In data de 8 iulie 2013 am fost instiintata de catre angajator ca postul meu va fi restructurat din motive economice.
In momentul in care am fost anuntata am refuzat sa semnez orice hartie deoarece consider ca sunt discriminata si ca se face un abuz.
Ocupam functia de Sef de Atelier pe una din sectiile din fabrica, in afara de mine mai sunt 2 Sefi de Ateliere. Eu sunt mama unui baietel de 4 ani pe care il cresc singura fiind necasatorita si copilul imi este incredintat. Lucram in aceasta societate de 8 ani de zile, si pe acest post de 2 ani si 4 luni. Ceilalti colegi sunt mai noi decat mine dar cu vechime pe postul de sef de Atelier mai mare.
Cum se poate ca dintre toti din fabrica numai postul meu poate fi disponibilizat, fara sa se tina cont de situatia familiala si de fidelitatea mea fata de firma , de atatia ani in care lucram cate 12 ore pe zi si eram platita doar 8 ore, nu mai zic de imprumuturi la banci. Nu mi-au oferit niciun alt post in firma, pentru ca zic ei ca nu ar fi disponibil. Dar am colegi care nu au calificarea necesara, nu se descurca, nu-si gasesc locul , dar sunt in continuare pastrati. Din alte surse stiu ca se doreste sa fiu inlocuita de altcineva, cunostinta sefului meu direct.
Am fost anuntata ca voi intra in somaj dupa perioada de preaviz de 20 zile calendaristice in care nu mai trebuie sa merg la servici, dar voi fi platita, timp in care sa-mi pot cauta alt job, de parca poti gasi asa in cateva zile.
In anii anteriori cand directorul vroia sa scape de cineva facea cum mi-a facut mie, ca apoi sa-i puna in fata situatia cu cat ar lua somaj si ca daca ar cadea de acord ar putea primi salarii compensatorii 1- 3 despagubire , dar nu va mai primi somaj. Astfel postul ramanea disponibil si el putea angaja pe altcineva sa aiba aceleasi activitati doar ca schimba denumirea postului.
Eu astazi m-am simtit rau din cauza supararii, mi-am starnit niste probleme de sanatate mai vechi si am intrat in concediu medical.
Inainte cu cateva luni mi-au fabricat 2 referate (unul in luna aprilie si unul in luna mai), in unul din ele m-au acuzat ca m-am uitat urat la un delegat venit in vizita si ca m-am comportat necorespunzator. Cred ca au vrut sa scape de mine disciplinar , dar probabil nu au gasit solutia pana la capat si au considerat ca mai bine ma disponibilizeaza.
Ce pot face eu acum? I-am spus ca voi consulta un avocat care sa ma ajute sa ma lamuresc cat de legal este ce face. Eu stiu si alti fost colegi care au trebuit sa renunte deoarece legea este permisiva in astfel de situatii si lasa loc la tot felul de portite pentru angajator. Am vreo sansa sa castig daca dau firma in judecata?
Este legal ce au facut?Ar fi mai multe de spus dar nu stiu exact ce ar trebui punctat. Puteti sa ma intrebati daca este nevoie de mai multe informatii.
In tot acest timp cat am lucrat pe acest post am fost mereu hartuita, amenintata mereu ca ma da afara. Am avut probleme de sanatate cu copilul cand m-am intors din CIC si am stat cu copilul in spital 10 zile cu pneumonie, timp in care ma suna si de 4 ori pe zi sa ma cer acasa si sa ma intorc la servici, etc. Dupa cateva luni am facut eu pneumonie din cauza conditiilor de munca (era iarna si nu functiona sistemul de incalzire) si am avut medical cam 2 saptamani. Dupa aceste medicale am fost chemata in biroul directorului si de fata cu persoanele de la resurse umane si alti 2 colegi care nu mai sunt am fost amenintata ca daca imi mai iau un medical ma concediaza. De atunci au trecut 1.5 ani si nu am mai luat medical, platind o femeie sa stea cu copilul meu cand era bolnav, in loc sa stau eu. Luna trecuta in schimb copilul meu a facut varsat de vant si nu l-am mai putut duce la gradinita, bona a facut hepatita, si eu a trebuit sa iau medical sa stau cu el. Acum dupa 2 saptamani sunt disponibilizata. Consider ca a fost o amenintare reala odata ce acum sunt concediata. Problema este ca nu va depune marturie nimeni din cei ramasi de frica sa nu-si piarda locul de munca, si ceilalti doi colegi nu mai am numarul lor.
Va rog sa-mi spuneti daca am vreo sansa, sau sa-mi dati niste sfaturi.
Sunt din Brasov, va rog daca puteti sa-mi recomandati un avocat specializat pe litigii de munca.
Angajarea este pe postul meu, cu nume diferit. A fost prezentat drept succesorul meu celorlalti colegi. Stiu ca la restructurarea postului (ceea ce nu are cum pentru ca este un departament clar delimitat ca spatiu si functionalitate si care are nevoie de o persoana care sa-l coordoneze) au obligatia de a prezenta posturi disponibile, altfel de ce precizeaza in decizie ca nu au posturi disponibile si ca prin urmare recurg la AJOFM. Sa inteleg ca faptul ca sunt unic intretinator al familiei (monoparentala) nu ma ajuta cu nimic, sau ca nu exista nici o lege care sa ma protejeze?
Criteriile de stabilirea ordinii la concediere trebuie sa fie prevazute in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
AJOFM-ul nu are cum sa va ajute , atat AJOFM-ul , cat si ITM-ul nu au competenta de a stabili legalitatea sau nelegalitatea concedierii dvs. Aceasta este atributul exclusiv al instnatei de judecata.
Cand m-am referit la AJOFM, m-am referit ca ma dau in somaj si sa-mi gasesc alt job prin AJOFM.
Decizia a fost in temeiul art.65 cu respectarea conditiilor impuse de art.75-76 si urm. din Codul Muncii , a prevederilor legii nr.62/2011 privind dialogul social, a celor cuprinse in Contractul Colectiv de Munca aplicabil la nivel de unitate pe anii 2012-2014, precum si a celor cuprinse in contractul individual de munca.
Din cele citite trag concluzia ca vor putea angaja oricand pe cineva in locul meu (chiar si dupa cateva zile in care "situatia economica" a firmei nu a avut cand sa se imbunatateasca).
Voi fi intro situatie foarte dificila, pot sa ajung in strada cu copilul, deoarece am avut un salariu bun care mi-a permis sa fac cateva credite, din care unul pentru un apartament prin programul Prima Casa (din cauza unor probleme de sanatate nu am asigurare) si nu voi mai putea plati. Stiu ca a fost riscul meu, dar caut si eu o cale de mijloc...
Ramane intrebarea , dupa tot ce am scris si in primul mesaj : am vreo sansa sa castig daca dau firma in judecata (ceea ce as evita) sau printro mediere ajutata de un avocat sa primesc macar cateva salarii compensatorii si sa ma duc in somaj?
(In CCM la nivel de unitate este specificat un singur salariu din cate stiu).
Prin negociere se pot obtine salarii compensatorii , dar daca exista ccm aplicabil atuncci nu cred ca angajatorul poate fi obligat sa va corde mai multe salarii dec at este prevazut in ccm.
O decizie de concediere poate fi atacata in instanta din urmatoarele motive:
- nerespectarea conditiilor de forma
- nerespectarea conditiilor de fond.