avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acord calatorie minor din strainatate in Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acord calatorie minor din strainatate in Romania

Buna ziua. Am si eu o intrebare daca puteti sa ma ajutati cat mai repede cu un raspuns sigur si corect.Traim in Belgia in relatie de concubilitate impreuna cu tatal fetitei mele. In vacanta vrem sa trimitem acasa in Romania, am fost la Ambasada Romanie din Belgia ca sa facem procura fiindca nu putem sa insotim pe ea. Ea pleaca cu avion impreuna cu sora mea, care vine dupa ea. Plecarea o sa fie luni pe 10.07. La ambasada mi-au spus ca nu avem nevoie de procura sa poate sa paraseasca fica mea Belgia, doar cand se intoarce din Romania. Mentionez ca tatal nu o sa fie prezent la aeroport doar eu. Astazi am auzit prin vorba ca am nevoie de procura si de data asta, acuma nu stiu ce mai cred. Va rog sa-mi da-ti un raspuns cat mai urgent, deoarece imi sta doar doua zile la dispozitie sa facem procura, daca este necesar.Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
fadgyas, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:07, 3 Septembrie 2014
Buna ziua! Eu sunt intr-o situatie asemanatoare cu cea prezentata anterior. Eu, sotul si copilul (10 ani) locuim legal in Spania. Copilul a trecut in clasa a VI-a. De sarbatorile de iarna vreau sa ma duc cu copilul in Romania si e posibil ca sotul sa nu poata merge, din cauza serviciului. Conform celor scrise mai sus, pot prezenta autoritatilor, la iesirea din Romania, acea dovada de la Ministerul Educatiei Spaniol ca fiul meu frecventeaza cursurile scolii spaniole.
Intrebarea este: de ce trebuie acea hartie vizata de Ministerul Educatiei Roman, atat timp cat copilul nu este si nu a fost vreodata inscris la o scoala romaneasca?
Si inca o intrebare: de ce doar Romania detine aceasta lege pentru minori? In restul tarilor europene, copilul nu are nevoie de acceptul celui de-al doilea parinte, atat timp cat calatoreste cu unul din ei, in U.E.
De ce e nevoie ca un document sa fie apostilat, atat timp cat suntem in U.E.? Intreb, deoarece autoritatile spaniole, la convalidarea studiilor mele, mi-au spus ca nu e nevoie, atat timp cat Romania face parte din U.E.
Nu e caz asemanator, dumneavoastra va da sotul declaratie acord ca sa calatoriti cu copilul. Nu intereseaza la frontiera in ce perioada calatoriti sau ca e scolar etc.

Nu cunosc legislatie europeana in privinta calatoriei minorilor; aveti dreptate in privinta unora dintre restrictiile legii romane - de exemplu aceea in care toata familia (mama, tata, copil) are domiciliul in strainatate, se vede asta pe pasapoartele parintelui insotitor si al copilului si totusi este nevoie de declaratie acord pentru iesirea din Romania.

Documentele se apostileaza pentru certificarea autenticitatii lor, tehnologia din ziua de azi este foarte avansata si falsificarea nu mai e o chestie neobisnuita.

Revenind,sotul dvs. va trebui sa dea o declaratie acord de forma asta:
[ link extern ]
O poate da fie la un notar italian (caz in care trebuie apostilata si apoi tradusa si legalizata la un notar roman) fie la unul din consulatele Romaniei din Spania.
Ares-3 a scris:

Justitiarul, n-o intreaba nimeni la intoarcerea in tara ''de unde are copilul'', ce naiba... s-a scris asta pe forum de zeci de ori! Nu poate avea nicio neplacere. Si nici nu e de speriat daca pun intrebari gen De ce nu aveti acelasi nume etc. Sunt verificari normale.

fadgyas, nu va mai faceti griji. Matusa poate sa plece si singura cu fetita, daca le insotiti la aeroport cu atat mai bine.

Imi pare rau dar eu pricepusem la vremea respectiva ca minora provine din mama romanca si tata de alta cetatenie-belgiana- de aici concluzionam necesitatea declaratiei tatalui, intrucat trecea granita un copil a carui tata era de cetatenie belgiana, deci si copilul se presupune ca este belgian. Dar daca nu am inteles bine nici o problema, ma retrag din discutie cu scuzele de rigoare.

Utilizatoarea este de nationalitate maghiara si s-a exprimat putin mai confuz :)
Intr-adevar n-a precizat nationalitatea tatalui insa a scris
Vin cu probleme serioase , daca puteti sa ma ajutati cu raspunsuri. In urma de doi ani, am venit in strainatate: concubilul, eu si fica noastre comuna.

Nu-i suparare :coffee:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma! acord calatorie minor carmenvioleta80 carmenvioleta80 Buna ziua !numele meu este Carmen si va scriu din Italia.Am o fetita de 15 ani care mi-a fost data in custodie in urma divortului si sta cu mine in Italia.Ii ... (vezi toată discuția)
Trecerea la punctul de frontiera. wisdom wisdom [b]Surioara mea are un copil, cu baiatul cu care locuieste de aproximativ 4 ani si locuieste intr-o tara europeana. Ea doreste sa revina in tara, cu copilul, ... (vezi toată discuția)
Procura pasaport si insotire minori fara apostila Elena_95 Elena_95 Am o mare problema: sunt in tara de 2 luni impreuna cu surorile mele minore. Mama este in Italia. Eu si surorile mele trebuie sa ne intoarcem in Italia pentru ... (vezi toată discuția)