Buna ziua. Am si eu o intrebare daca puteti sa ma ajutati cat mai repede cu un raspuns sigur si corect.Traim in Belgia in relatie de concubilitate impreuna cu tatal fetitei mele. In vacanta vrem sa trimitem acasa in Romania, am fost la Ambasada Romanie din Belgia ca sa facem procura fiindca nu putem sa insotim pe ea. Ea pleaca cu avion impreuna cu sora mea, care vine dupa ea. Plecarea o sa fie luni pe 10.07. La ambasada mi-au spus ca nu avem nevoie de procura sa poate sa paraseasca fica mea Belgia, doar cand se intoarce din Romania. Mentionez ca tatal nu o sa fie prezent la aeroport doar eu. Astazi am auzit prin vorba ca am nevoie de procura si de data asta, acuma nu stiu ce mai cred. Va rog sa-mi da-ti un raspuns cat mai urgent, deoarece imi sta doar doua zile la dispozitie sa facem procura, daca este necesar.Va multumesc.
Cum am promis vin cu un raspuns. E adevarat, nu am facut nici o procura, dar o prietena belgianca m-a sfatuit sa mergem la comunale unde suntem inscrisi si acolo sa facem o declaratie. Luni cand m-am dus dupa sora mea la aeroport m-am interesat acolo si raspunsul a fost ca chiar daca nu avem nevoie de nici o procura trebuie sa facem o declaratie, nume ''autorisation parentale'' ,trebuie sa mergem la comunale. Marti am mers toti trei, tata, mama si sora mea, in rol de insotitor. In cinci minute a fost gata autorizarea, am platit 5 euro. La aeroport nu prea au cerut, doar la o poarta, nu stiu daca se treceau fara, dar noi nu am vrut sa riscam pentru cinci euro si cinci minute.
Buna ziua. Am inca o intrebare, fica mea s-a dus in Romania cu sora mea la vacanta, nu am facut procura , dar ne-a cerut o autorizatie parinteasca, unde tatal a declarat ca e acord sa pleaca fica mea cu sora mea. Asta am facut la communale unde apartinam si ne-a cerut o data fixa, cand se intoarce fica noastre in Belgia? Intrebarea mea este, ca daca tot am facut autorizatia, cand fica mea se intoarce din Romania, noi mai avem nevoie de procura de la Ambasada Romaniei, sau poate sa vine inapoi cu aceasi hartie.Si daca nu e nevoie sa facem procura atunci trebuie tradusa si legalizata actul? Multumesc inainte.
Nu stiu daca inteleg bine asa ca va scriu ce trebuie:
Ca sa iasa cu fetita din Romania sora dvs. va avea nevoie de o declaratie acord data de ambii parinti - si de dvs. si de tata. In plus sora dvs. va trebui sa isi scoata un extras de cazier judiciar de la politie. Declaratia acord si cazierul va trebui sa le prezinte la iesirea din Romania.
Declaratia pe care a dat-o tatal pentru iesirea din Belgia nu este valabila pentru iesirea din Romania.
Declaratia acord o dati fie la consulat ca sa fie redactata in limba romana fie la un notar din Belgia care are apostila de la Haga. In tara sora dvs. va merge cu ea la un notar de-al nostru unde ii va fi tradusa, legalizata si autentificata.
Multumesc, deci trebuie neaparat procura de la ambasada , chiar daca in autorizatie ce am facut la comuna aici in Belgia, ne-a cerut sa spunam data fixa cand vine inapoi fica noastre impreuna cu sora mea? Sau nu prea am inteles, daca sora mea face apostilarea, legalizarea in tara atunci nu trebuie inca o procura.Adica ea trimite inapoi autorizatia, noi mergem la un notar de aici in Belgia, apoi trimitem in Romania?Si acolo apostilare, legalizare?sau poate sa faca ea singura traducera si totul in Romania?