avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum as putea sa plec la munca in strãinãtate având ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum as putea sa plec la munca in strãinãtate având un copil minor, fiind divorțatã de 3 luni

Buna ziua , am si eu câteva întrebări , am divorțează in luna Martie 2013 si am custodia comuna asupra unei fetiței de 3 ani si jumătate iar in prezent nu am un job. Am insa posibilitatea de a pleca in Italia cu un contract de secretara intr-un studio juridic , întrebarea mea este ce demersuri ar trebui sa fac pentru a putea pleca având in vedere ca fostul soț nu este deacord dar nici nu este in posibilitatea de a plăti pensia alimentara stabilită in conventia de la notar. Am vre-o posibilitate sa pot pleca? Bineinteles având grije ca tatăl sa vadă fata in limita posibilitatilor??? Va multumesc
Si daca mama s-ar muta de la Bucuresti la Arad, tot ar avea nevoie de acordul instantei daca prin mutarea ei cu copilul, impiedica exercitarea autoritatii parintesti ca catre celalalt parinte.
Schimbarea locuintei copilului Art. 497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este absurda legea atata timp cat instantele considera ca schimbarea domiciliului minorului necesita de fiecare data un alt proces.

simt nevoia sa fac din nou aceasta subliniere: nu instantele considera necesar ci parintii care nu se pot intelege. Instantele cred ca ar fi foarte fericite sa aibe mai putine cauze de judecat.

Dar daca de ex .tatal nu are domiciliul in Ro... are contract de munca pe 5 ani in afara tarii si vine in Ro cand doreste ? E corect sa fie nevoie de acordul lui pt ca mama sa isi poata schimba si ea domicilul stabilit prin hotarare , implicit al minorului , in afara tarii ? Pana la urma , tatal nu sta aici ; vine cand ia concediu , cand doreste si nu neaparat in functie de programul de vizita ... Nu e oare un abuz privind dreptul la circulatie si la viata , pana la urma , al mamei ?poate fi instanta considerata partinitoare cu tatal ? Acesta poate foarte bine sa se deplaseze sa aiba legaturi cu copilul si in Italia sau Franta ....
Sunt perfect de acord cu dvs, Willie, asa este.
Insa instantele romanesti, chiar daca au la dispozitie posibilitatea de a da o hotarare "daca exista motive temeinice" - normal, ca la noi, la nimeni, nu s-au definit motivele temeinice - dau hotarari "Copy paste" dupa exemplul unei vedete in viata.
Va spun asta intrucat , de multe ori, in hotarare apare chiar alt nume, alta data de nastere...
Absurdul merge pana acolo ca se da autoritate parinteasca comuna, cu urmarile de rigoare, chiar si unui detinut in strainatate pentru mai multi ani sau unui tata, divortat de 10 ani, care traieste in Asia de 14 ani, iar mama si copilul adolescent sunt rezidenti in Germania de ani buni!
Fata de aceste cazuri, a acorda drept de vizita cu ridicare a minorului bilunar, unui tata rezident in strainatate, care vine de 2 ori/an in tara (dovedit, declarat chiar de dansul) si pe care copilul nu-l chiar cunoaste, cu dreptul de a-l duce la locatia din Romania aleasa de el in acel moment sau a stabili program de vizita zilnic la pranz, in orele de somn ale copilului foarte mic, normal, cu ridicarea minorului - sunt floare la ureche.

Willie, raspunsul la intrebarea dvs. va fi: Dvs. aveti dreptul la libera circulatie, nimeni nu va opreste. Copilul insa are 2 parinti si indiferent de situatia concreta, ei trebuie sa se inteleaga.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2013
Martonze, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare definitiva din tara cu un copil minor rurum rurum Buna tuturor, Intrucat doresc sa imi gasesc un job in afara (in principiu Bruxelles), si fac multe demersuri in aceasta directie, care cel mai probabil se vor ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot castiga copilul in urma divortului,eu stand in strainatate necelena necelena buna ziua, sunt necelena si am o mare problema.anul trecut am hotarat sa divortam la inceput pe cale amiabila de comun acord,dar acum sotul nu mai vrea asa pt ... (vezi toată discuția)
Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)