avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract bancar vandut de 2 ori
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract bancar vandut de 2 ori

Buna ziua,

Sa va descriu pe scurt problema: in 2006 am luat un credit bancar de nevoi personale, fara ipoteca, de la o banca. Am achitat ratele pana in ianuarie 2011 cand mi-am pierdut locul de munca si nu am mai putut achita nici o rata. Cateva luni mai tarziu am obtinut o suma mai mare de bani si am sunat la banca pentru a lichida tot creditul, insa mi s-a spus ca nu mai am nimic de plata deoarece creditul a fost vandut catre o sociertate de asigurari. Alte informatii nu mi s-au putut oferi, cu toate ca am cerut un numar de telefon de la asig, sau o adresa fizica sau de email, sau un site.

Am sunat asig si ei mi-au spus ca nu se ocupa cu cumpararea creditelor neperformante, asa ca am asteptat sa primesc acasa o scrisoare ceva prin care sa fiu instiintat cui trebuie sa ii achit restul de plata (circa 2500 lei). Nu am primit absolut nimic pana acum cateva luni si, in acest timp, evident ca acei bani i-am folosit pentru a achita restantele la alte credite pe care le am.

Acum cateva luni am primit un telefon de la o firma de recuperare prin care imi spuneau ca lor trebuie sa le dau banii de la contractul cu banca, cedat catre asigurari. De fapt, contractul nu a fost vandut catre asigurari, ci acel contract era asigurat pt neplata si Bank a incasat asigurarea. Inca de la prima scrisoare am inceput sa fiu agasat de EOS prin primirea unor scrisori cu insemne mari pe plic care denotau faptul ca datorez bani cuiva, prin vizite la domiciliu din partea unor asa zisi "agenti de executare silita" de-ai lor samd. Stiu ca ce fac ei contravine codului bunelor practici al AMCC, si m-am certat tare cu ei la telefon din acest motiv. Le-am trimis o cerere prin care solicitam ca singura forma de corespondenta pe care o accept este prin email si se pare ca pana acum s-au conformat.

Am primit un email prin care eram instiintat ca dosarul se va trimite biroului executoresc pt inceperea executarii silite si asta m-a facut sa scriu aici si sa adresez cateva intrebari consultantilor, care intr-adevar s-au intalnit cu astfel de situatii:

1. In contractul semnat cu Bank am consimtit ca se poate ceda contractul unei alte societati, dar nu am consimtit ca si cealalta societate sa poata ceda contractul mai departe la randul ei. Este legala aceasta cedare de la Bank catre asig, si apoi de la asig catre recuoperare?
2. Suma de plata care mi s-a comunicat ca este restanta este mai mare decat cea rezultata din calculele mele. Nu au mentionat ca au adaugat dobanzi sau penalitati. Pentru inceperea executarii silite nu trebuie sa confirm cumva si eu ca suma este corecta?
3. Se poate incepe executarea silita doar in baza contractului de credit?
4. La ce ma pot astepta daca incepe executarea silita? Nu am nimic pe numele meu si de 4 luni nici nu lucrez nicaieri.
5. In ianuarie 2014 se fac 3 ani de la ultima plata aferenta acestui credit. Daca ei nu incep executarea silita in acest interval, ma mai pot executa silit ulterior, daca eu nu le fac nici o plata si daca nu semnez nimic?

In speranta unui raspuns din partea unui consultant,
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 00:59, 7 Iulie 2013
Creanta cred totusi ca a fost cesionata, din cauza ca la sfarsitul unei scrisori primite de la firma de recuperare scrie asa:
"asig ..... a cesionat creanta pe care o are impotriva dvs catre FIRMA DE RECUPERARE SRL, acesta din urma actionanad in nume propriu dar pe seama FIRMA DE RECUPERARE CU SEDIUL IN ALTA TARA. Cesiunea a fost inregistrata la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare sub nr ......

Am verificat si intr-adevar, exista inregistrarea la Arhiva. In acest caz este totusi posibil sa pot achita la Omniasig? Este o varianta pe care as prefera-o.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
Nu, trebuie sa platiti doar la firma de recuperari. Atentie, le spuneti clar ca ei au cesionat de la asigurari, deci au doar suma platita de asigurari catre banca, fara nicio dobanda. Cel mult dobanda legala va pot cere,
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
Banuiesc ca atis cris repede si in loc de "Nu, trebuie sa platiti doar la firma de recuperare." ati scris "Nu, trebuie sa platiti doar la firma de asigurari."

Am inteles si va multumesc mult pentru sfaturi.
Exact. Asta vroiam sa spun.
Merci de intelegere!
Am o intrebare pe acest subiect: daca un credit este cedat sub forma de "cesiune" conform art. 85 si urm., Titlul VI, Capitolul IV din Legea nr. 99/1999, acest lucru dandu-i firmei de recuperare, prin iesirea de sub obladuirea directa a BNR, dreptul la dobanzi si taxe de administrare proprii (uneori absurde), intrebarea mea este:

Creanta fiind vanduta libera de obligatiile contractuale ale Bancii fata de Client (asa este?) atunci cum se mai poate folosi firma de recuperare de acelasi Contract pentru inceperea procedurilor de Executare? Nu este putin absurd ca un contract sa fie "spalat" de anumite clauze, iar altele sa ramana in vigoare ?

Multumesc.

PS - fiind o lege data pentru accelerarea reformei, nu se refera aceasta lege in primul rand agentilor economici ci nu persoanelor particulare cu credite la Banca?

Alte discuții în legătură

Recuperare creante lorenzo29 lorenzo29 am avut un credit la banca,am ramas fara loc de munca si nu am mai putu plati ratele,mai aveam in total de platit 3500 lei ,la un moment dat banca m-a somat sa ... (vezi toată discuția)
Restante rate banca rosiorilor rosiorilor In timp ce eram angajat am contractat un credit de nevoi personale. Am fost disponibilizat, am anuntat banca despre acest fapt , intand in somaj am solicitat ... (vezi toată discuția)
Creanta cedata unei firme de recuperare relyrely2010 relyrely2010 Buna seara, Am mare nevoie de sfatul dumneavoastra.Sotul meu a facut un imprumut in martie 2008 in valoare 5000 lei fara stirea mea la o banca ... (vezi toată discuția)