vreo 3-4 ani , cand am fost nevoiti sa refacem contractul cu Salubris-ul, efectiv mi s-a impus aceasta modalitate de lucru, adica copii dupa ultima lista de plata, certificate conform cu originalul, in care la momentul respectiv aveam un anumit nr. de persoane dintre care aprox. 15 persoane faceau parte din firmele care au contract de salubrizare separat, si inca vreo 5-6 persoane ”veterani de razboi” pe care firma ii trateaza la jumatate de pret... ei, eventualele diferente, le comunicam lunar persoanei de Salubris careeia ii facem plati partiale ale facturii. Sigur ca aceasta casiera observa pe lista de plata cota/persoana la gunoi si trage concluziile necesare.
Ceea ce faceti dvs. cu repartizarea unei pe LP a unei cote fixe/persoana, nu zic ca nu ar fi buna, pentru ca pana la urma aceasta reprezinta o medie anuala, insa acest lucru se face cu complicitatea sau lipsa de interes a celor de la firma de salubritate... Din acest motiv am si zis, daca am fi din localitati diferite, as mai intelege, dar noi suntem din acelasi oras si avem incheiat contract de salubrizare cu aceeasi firma.
Bun, nu mai continui pentru explicatiile pe aceasta tema, insa la multe asociatii nr. de persoane curente are o importanta si mai mare, daca vorbim de repartizarile la gaze si energie electrica. Apoi, am observat ca sunt si persoane la care cativa lei/persoana nici nu ar mai conta, avand in vedere sumele de bani care intra lunar in casa, dar sa vezi si sa nu crezi, acestia sunt primii care vin sa-si scoata odraslele care ”pleaca la bunici” in alt cartier al orasului...
A.G.

Alte discuții în legătură

Cati litri de apa are voie sa puna asociatia de proprietari in plus fata de consumul real al unui apartament alimacri49 alimacri49 Buna ziua, Asociatia noastra de proprietari pune lunar in plus fata de consumul real al unui ap. cate 500 l de apa/persoana si nu pe ap. Pt.luna dec. a pus ... (vezi toată discuția)
Repartizarea facturii de apa balanmarinela balanmarinela Buna seara. Sunt administrator de asociatie din februarie 2012., asociatiei alcatuita din 459 apt. La fiecare scara de bloc(cate 20 apt) a fost montat ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)