avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum as putea sa plec la munca in strãinãtate având ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum as putea sa plec la munca in strãinãtate având un copil minor, fiind divorțatã de 3 luni

Buna ziua , am si eu câteva întrebări , am divorțează in luna Martie 2013 si am custodia comuna asupra unei fetiței de 3 ani si jumătate iar in prezent nu am un job. Am insa posibilitatea de a pleca in Italia cu un contract de secretara intr-un studio juridic , întrebarea mea este ce demersuri ar trebui sa fac pentru a putea pleca având in vedere ca fostul soț nu este deacord dar nici nu este in posibilitatea de a plăti pensia alimentara stabilită in conventia de la notar. Am vre-o posibilitate sa pot pleca? Bineinteles având grije ca tatăl sa vadă fata in limita posibilitatilor??? Va multumesc
Oare mamele aleg sa nu-si lase copiii in grija tatilor si sa paraseasca teritoriul Romaniei, numai cu scopul de a sicana fostii parteneri? Ma indoiesc, deoarece motivele pot fi de cu totul alta natura.
Imi permit sa citez un domn Jud, care a explicat ca, odata ajunsi sa cautam raspuns in justitie, nu vom gasi decat o hotarare care il va multumi pe unul si va nemultumi pe celalalt. Asta deoarece Justitia transeaza, nu mediaza.
Nu este nimic ilegal/anormal/contra firii umane in faptul ca unele mame,gasindu-si un loc de munca in afara Romaniei, isi doreasc sa plece cu tot cu copii. La nastere nu semnam un contract in care se stipuleaza faptul ca ne putem creste si ingriji copiii doar daca vom locui in Romania. Acest lucru nu este conditionat, din cate imi amintesc..
Eventual, daca dorim sa ne mutam dintr-un oras in altul, pe teritoriul Ro, se vor ivi aprox aceleasi probleme. Cu toate ca legatura dintre copil si tata nu va fi taiata, cu mijloacele din ziua de azi putand fi in contact zilnic. Plus ca vacantele le pot petrece impreuna. Si da, intr-o lume civilizata, daca tatal are concediu in afara vacantei scolare, poate chiar sa profite si sa petreaca un concediu frumos in noua tara unde rezida copilul. Sunt sigura ca mama nu l-ar da afara in suturi, refuzandu-i accesul la copil si cazare, avand in vedere ca acel tata a dat dovada de suficienta maturitate si intelepciune alegand sa nu taie aripile copilului.(asta in cazul in care copilul doreste sa plece cu mama).
Avem dreptul sa traim asa cum alegem s-o facem, avem dreptul la propria viata, acest drept nu este anulat odata cu aducerea pe lume a copilului.
Iar despre sacrificiul suprem, in care renuntam la propriile aspiratii, la propria viata, la posibilitatea de a-i oferi copilului un trai mai bun,chiar si cu pretul plecarii din tara, consider ca nu este cel mai bun exemplu de viata ce-l dam copiilor nostri: ii invatam de mici ca, odata ajunsi parinti, este un fel de "game over"(in cazul in care familia intemeiata se va destrama). Deoarece asta vor vedea si vor intelege privind la modul in care se desfasoara viata noastra.
.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
ralu_k79, utilizator
un punct de vedere foarte ciudat, Avlil... eu am divortat in 2010, cand legea dadea drepturi doar mamei. dar cand fostul sot a vazut ca vreau sa-mi refac viata, a cerut tutela comuna doar pentru a-mi pune piedici. de ce nu a cerut-o mai repede, inainte sa apara un alt barbat in viata mea??? legea nu tine cont de intentiile rautacioase ale unora.

perfect de acord cu tine, Raluka. tatal are dreptul sa faca ce vrea cu viata lui si sa traiasca in orice tara din lumea asta, in schimb mama nu...
iti doresc sa gasesti o solutie sa poti lua decizii libere.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Este absurda legea atata timp cat instantele considera ca schimbarea domiciliului minorului necesita de fiecare data un alt proces.
Din pacate, in prezent asa se considera de catre instante din cate am observat desi nu imi pare ca aceasta sa fi fost intentia legiuitorului.

Stabilirea domiciliului minorului la mama nu inseamna in mod logic si necesitatea de a se deschide de fiecare data proces deoarece sunt parinti care se tot muta datorita serviciului, etc.
Sa se judece aproape toata viata este de-a dreptul halucinant si este o problema care poate afecta si copilul care va tot fi ascultat de diferite instante.

Inca nu a efectuat nimeni studii de specialitate juridica pe aceasta tema si inca nu s-a elaborat o solutie doctrinara.Este insa foarte mult de lucru si nu cred ca se va grabi nimeni sa faca asa ceva in mod laborios.
Este posibil ca in viitor sa intervina CSM in acest sens.

Referitor la plecarea in strainatate, situatia vis a vis de acordul tatalui se va remedia odata cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
Adica se va ajunge la situatia in care un parinte se afla astazi atunci cand se muta cu copilul in alta localitate din Romania.Atunci nu va mai fi necesar acordul tatalui dar ramane problema cu stabilirea domiciliului minorului daca nu se va rezolva pana atunci sub aspect jurisprudential.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
interesanta ideea cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen. dar ce se intampla atunci cand mutarea se face intr/o tara ce nu apartine Schengen?
Multumesc, doresc asemenea tuturor mamelor aflate in situatii similare. Dar, din pacate, solutia mult asteptata o va da Instanta, deoarece rezolvarea pe cale amiabila este de domeniul imposibilului...
Voi posta decizia/deciziile Instantei de indata ce voi avea un raspuns.
In legatura cu Schengen, poate ca au o sansa de a evita interminabilele procese doar mamele care vor alege tarile ce fac parte strict din acest spatiu; cele ce-si doresc sau trb sa mearga intr-o tara din afara spatiului S, cred eu, vor avea nevoie de Hotararea Instantei pt a putea lua copilul.
Iar apoi, probabil, se vor cere cateva modificari, deoarece poate fi interpretat ca avand caracter discriminatoriu. In Norvegia poti pleca, dar nu este valabil si pt...Serbia.
Succes

Alte discuții în legătură

Plecare definitiva din tara cu un copil minor rurum rurum Buna tuturor, Intrucat doresc sa imi gasesc un job in afara (in principiu Bruxelles), si fac multe demersuri in aceasta directie, care cel mai probabil se vor ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot castiga copilul in urma divortului,eu stand in strainatate necelena necelena buna ziua, sunt necelena si am o mare problema.anul trecut am hotarat sa divortam la inceput pe cale amiabila de comun acord,dar acum sotul nu mai vrea asa pt ... (vezi toată discuția)
Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)