avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reziliere contract de mandat pentru cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reziliere contract de mandat pentru cenzor

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti ce temei legal avem pentru rezilierea contractului d e mandat al cenzorului care face greseli grave in mod repetat.
Presedintele asociatiei spune ca nu-l poate sanctiona decat daca greseste deliberat , dar cenzorul greseste din necunoastere a legile si superficialitatea verificarilor.
Comitetul asociatiei poate lua hotararea pe baza raportului de activitate sa-i rezilieze contractul de mandat al cenzorului in acest caz?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:57, 14 Iulie 2013
Da, din luna ianuarie toate listele de plata au corectii din cauza unor greseli de acest fel.
Dna presedinta spune ca nu poate comitetul sa o demita trebuie sa convocam adunarea generala ,dar pana atunci ce facem , poate fi suspendata pana la convocarea adunarii generale si sa se ocupa comitetul de verificarea listelor?
Iata ca se confirma ceea ce spuneam mai sus, asa cum reiese din explicatia dumneavoastra:
contabilul a gresit si a calculat intreaga factura numai pentru apa calda rezultand un pret al mc de apa calda de 5 ori mai mare decat cel real. Dna cenzor nu a observat acest lucru si a vizat listele de plata

Asadar a gresit contabilul. Dumneavoastra invinuiti cenzorul ca nu a observat, dar nu el a gresit. Pai nici presedintele nu a observat greseala ca doar si el a semnat acele liste de plata, nu?
Spuneti ca
din luna ianuarie toate listele de plata au corectii din cauza unor greseli de acest fel.

Inseamna ca cel ce intocmeste listele de plata greseste permanent. Acesta este cel vinovat.
Sarcina intocmirii listelor de plata in asociatie este a administratorului. In unele asociatii, pe langa administrator, poate exista si contabil asa cum este cazul dumneavoastra.
Asadar pana la cenzor, aveti doua persoane care gresesc sistematic: administratorul si contabilul. Apoi in sedinta lunara membrii comitetului executiv aproba listele. Lecturati HG 1588/2007 unde se specifica foarte clar aceasta:
Art. 17. -
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
p) aprobă lunar lista cu cotele de contribuţie la plata cheltuielilor asociaţiei de proprietari, conform hotărârii adunării generale;


Presedintele si comitetul nu au pregatire economica ,contabila ei aproba listele de plata pe baza avizarii contabilului si a cenzorului .Dupa cum spuneti dvs. nu ar mai fi nevoie de cenzor daca comitetul trebuie sa verifice corectitudinea listelor de plata .
Legea 230/2007 si normele de aplicare spun altceva.
Pentru noi este foarte clar ca atat cenzorul cat si contabilul au gresit, problema noastra este daca putem suspenda cenzorul pana la convocarea adunarii generale ,pentru ca contabilului ii putem rezilia contractul fara nicio problema.
Dar administratorul ce face? Listele de plata sunt in sarcina administratorului.
Nu puteti "suspenda" cenzorul asa cum nu puteti "suspenda" presedintele sau asa cum nu puteti "suspenda" un membru al comitetului.
Fiecare din acestia sunt alesi de adunarea generala si adunarea generala poate alege altii.
Dar oricare din acestia (presedinte, cenzor, membru al comitetului) poate fi lamurit, se poate discuta si determina sa-si dea singur demisia. Au dreptul si posibilitatea sa-si dea demisia.
Atunci comitetul poate gasi o solutie temporar pana la convocarea adunarii generale.
si daca nu vrea sa-si dea demisia? Ce facem il platim si face comitetul treaba cenzorului?

Alte discuții în legătură

Atributiile cenzorului sau a comisiei de cenzori lucii67 lucii67 buna seara, am cateva nelamuriri legate de atributiile cenzorului sau a membriilor din comisia de cenzori si as dorii daca se poate sa ma lamuriti si pe mine ... (vezi toată discuția)
Administrator asociatie locatari adivlad adivlad Administratorul asociatiei este un tanar care a fost desemnat intr-o adunare la care au participat maxim 20 de oameni din 180 posibil. Nu are contract semnat ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)