avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vz-cu cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vz-cu cu uzufruct

Buna ziua, am cumparat o casa de la parintii viitoarei sotii cu contract de vz-cu cu uzufruct in cote parti egale (eu cu prietena). Ulterior am aflat ca partea ei ar putea fi atacata de fratii ei, conf. art 845 c.civ. Asta inseamna ca partea mea nu poate sa mi-o atace nimeni, nu ?
Acum, noi suntem necasatoriti, si vreau sa-i vand cota parte a mea tot ei, cu contract de vz cu.
Intrebare: partea care eu io vand ei, poate fratii ei sa io mai atace ? Sau ii ataca doar partea care a cumparato ea de la parintii ei ?

Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: GAGIU1982 , utilizator 13:37, 13 Martie 2009
Peste 20 de ani multe se mai pot schimba,poate sotul va fi obligat sa-i plateasca pensie sotiei in caz de divort,sau cum se numeste la cei "civilizati"...Nu va suparati pe mine,dar sunteti tare simpatic si m-ati binedispus.Sa aveti noroc in toate!
:slap:He he... 20 de ani? Eu am o vorbă: ori te însori, ori ba, după 10 ani tot rău îţi pare. =D>

Da, bunurile rămîn ale celui care le-a dobîndit. Chiar dacă ulterior se va schimba legea. Asta deoarece legea nu poate retroactiva. Cel puţin, aşa grăieşte Constituţia.

În schimb, legea aplicabilă divorţului va fi cea de atunci. Da' să nu ne gîndim aşa departe. Se pot întîmpla lucruri mai grele ca un divorţ.

De exemplu, căsătoria. :slap:

Va multumesc d-le themis.
Dar, daca actul acela ramane la fel (cote parti egale), si noi impreuna (casatoriti) vom construi o casa noua in acea curte, la moartea parintilor ei am inteles ca vin fratii ei la drept. Bun, dar cum se va calcula dreptul lor atunci cand eu cu ea am mai construit o casa acolo cu acte pe numele nostru (autorizatie, etc) ? Cred ca daca-si vor castiga dreptul, o va pune pe sora lor sa-i despagubeasca cu o suma de bani, nu ? Adica nu le va da acel judecator din cota parte, pamantul de sub casa pe care am construito eu cu ea, nu ?
Probabil se va evalua casa parintilor cu terenu la valoarea de atunci si se va calcula cota parte a prietenei, nu ? A mea ramane neatinsa.
Am inteles corect ?

Va multumesc !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacarea unui act de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, vreau sa stiu, daca am incheiat un contract de vz-cu cu uzufruct cu niste straini pe o casa, mai poate copii acestora sa-mi atace mie actul? ... (vezi toată discuția)
Revanzarea unei proprietati dobandite cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am cumparat o casa impreuna cu prietena mea de la parintii ei. Acestia traiesc. Actul este vz-cu cu uzufruct. Am inteles ca partea ei poate fi ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu un contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Am cumparat cu prietena mea o casa de la parintii ei cu contract de vz-cu cu uzufruct (cote parti egale). Ea mai are un frate bun si 2 surori de tata (facute ... (vezi toată discuția)