avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Refuz returnare carte de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Refuz returnare carte de identitate

Buna ziua. Am depus toata documentatia necesara la un serviciu public judetean pentru eliberarea cartilor de identitatea( SPCLEP, SPCJEP sau cine stie cum s-o mai numi acum) pentru prelungirea cu 1 luna a vizei de resdinta la adresa la care locuiesc legal de 4 ani (contract de inchiriere inregistrat la adm. financiara etc). Cartea de identitate e valabila pana in 2020, nu am probleme de alta natura (cazier, nici macart amenzi de circulatie).
A doua zi de la depunerea documentelor am avut o disputa verbala cu seful acestui serviciu. Disputa a fost in trafic deoarece si-a oprit autoturismul in mijlocul unei strazi si a blocat deplasarea unui numar de aproximativ 12 autoturisme. Din cauza faptului ca mi-am permis sa-l apostrofez in public, acesta refuza sa-mi inmaneze documentul pana in momentul in care ii voi cere personal scuze.
Spuneti-mi va rog care este termenul maxim legal pentru care imi poate fi retinut documentul. Personal nu am gasit nimic concret in legislatie, cu exceptia faptului ca poate dura pana la 45 zile eliberarea documentului. La mine nu e cazul, deoarece din cate spune legea acest termen e valabil doar pentru documentele noi.
Daca ma prezint la ghiseu cu o cerere in care cer anularea cererii anterioare de prelungire a vizei si returnarea documentului fara nicio modificare, in cat timp sunt obligati sa mi-l returneze?
E document de identitate si nu ma pot lipsi de el o luna si jumatate. Cui ma pot adresa cu o plangere in acest caz?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:07, 14 Iunie 2013
Ultimile "noutati":
Ieri, in data de 11.06.2013, la 13 zile de la depunerea cererii, in jurul orelor 14.00 am primit un control din partea unei comisii formate din seful SPCLEP, un lucrator civil si 2 politisti. Acestia au venit (fara sa ma anunte cu cel putin 30 minute inainte) la resedinta mea pentru a face verificari daca locuiesc efectiv acolo.La acea ora sunt in timpul programului de lucru si bineinteles ca nu era nimeni acasa; se putea trage foarte usor concluzia ca nu locuiesc acolo. Sansa mea a fost ca proprietarul de la care am inchiriat apartamentul sa fie acasa (acesta mai detine un apartament in care locuieste dumnealui in acelasi bloc de locuinte, la acelasi etaj). Dupa ce au verificat locuinta (proprietarul are cheie) au intocmit un proces verbal dar nu au lasat niciun exemplar. De 4 ani de cand locuiesc aici nu s-a facut niciun control, iar acum cand e vorba doar de o prelungire de 30 zile au venit buluc. Exact aceleasi documente le-am depus si anul trecut si nu s-a mai autosesizat nimeni. De fapt nu vad niciun motiv pentru care ar fi trebuit sa se autosesizeze. Din punctul meu de vedere este clar un caz de hartuire, motivul fiind disputa pe care am avut-o cu seful serviciului. E normal ca seful SPCLEP sa vina personal in control? Asa oare procedeaza in toate cazurile similare? Parerea mea e ca seful SPCLEP adopta un comportament abuziv si foloseste in interes personal atributiile functiei pe care o detine. Sunt de acord cu aplicarea legii, dar aceasta sa se aplice in mod egal catre toti solicitantii de viza (in cazul de fata).
E legal sa vina un control de acest gen fara ca eu sa fiu informat, sau macar sa semnez un proces verbal de constatare? Repet: sunt chirias cu forme perfect legale (contract, impozite platite etc.).
Pot sa-i dau in judecata pentru violarea intimitatii? Am si un catel mic foarte sperios care in momentul in care am ajuns acasa era foarte speriat. Motivul l-am aflat de la proprietar: s-a speriat cand a vazut in casa atatea persoane necunoscute. Cainele e de rasa, cu pedigree, dar sufera de epilepsie. Daca se intampla ceva cu animalul? (este inregistrat si are toate documentele legale)
Multumesc!
Nu e nimic ilegal in actiunea de verificare, ca mod de desfasurare.
Pare abuz in serviciu insa nu stiu daca / nu cred ca merita sa deschideti actiune in instanta pentru asta, nu puteti fi sigur ca veti si avea castig de cauza; calea rapida de ''pedepsire'' raman reclamatiile la primar si la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date Bucuresti.

De ce ati cerut prelungirea vizei doar pentru o luna?
Contractul de inchiriere isi pierde valabilitatea pe 14.07.2013 insa viza de pe buletin se incheia pe 14.06.2013. Acest decalaj a aparut deoarece in anii trecuti m-am prezentat cu aproximativ o saptamana inainte de expirarea vizei, pentru prelungirea acesteia. Mie imi sunt necesare vizele la locul de munca deoarece beneficiez de indemnizatie de chirie si actele trebuiesc trimise la "resurse umane" cat mai din timp. Am cerut doar pentru o luna deoarece atat intentionez sa mai stau si sa nu mai incurc cu alte acte aditionale de prelungire. In luna iulie imi voi achizitiona o locuinta.
Multumesc!
Daca as fi in locul dumneavoastra as verifica intai daca am obtinut viza si daca raspunsul este tot negativ ori as merge la primar ori as suna la numarul de telefon pe care vi l-am pus deja.
Imi pare rau ca ma repet insa altceva ca sa intrati rapid in posesia cartii de identitate nu puteti face, in opinia mea.
Dupa cum am am mai spus, ieri mi s-a facut si control la domiciliu...
Dar dupa mintea mea ingusta deduc urmatoarele: din art.14 alin 8 din OG 97/2005.
reiese ca o carte de identitate NOUA se elibereaza intr-un termen de pana la 45 zile. Insa in cazul meu a este vorba de o "cerere". Conform unor reglementari am gasit ca raspunsul la o "cerere" se da in termen de:
- 10 zile
- 5 zile daca solutia e negativa
- 30 zile, daca necesita lucrari mai complexe cu conditia ca institutia publica respectiva sa notifice (in scris) petitionarul in 10 zile despre necesitatea prelungirea termenului.
In cazul meu au trecut cam 13 zile si n-am primit decat refuzuri verbale.
Credeti ca intr-o plangere administrativa ma pot lega de acest aspect? Mentionez ca nici OG 97/2005 nici alte legi care reglementeaza activitatea evidentei populatiei nu prevad un termen special pentru intervalul de aplicare a autocolantului si returnarea documentelor. Multe servicii locale/judetene folosesc termenul legal pentru solutionarea unei CERERI.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Viza de flotant alegeri 2012 mediul rural M69 M69 Salut.Vă rog să mă îmi daţi un sfat cât mai avizat în legătură cu următoarea situaţie. Voi participa la alegerile locale din vară pentru primări ... (vezi toată discuția)
La 87 de ani fără discernamânt, viză de flotant expirată Dapix Dapix Persoană de 87 de ani fără discernamânt, cu viza de flotant expirată. Vă rog frumos, cum trebuie procedat cu serviciul EVIDENȚA POPULAȚIEI, care ... (vezi toată discuția)
Intrebare obtinere pasaport arra171 arra171 Buna ziua. Sunt cetatean al R.Moldova si al Romaniei, iar de curand, am depus actele pentru obtinerea buletinului de identitate (avand resedinta in Romania). ... (vezi toată discuția)