Buna ziua, am o pb mai veche... asta inseamna de cam 10 ani #-o, in apartamentul in care locuieste tatal meu au fost schimbate conductele principale de agent termic care erau de fier.cu unele din pexal (prin2003).apartamentul are 3 camere,fiind un bloc vechi de prin 1971.in 2 din camere treceau conductele principale (tur-retur)care mergeau la vecinii de deasupra(ap aflandu-se la etajul 1/4).vecina de la parter si-a facut anumite modificari in apartament,insemnand spart peretele unei camere pentru a iesi intr-un balcon construit de ea,si atunci a mutat si fereastra pe peretele balconului pe care si l-a inchis.devenind astfel o camera mai mare.atunci a taiat si teava de caldura.finnd o camera in care nu prea statea nimeni, tatal meu nu a realizat lipsa agentului termic, sau a pus pe seama infundarii sau neaerisirii caloriferului respectiv(fiind vechi si de fonta).vecinii de la etajele superioare si-au tras teava pexal (exact atunci cand asociatia a schimbat teviile)din camera alaturata.mufandu-se la caloriferul de acolo.tatal meu abia atunci vorbind cu unii din ve ni intamplator si-a dat seama ca de fapt pb nu era de la calorifer.vecina de la etajul de jos vanduse de ceva vreme apartamentul iar noii proprietari se lamentau ca pe ei nu -i intereseaza nu fac ei schimbari.asa ca tata de ceva timp ..a stat fara agent termic in camera respectiva,deci teoretic trebuia sa plateasca mai putin cu un calorifer la caldura..nu?se mai poate face ceva...?ma gandesc ca macar sa ii scada din ce are acum de platit ... .oare se poate?
Multumesc pentru raspuns , teoretic si eu cred ca asta ar fi procedura. problema este ca cei care au facut modificarea, au vandut apartamentul,acum 10-13 ani(nu imi amintesc exact)oare nu v-or zice actuali vecini ca ei asa au luat apartamentul si ca nu pot fi trasi la raspundere??cat despre probat acest lucru...(cum ca a fost coloana principala taiata)cam cum as putea aduce vre-o dovada?poate se duc si o sudeaza la loc etc etc,..
scz intreb si eu nu vreau sa fiu "gigi contra"...dar ma gandesc ca ar fi posibil...
cineva imi spunea ca se prescrie datoria daca au trecut mai mult de 3 ani.(adica nu se poate recalcula decat pe ultimi 3 ani,asa sa fie ...oare??
Dvs. faceti sesizarea in conditiile aratate si o sa vedeti ce se intampla. Pana la urma nu conteaza cine si cand a facut aceste modificari ( legislatia spune ca orice modificare a instalatiilor de tot felul, cat si altele) se vor face cu aprobarea as. prop.
Apoi, sa stiti ca in RO, blocurile sunt cam ”standardizate”, asa ca daca vine cineva sa constate o modificare si este de buna credinta, o va gasi cu siguranta. Mai mult, este posibil ca la as. prop. sa gasiti Cartea tehnica a cladirii. In acesta documentatie se gasesc toate informatiile de care cineva ar avea nevoie, inclusiv schitele instalatiilor de utilitati, iar daca se fac modificari ale acestora, teoretic ar trebui sa fie modificate si schitele...
In fine, cu privire la recalculare, de-ar face-o doar pe ultimii 3 ani si tot este ceva - in conditiile aratate de dvs. la inceput!
Situaţia poate fi reclamată şi la primărie unde există un departament (serviciu) care răspunde de problemele asociaţiilor de proprietari. Apoi dacă vreţi să-l ajutaţi pe tatăl dvs. încercaţi să-i plătiţi restanţele - toate !!! - la asociaţie. Astfel, va putea solicita în legitimitate ajutorul de încălzire. Si nu în ultimul rând, faceţi reclamaţia către furnizorul de agent termic ! Ar fi bine să vă grăbiţi, până la toamnă nu mai este mult !