Buna ziua,
Incerc sa ma lamuresc cu o situatie penibila(din punctul meu de vedere),ieri veneam din Bucuresti spre localitatea bunicilor mei din Arges,intr-unul din sate o masina marca Dacia Logan (rosu) avea aparat radar,mentionez ca aveam 80 si ceva km/h,circul cu detectorul radar in bord,iar acesta a semnalat prezenta radarului in 200m,cand franasem deja,deci viteza scazuse ! Mi-am dat seama ca am fost "prins" de radar si am mers mai departe asteptand echipajul din fata sa ma opreasca,lucru care s-a si intamplat ! Acum urmeaza marea problema: domnul agent de politie mi-a comunicat ca aveam 104km/h !!!! extraordinar de neadevarat ! Ma scuz fata de domnul in cauza si ii cer sa se legitimeze ptr a sti cine m-a oprit,acesta refuza sa-mi prezinte vreun document spunand: "nu vezi ma ce haine port",ii spun ca nu sunt de ajuns hainele si as dori sa vad avizul de control(metrologic) al aparatului radar prin care sa se specifice ca aparatul e conform cu normele tehnice,in prima faza refuza,apoi revine cu o foaie A4,xerox,neclara(nu se intelegea ce scrie si nici numaraul masinii),precizand ca acela e atestatul,ii cer ordinul de serviciu prin care sa demonstreze ca are misiunea de a efactua opriri radar in zona respectiva,primesc din nou un mare refuz ! Incerc sa ma lamuresc si il intreb daca are dovada video ca masina mea circula cu viteza aceea acolo,avand masina si in fata si in spate in momentul respectiv,imi raspunde ca nu are dovada video ptr ca masina lor nu e dotata cu "asemenea tehnologie" ! Imi vorbeste foare tare,la pertu avand momente cand tipa ,ma ameninta ca imi ia permisul pe 3 luni + 1 luna "de la mine ca sa mai mergi tare data viitoare",imi face PV pe care imi trece amenda de 1150ron cu mentiunea verbala "sa ai bani de benzina data viitoare" si suspendarea permisului pe 3luni(cred) neprecizand lucrul asta ! Vreau sa trec la obiectii faptul ca a refuzat sa se prezinte si ca nu are atestat metrologic ptr radar,refuza sa specifice lucrurile astea iar eu la randul meu refuz semnarea PV ! Opreste un martor care semneaza,imi spune sa vin in 5 zile sa predau permisul si pleaca,lasandu-ma la fel de nedumerit in mijlocul strazii !
Acum o sa astept primirea "amenzii" prin posta,presupun,ce as putea face in cazul de fata ? Mentionez ca nu m-am mai lovit de asa ceva pana in prezent,sunt dispus sa platesc ptr greseala de a merge peste viteza legala,dar nu cum "umfla" domnii politisti cu 104km/h cand eu aveam sub 90km/h ! Aroganta desavarsita a domnului agent mi-a dat foarte mult de gandit si ptr comportamentul lui am ales sa va cer anumite sfaturi,e bine sa contest in instanta PV ? Ce pasi trebuie sa urmez ptr a face lucrul acesta ?
In speranta ca nu v-am plictisit cu textul meu si ca ma veti ajuta va multumesc anticipat !
de ce 60 si nu 40? sau 49?
unii conducatori auto nu isi cunosc in primul rand obligatiile si apoi drepturile.
obligatia de a respecta regulile de circulatie, in cazul de fata limita de viteza in localitate, apoi dreptul de a contesta in instanta procesul verbal de constatare a contraventiei. bineinteles, conducatorul auto are si dreptul de a refuza sa semneze procesul verbal dar la ce ii foloseste? ce sr castiga prin nesemnarea procesului verbal? nimic! doar cateva zile pana la sosirea procesului verbal prin posta.
semnarea procesului verbal presupune "luarea la cunostinta" si nu recunoasterea savarsirii contraventiei.
oug195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronuntarii rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
politistul este obligat sa se legitimeze si apoi sa solicite conducatorului auto documentele prevazute de lege.
Art.35. - (1) Participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice ori private.
(2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.
nu scrie nicaieri ca politistul este obligat ca la cererea conducatorului auto sa prezinte documente privind verificarea metrologica a radarului, ordinul de serviciu, inregistrarea video, actul de proprietate al masinii de politie sau alte documente asemanatoare.
aceste documente se prezinta in instanta in cazul in care sunt solicitate in urma contestarii procesului verbal de contraventie.
daca agentul constatator face pe smecherul se poate depune o plangere privind modul de comportare al acestuia la unitatea de politie de care apartine.
politistii, prin statutul lor, se afla in slujba cetatenilor si au obligatia sa respecte anumite proceduri de conduita in legatura cu cetatenii.
daca va considerati nedreptatir avesti dreptul sa contestati procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare.
Concret,as avea sanse sa castig impotriva lor sau e pierdere de timp,implicit de bani ???
Ce ma deranjeaza enorm e ca mi s-a facut o nedreptate,iar despre radarul montat pe Dacia Logan culoare rosie AG-09-UAM lumea spune(si demonstreaza intr-un video postat pe youtube) cum ca operatorul foloseste metoda "veioza" ptr a face targetul la amenzi ! De aici si numarul mare de plangeri,dar vad ca fara folos ! Greu sa te lupti cu institutiile statului se pare,mai ales cand superiorii lor stiu si acopera metodele neortodoxe folosite,iar ca sa demonstrezi asta in instanta mi se pare aproape imposibil !
(...)circul cu detectorul radar in bord,iar acesta a semnalat prezenta radarului in 200m(...)
lumea spune(...) cum ca operatorul foloseste metoda "veioza"(...)
gura lumii este "sloboda". faptul ca circulati cu detector radar dovedeste ca bagati "talpa" la greu bazandu-va pe piuitul detectorului . nu aveti de unde cunoaste viteza reala decat in conditiile in care veti depune plangere impotriva procesului verbal avand astfel posibilitatea sa constatati din consultarea plansei foto despre viteza avuta la momentul respectiv. aveti tot dreptul sa depuneti sa depuneti contestatie.
metoda "veioza"! :happy: povesti urbane! puteti sa puneti un link la video-ul respectiv?
:) Linkul : [ link extern ] :).
Daca inca mai ai chef de citit vezi si aici : [ link extern ] /
Sunt sigur ca nu esti strain de procedeele "neortodoxe" folosite de oamenii legii,doar ca iti place sa animi discutia,eu am cerut o parere,app: in 8ani de utilizare aproape zilnica a masinii asta e prima amenda de viteza.. :) deci poate nu dau chiar asa "talpa".. :)
am vizionat video-ul de pe youtube si drept sa spun nu am inteles absolut nimic. la fel, am citit comentariul de pe softpedia. acelasi lucru. din pacate. poate sunt prea obosit sau poate nu ma duce mintea!:):(
personal, am renuntat la detectorul radar de cand au bagat radarele alea mai destepte pe mcv-uri. il foloseam ca referinta cand eram prin localitati. stiu ca este frustrant sa ai limita de 50 si sa mergi macar cu 70-80 dar asta-i legea. acum am un gps care ma scoate din minti cand incepe cu "ati depasit viteza", "ati depasit viteza", "ati depasit viteza" si o las mai moale. asa cum am spus si mai sus, daca considerati ca ati fost nedreptatit si nu aveati viteza respectiva aveti tot dreptul sa depuneti contestatie.
nu am avut cunostinta despre "veioze" pana acum :) cu toate ca am permis de peste 20 de ani si consider ca am destula experienta. se pare ca m-am inselat.:) in fiecare zi afli cate ceva nou. poate fac parte din categoria persoanelor care sunt de parere ca politia este o institutie care nu se ocupa cu nimicuri. ca in politie sunt si persoane care fac magarii sau nu respecta cetateanul tot ce este posibil. nu exista padure fara uscaturi.
si eu am facut 2 contestatii impotriva politiei atunci cand m-am considerat nevinovat.
dreptul la contestatie este garantat de oug 195/2002.